Не плащаме тока, ако сметката е надута с 50%; Фермерите се радват на добиви и плачат от цените

Търсят бележници под дърво и камък; Лудогорец пише история, удари ПСВ в Айндховен; Сестрата на Зинаида Златанова стана шеф в TV7

Не плащаме тока, ако сметката е надута с 50%; Фермерите се радват на добиви и плачат от цените

24 ЧАСА
Парламентът обсъжда управленската програма на правителството
След вчерашните дебати по отчета за първите сто дни на правителството на Пламен Орешарски, народните представители ще обсъдят управленската програма на кабинета.

Документът е озаглавен Програма „Държавност, развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на Република България" и е приет от Министерски съвет на 1 август.

Преди обсъждането депутатите ще гледат на първо четене промени в Закона за обществените поръчки.

От 11:00 часа ще започне традиционният парламентарен контрол, в който ще участва министър-председателят и осем министри от кабинета. Най-много са депутатските въпроси - 17, към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Греков: 250-300 млн. лева ще бъдат изплатени на земеделците до края на годината
Около 250 - 300 милиона лева ще бъдат изплатени на всички земеделски производители до края на годината от актуализацията на бюджета. Това е решението и мнението и на премиера Пламен Орешарски, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред журналисти.

"В актуализацията на бюджета, са предвидени средства от 20% до 30%, за да бъдат изплатени средства не само на зърнопроизводителите, а на всички земеделски производители. За съжаление, през последните седмици това, което чуваме от Европа е, че тези средства ще бъдат върнати на 2 януари 2014 г. Тоест това не е добре за бюджета, но обещанията, които сме приели на срещата при премиера Пламен Орешарски, си остават. Първо беше договорено да се направят 20 или 30% предварителни плащания и затова сега ДФЗ стриктно проверява всички тези заявени средства", каза Греков.

„По-важно е да усвоим парите, които са за бъдещия период. Не ми се иска, да гледаме назад, колко са били усвоени", каза още Греков.

Според него за следващия програмен период е важно да се насърчават производителите активно да се включват в програмите и да бъдат информирани.

За понижаването на цената на пшеницата, министър Греков коментира:

„Цената на пшеницата в нашите страни е ненормално ниска, в сравнение с другите европейски страни. Себестойността на килограм пшеница е от 29 до 32 стотинки. Опасявам се, че на България й наложиха такава картелна цена на пшеницата".

Относно това дали ще се отрази на цената на хляба, той заяви, че едва ли това ще понижи цената му, защото в нея не влиза само цената на пшеницата.

"Министерство на земеделието и храните ще предложи мораториумът за закупуване на земеделската земя да се удължи с още 7 години. Нашите производители не са си окрупнили и финансирали земята", каза още проф. Димитър Греков.

„Това е предложение, което ще внесем в Комисията по земеделие към Народното събрание. Нямаме никакви притеснения от това, че земята ще бъде купена от чужденци, защото в крайна сметка, ние трябва да стабилизираме земеделското производство, а също така и нашите земеделски производители", каза Димитър Греков.

На въпрос какви са рисковете за разпокъсването на земеделската земя, министър Димитър Греков отговори: „От тенденциите през последните години виждаме, че се върви към окрупняване. По един или друг начин, собствениците, които купуват земя, или обработват земя, без намесата на държавата, окрупняват земята. Това ни дава надежда, че през следващите 7 години ще се окрупни земята и нашите земеделци ще могат да я купят".

ТРУД   
Фермерите се радват на добиви и плачат от цените   
В нивите край Дунав комбайните прибират по 265 килограма слънчоглед от декар, но фермерите не бързат да продават заради ниските изкупни цени, които им предлагат търговците.
200 000 декара със слънчоглед - почти 2/3 от засетите площи, са ожънали вече стопаните в област Монтана. Средният добив от маслодайната култура е 226 килограма от декар, но на места като в общините Лом и Якимово фермерите прибират и по 265 кг, съобщи областната служба “Земеделие”.

