Двойна премиера на Петър Крумов в петък

На 20 септември /петък/ от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои представянето на книгата „Насаме с …“ и сборника „Народни песни от Добричко“ от Петър Крумов.

Двойна премиера на Петър Крумов в петък

Петър Крумов е диригент, композитор, музиколог, дългогодишен член на Съюза на българските композитори. Завършва хорово дирижиране при проф. Г. Димитров в БДК (дн. ДМА “Проф. П. Владигеров”). През 1956-57 г. е стажант при Филип Кутев в ДАНПТ (дн. НФА “Ф. Кутев”). От 1957 г. ръководи фолклорни ансамбли: ансамбъл “Добруджа“ и ансамбъл “Силистра”. Изнася повече от 1000 концерта в страната и в много страни на Европа и Азия. Член е на международното жури на редица фолклорни фестивали в Европа. Професионалният му интерес към фолклора определя характера на неговото творчество в различни жанрове, свързано с фолклорните образци и тяхната авторска обработка.



„…Когато майсторът започва да гради нова къща, той облича чиста, бяла риза. Когато на Герьовден стопанинът коли агне, той също облича бяла риза. Когато се отива на църква, също се облича нова премяна – да бъде човекът чист и физически и духовно. Така трябва да бъде и с фолклора: седнеш ли да боравиш с него да ти са чисти помислите. Мисля, че животът ми е протекъл в честност спрямо песента, спрямо хората и спрямо работата, която върша…“ – казва Петър Крумов в „Насаме с …“.

Благодарение на дългогодишната си творческа дейност в Добруджа и Североизточна България, Петър Крумов е едни от най-добрите познавачи на особеностите на традиционната култура в региона. Записал е няколко хиляди народни песни и тази негова дейност му отрежда достойно място сред най-големите специалисти-изследователи на българския фолклор.

Автор е на над 600 песни и инструментални пиеси. Писал е още музика към театрални постановки, хорови и солови песни, оркестрови пиеси. Осъществява записи на 15 грамофонни плочи и аудиокасети с негови произведения. Награден е със златни медали от националните фолклорни конкурси (1959, 1964, 1969 и 1984); конкурса “Песни за морето” (1989). Носител е на най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – кристална лира.  Публикува сборници с народни песни, пише статии, рецензии и др.

Представянето на книгите „Насаме с …“ и „Народни песни от Добричко“ ще направят проф. д-р Елена Кутева – преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, и доц. д-р Светла Калудова - Станилова – вокален педагог и диригент, декан на Факултет „Музикален фолклор и хореография“ при АМТИИ – Пловдив.

Организаторите – Община град Добрич, Община Добричка и Съюз на българските композитори – канят обществеността на града да присъстват на културното събитие.