Добивите са много добри и реколтата е хубава, но изкупните цени са ниски и търговията със зърно почти е замряла, оплакват се фермерите. Жътвата на царевицата в региона също напредва - комбайните са прибрали досега около 80 000 дка от засетите 196 хил. дка. Средният добив от нивите с царевица е 450 кг от декар. А в равнината Златия край Вълчедръм достига и до 520 килограма. Но въпреки че хамбарите на стопаните са пълни, засега повечето от тях не продават продукцията си.
“Цените, които дават търговците, са много ниски - наполовина на миналогодишните”, недоволстват земеделците.
“Дано цените не паднат още.

Производството на зърно е много и у нас, и в чужбина

Цената на пшеницата сега е 250-280 лева за тон, на царевицата - 200-230 лева за тон, а за слънчогледа офертите са по 480-490 лева за тон. Има производители, които искат за слънчогледа над 500 лв., но купувачи няма”, коментира Борис Ангелов от клона на Софийската стокова борса в Монтана.
Има картел на търговците, които се опитват да наложат прекалено ниски цени, смятат фермери. “Сегашните цени не ни дават възможност да работим нормално. Едва покриват разходите ни и няма как да финансираме есенната си кампания. Затова, който има складови площи, чака по-високи”, казва Валери Борисов от село Сталийска махала. Той самият обработва 11 000 декара земя.
Част от земеделците, притиснати от необходимост за налични средства, все пак продават реколтата си. Но въпреки евтиното зърно цените на крайните продукти - хляб, олио и фуражи, не намаляват. Това е доказателство, че и производители, и крайни потребители са жертви на търговски машинации, възмущават се дребни стопани.
Замрялата търговия със стопанска продукция е намалила работата и на пристанищния комплекс в Лом. Шлепове със зърно за износ през последния месец рядко отплават от кейовете, признаха спедитори.

   
Иде ромска вълна на пазара на труда
Между 9 и 19 на сто от влизащите на пазара на труда в България са роми. Вероятно делът и влиянието на тези хора през следващите години ще се увеличава. Това е записано в доклада "Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението", подготвен от Световната банка. Затова от финансовата институция препоръчват българската държава да "адаптира публичните услуги към нуждите на този етнос".

Световната банка обръща внимание и на проблема с бедността. Според данните с дял от 50 процента на хората, които живеят в материални лишения, страната ни категорично е в най-лошо положение в рамките на ЕС. От банката посочват и че делът на бедните надхвърля 60 процента от населението на възраст над 65 години. Възможните варианти за финансирането на приемлив жизнен стандарт са свързани с отлагане на пенсионирането, помощ от работещите членове на семейството и увеличаване на публичните трансфери за възрастните, посочват от финансовата институция. В демографската ситуация на България и повишаването на продължителността на живота ще стане наложително да се вдига още възрастта за пенсиониране, се казва още в доклада.

От банката посочват и положителни ефекти от застаряването на населението. Очаква се свиване на търсенето на образователни услуги и относителният дял на държавните разходи по това перо ще намалее. Освен това в анализа на Световната банка се казва, че "младите хора като цяло са по-склонни да нарушават закона". Затова се прогнозира в дългосрочен план престъпността в страната да спадне, а това от своя страна да доведе до свиване на разходите за поддържане на обществения ред и безопасността.
В същото време застаряването на населението ще доведе до безпрецедентно търсене на здравни услуги, посочват от Световната банка. Българите стават все по-недоволни от болничната и доболничната помощ, която получават. Това неминуемо ще наложи повишаване на инвестициите в сектора на здравните грижи. Според анализа се налага много сериозна реформа в болничната помощ. В момента в голям брой болници се лекува съвсем малка част от пациентите в страната.

От общо 275 такива заведения в страната 193 изписват по-малко от 13 пациенти на ден, което е очевиден пример за ниска ефективност, се посочва в доклада. Освен това според Световната банка цели 20 на сто от хоспитализациите у нас са напълно ненужни и при тези рутинни случаи е достатъчно амбулаторно лечение.
В доклада се посочва и че е задължително да бъдат увеличени осигурителните вноски. През 2011 г. личните вноски на хората и на работодателите покриват едва 53 на сто от разходите за пенсии, а останалото се допълва от общите бюджетни приходи, се посочва в анализа.

Делът на публичните разходи ще се увеличава, пише още в доклада. Световната банка очаква съотношението на дълга на страната към брутния вътрешен продукт на страната да нарасне от сегашните 18% до 51% през 2050 г.

СТАНДАРТ
Търсят бележници под дърво и камък
Родители на деца от Добрич се оплакаха, че не могат да намерят бележници за децата.
"Ходих къде ли не, дори до Варна и там не намерих", каза пред "Стандарт" И. Костова. Продавачи обясниха, че наличните количества били разграбени като топъл хляб дни преди старта на новата учебна година. Собственичка на книжарница дори проверила борси в Пловдив, но й казали, че тази година изобщо не са пускали бележници.

Търговци споделиха, че производителите заставили дистрибуторите да купуват на едро по 50 000 броя бележници. "Проблемът е, че първата такава партида бе заредена и след като се разпродаде, никой не иска отново да взема големи количества, защото остатъкът залежава цяла година", каза собственик на книжарница. Тези, които не са си купили бележник, могат да си поръчат по интернет или да отидат до София.

Лудогорец пише история, удари ПСВ в Айндховен
Лудогорец постигна исторически успех на старта на групите в турнира Лига Европа. Разградчани биха с 2:0 ПСВ Айндховен насред „Филипс Стейдиъм" пред 11 000 зрители в дебютния си мач от Група B на надпреварата. Головете за българския шампион реализираха Роман Безяк и Върджил Мисиджан.

Стойчо Стоев направи една промяна в стартовия си състав като остави на пейката Иван Стоянов, а на негово място пусна Дани Абало. Мишел Платини пък отново остана извън групата, след като това се случи и в двубоя с „Левски". Двама българи имаше сред титулярите на разградчани в лицето на Владислав Стоянов и Светослав Дяков.

Филип Коку пък направи редица смени и изненада със състава си, като пусна голяма част от резервите си. Станислав Манолев отново не попадна в групата на холандците и изгледа срещата от трибуните.

През по-голяма част от първото полувреме българите стояха равностойно срещу своя съперник, като на моменти бяха принудени да се прибират дълбоко в своята половина и да се отбраняват.

Въпреки това разградчани имаха своите възможности за гол – още във 2-ата минута Марселиньо имаше шанс да открие, но топката отиде в аут. Върджил Мисиджан също можеше да се разпише, но това така и не стана.

Домакините, въпреки своя натиск, не успяха да пробият вратата на Владислав Стоянов, който с няколко добри намеси опази вратата си суха. Стоянов се намеси отлично в 42-ата минута, когато отрази удар на Мемфис Дипай.

Второто полувреме започна с натиск на домакините и напрежение пред вратата на Владислав Стоянов.

Лудогорец обаче успя да поведе в резултата в 60-ата минута, след грешка в отбрана за домакините. Вратарят Йерун Зут излезе извън наказателното си поле, за да пресече пас на Марселиньо към Мисиджан. Но не се справи добре. Топката попадна в Роман Безяк, който със страхотен прехвърлящ удар от далечно разстояние вкара в опразнената врата за 1:0 в полза на гостите от Разград.

След попадението, в игра за ПСВ се появи бившият футболист на Манчестър Юнайтед Парк Джи-Сунг, а напрежението пред вратата на българите продължи.

Въпреки това българският шампион поведе с 2:0 в 74-ата минута. С малко късмет топката стигна до Върджил Мисиджан отляво в наказателното поле. Оставен съвсем сам той стреля, но топката срещна далечния страничен стълб. Мисиджан догони рикоширалата топка и след това с прецизен удар по тревата я вкара във вратата на домакините.

Минути след попадението Владо Стоянов направи страхотно спасяване след удар на Шаарс. Отборът на Филип Коку хвърли всички сили в нападение в опит да стигне до равенството.

Стойчо Стоев пък извърши две смени след втория гол. Дани Абало напусна, а на неговото място се появи Мишо Александров. Малко по-късно Христо Златински замени Роман Безяк. Малко преди края на срещата Иван Стоянов замени Върджил Мисиджан.

До края не паднаха повече попадения, за да може Лудогорец да стигне до първи три точки в първото си участие в групите на Лига Европа.

В другия мач Динамо Загреб загуби с 1:2 от Черноморец Одеса. Следващият мач на Лудогорец в Лига Европа пък е на 3-и октомври на националния стадион „Васил Левски" срещу Динамо Загреб.

ДНЕВНИК
Световната банка: България има голям проблем - застаря преди да стане богата
"Противно на повечето страни със застаряващо население в света, България застаря преди да стане богата. Докато във Франция адаптирането към промяната във възрастовата структура на населението (хората над 65 години да се удвоят от 7% на 14%) отне 100 години, в САЩ - близо 70, а в Унгария - 50, то в България този процес приключва само за 36 години.

България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в света в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката."

Това се казва в доклад на Световната банка за демографската картина в страната и състоянието на пенсионната система, който ще бъде официално представен в петък.

В него се припомня, че българите са преминали през две бързи демографски промени само за 70 години. През периода 1950-1990г. те са се увеличили от 7.3 на почти 9 милиона, а след това за два пъти по-кратко време са намалели на 7.5 милиона души към 2010г. Само нетната емиграцията е причина за свиване на икономически активното население с 10% (и на цялото население със 17%) от 90-те години на ХХ век насам.

В същото време рязко се е увеличила средната възраст - от 30.3 години през 1960г. на 42.7 години през 2012г., което нарежда България на трето място по този показател в ЕС след Германия и Италия.

По прогнози на Евростат и ООН в средата на ХХІ век в България ще са останали между 5.5 и 5.9 милиона души. Тогава един на всеки трима българи ще е на възраст над 65 години и едва половината от всички ще са в трудоспособна възраст, защото страната ще е изгубила почти 40% от работната си сила. Това означава, че все по-малко хора ще генирират национален доход за цялото население и ще плащат данъци, а все по-голяма част от него ще потребява разходи за здравеопазване, пенсии и грижи.

Застаряло население ще потисне инвестициите в образование, иновациите и предприемаческата дейност, а държавата няма откъде да събере такива средства, за да компенсира оттеглянето и намаляването на частния капитал. Да продължава да се разчита на семейството за осигуряване на приемлив жизнен стандарт за хората в напреднала възраст ще става все по-скъпо за българската икономика, просто защото работещите в семействата ще са все по-малко.

Освен това при продължаваща висока безработица и слаб растеж дори при благоприятен сценарий всеобщият риск от бедност остава висок. Заради растящи публични разходи за здраве, пенсии и грижи съотношението дълг БВП на България ще се увеличи близо три пъти - от 18% на 51%.

Авторите посочват и колко е сбъркана здравната система - те припомнят, че би трябвало основната й цел да е осигуряване на финансова закрила, така че болестите да не водят до обедняване. В същото време това, което предоставя НЗОК, е със значителни пропуски, поради което личните разходи на българите за здравето им са високи и пациентите се въздържат от лекуване и грижи, което в крайна сметка излиза още по-скъпо на обществената система.

Най-ефективният начин да се смекчи този удар е да бъде спряна емиграцията, твърдят авторите, разарботили няколко сценария с възможни решения. Те призовават още за повишаване на производителността и по-ефективно включване в създаването на продукт на жените, младите хора и ромите, които и в момента дават 9-10% от хората в трудоспособна възраст. Само младежите от групата, която нито работи, нито учи, струват на България близо 2.3% от БВП.

Трябва да се стимулира повишаването на доходите и спестовността, дори чрез повишаване на пенсионната възраст, т.е. на периода на заетост, през който може да се заделят средства, защото до средата на века пенсионната система непрекъснато ще е в недостиг на средства. Понеже България е сред страните с най-продължителен платен отпуск по майчинство, може да се помисли за съкращаването му, но в комбинация с разширяване на грижите за децата и гъвкави условия за труд и надомна работа.

МОНИТОР
Докато Цветан Цветанов ръководел вътрешното ведомство
875 на незаконна слушалка в МВР
Имената им изплували от тефтерите на бившите служители на СДОТО
875 души са били подслушвани незаконно от бившата Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” на МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше шеф на вътрешното ведомство. Имената на подслушваните изплували от работните тефтери на служителите на СДОТО, съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверката на обвинителите, които разследват Цветанов заради съмнение, че е поръчвал незаконно подслушване на политически опоненти и бизнесмени, показва, че за 875 души дирекцията не е получила необходимото от съда разрешение за подслушване. По делото обвиняеми са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, тримата ексшефове на спецслужбата, както и началникът на 4-ти отдел Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Прякора си полицаят получи, след като се опита с отвертка да разглоби компютрите на СДОТО, за да заличи събраната в тях информация.

“Прегледани са най-сетне всички работни тефтери на всички оператори на мобилни станции в СДОТО.

Къртовски труд е в момента да се установи кои са абонатите на телефоните, по които е работено и за които няма издадено разрешение”, обясни вчера Цацаров. Той допълни, че сега прокуратурата се опитва да установи кой точно стои зад откритите телефонни номера. Досега държавното обвинение е изпратило искания до трите мобилни оператора за проверка на чии имена се водят подслушваните номера.

„Нека дойде справката от „Мобилтел”, ще разбера дали и моят е там. Но познати лица има. Един колега прокурор си разпозна телефона разказа Цацаров. Освен с идентифицирането на собствениците на подслушваните телефони прокуратурата е затруднена и с експертизата на техниката за подслушване, която е използвана от СДОТО. Първата проверка на колите за слухтене, станали известни като цецомобилите, беше извършена от експерта от БАН Евгений Николов. Преди да даде окончателен отговор дали от обикалящия по улиците полицейски ван “Крайслер Вояджър”, известен като кетчър, наистина може да се записват разговори по GSM, професорът неочаквано почина на 11 юли след верижна катастрофа край Симитли.

След като държавното обвинение приключи с идентифицирането на подслушваните лица и събирането на доказателствата, и това разследване срещу Цветан Цветанов ще бъде внесено в съда. Делото срещу него стартира, след като лидерът на БСП Сергей Станишев внесе сигнал в прокуратурата че МВР незаконно подслушва бизнесмени и политици по поръчка на Цветанов. След проверка държавното обвинение излезе със заключението, че в звеното за подслушване има допуснати редица нарушения, които позволяват злоупотреби. Беше открито още, че служител на ведомството е трил информация от специализираното оборудване преди провеждането на проверката. Според прокуратурата с бездействието си четиримата началници са допуснали подчинени на тях длъжностни лица да извършат престъпление. Заради това разследване Цветанов е заплашен от до 8 години затвор. Той вече е обвиняем по друго дело - за това, че отказал на подчинените си да приложат СРС на търновски антимафиот, заподозрян в корупция. Процесът стартира на 10 октомври в Софийския градски съд.

Не плащаме тока, ако сметката е надута с 50%
Внасят в НС промените в енергийния закон
Остава поправката в закона, която забранява токът да се спира за суми до 155 лв., но в до две сметки.
Клиентите на енергото ще имат право да не платят сметката си за ток, ако тя е с 50 на сто по-висока в сравнение със средната за 6 месеца назад. Едва когато съответното ЕРП им докаже, че те реално са консумирали повече киловатчаса енергия, те ще трябва да се издължат. Това последно е записано като текст в поправките на енергийния закон, които днес се внасят в Народното събрание.  Освен това с промените ЕРП-тата ще бъдат задължени да напишат черно на бяло в сметката на хората, че имат това право.

Първоначално се предвиждаше процентът на увеличение на сметката, при който човек има право да не плаща, да е 30 на сто. Освен това сравнението щеше да се прави спрямо същия месец на предходната година.

Вносителите от БСП обаче са се съгласили на компромисен вариант.

Причината е, че тази година човек може да е ходил на море през август, а миналата – през юни и тогава сравнението няма да е точно, обясни червеният депутат Явор Куюмджиев, който е един от вносителите на законовите поправки. Той съобщи още, че освен обсъжданите досега промени, се внася една изцяло нова. С нея в закона ще се запише текст, който изрично забранява на енергото да спира тока в петък в неработни дни и на официални празници.

В набора от промени е оставен друг важен за абонатите текст, за който „Монитор“ вече писа. Той забранява на ЕРП-тата да прекъсват елзахранването за суми до половин минимална заплата, тоест в момента до 155 лв. Тази забрана обаче пада, ако клиентът има повече от две неплатени сметки.

Наред с това ще бъда въведена забрана енергото да начислява сметки за три или шест месеца назад без знанието на клиента. Това се случва, когато ЕРП-то провери електромера, види, че той не отчита коректно и го „узаконява“ с подписите на двама съседи.

В промените е заложено и сериозноувеличаване на срока за жалби за изгорели уреди
– от сегашните три дни на 60 дни. Както и право на клиентите да не плащат сметката за цял месец, ако напрежението в дома е по-ниско повече от 10 дни в месеца.

Отстъпка е направена по отношение на срока за възстановяване на спрения ток, след като бъде платен. Предвиждаше се той да бъде съкратен до 4 часа, но внесените текстове са за 8 часа. В момента при обикновена услуга този срок е 24 часа, а при експресна – 8 часа.

ПРЕСА
Сестрата на Зинаида Златанова стана шеф в TV7
Сестрата на вицепремиера Зинаида Златанова – Миляна Велева – оглави новините на TV7 и NEWS7. Дългогодишната журналистка досега беше изпълнителен продуцент на дирекция „Спорт“ и водещ на спортните новини на медията.

Днес от ТВ7 съобщиха за няколко промени в ръководството. Николай Бареков вече официално не е неин изпълнителен директор. На тази позиция остава само Десислава Тошева. Досега тя беше изп. директор по финансовата дейност и съвместяваше поста с Бареков.

Досегашният шеф на новините на TV7 и NEWS7 Жени Павлова става част от борда на директорите на NEWS7. Тя ще отговаря основно за актуалните предавания и ще следи стратегическото развитие на информационния канал. Член на борда на директорите е и Патрик Мартин, представител на компанията собственик „Алегро Кепитъл“.

Промените идват, след като Николай Бареков обяви, че ще се отдаде на политическа кариера. Първата голяма политическа цел пред него са изборите за Европейски парламент през 2014 година. Бареков остава водещ на националното турне „България без цензура“, излъчвано по TV7.

„Нашите телевизионни канали действат като мощен катализатор на българския телевизионен пазар, водейки към повишаване качеството на тв продукта като цяло. Екипът на TV7 и NEWS7 е горд с постигнатото до момента и е зареден с дръзки идеи за новия сезон, в рамките на който искрено пожелаваме на нашите зрители да се забавляват, информират и вълнуват“, споделя Десислава Тошева в разпространено от TV7 съобщение.