"Изнесли флашките от ДАНС за 200 000 евро"

"24 часа": 200 000 евро са били платени на хора от ДАНС да изнесат флашките със записите на шефа на митниците Ваньо Танов и информация за хода на разследването срещу него, научи "24 часа" от отлично информиран източник. До тези цифри се добрали разследващите скандала с изтеклите СРС-та. Други 50 000 евро са били дадени за обработката на записите на компютър.

"Изнесли флашките от ДАНС за 200 000 евро"
Според изявленията и на премиера Борисов, и на вътрешния министър Цветан Цветанов Ваньо Танов още от самото начало е знаел, че го подслушват, защото е бил предупреден от бивши служители в ГДБОП, които работели в ДАНС.

Разследването за теча на информация от агенцията било стигнало до цялата верига от хора, знаело се дори кой е дал парите за флашките, твърдят източници пред "24 часа".

 


 

"Монитор":

Съдът ще следи архива на бръмбарите



Съдът, който по закон разрешава използването на СРС, ще трябва да контролира и неговото унищожаване. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев, министъра на правосъдието Маргарита Попова и главния прокурор Борис Велчев. На срещата са обсъдени необходимите промени в Закона за СРС, както и някои от точките по доклада на Европейската комисия. Участниците се обединили около мнението, че съдебният контрол при използването на СРС-тата трябва да се засили, а политическата намеса - да се ограничи

Една от идеите е да се разпише чрез закон ясно регламентиран съдебен контрол на специалните разузнавателни средства. Според Маргарита Попова засега съдебният контрол е само първоначален, но не е регламентиран последващият - когато има събрана информация извън наказателните производства. Според нея няма нужда от друг държавен орган, който да контролира тази дейност.

 

 

 

Корупция

 

 

 

"Сега":

Всяка шеста фирма дава подкуп



Бизнесът е давал малко повече подкупи от администрацията средно на месец през 2010 г. в сравнение с 2009 г. Всяка шеста фирма, която е контактувала с администрацията, е дала подкуп, за да получи услуга или да избегне наказание през последните три месеца на 2010-а. Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Нивото на корупция сред бизнеса намаля след влизането на България в ЕС през 2007 г.. Причина за това е и облекчаването на много регулации и режими, включително и митнически. Засеченото покачване сега се обяснява с това, че кризата е направила бизнеса по-зависим от държавната администрация и е нараснал натискът на чиновниците върху фирмите да дават подкупи.

 

 

Протест



"Новинар":

Циганска барака под носа на Борисов и Първанов



Дъсчена барака, подобна на тези в ромските гета, изникна пред Министерския съвет в понеделник. Идеята на "строителите" от ВМРО е да покажат, че в България всеки може да издигне постройки, където си пожелае, дори под носа на премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.

Воеводите са най-ревностните противници на незаконните ромски гета и равнодушието към тях. За да постигнат автентичност, от ВМРО снабдиха своята барака на Ларгото с истинска сателитна чиния и простор с гащи. Те дори са подали в общината молба за регистрация, като дори посочили за адрес площад "Независимост" № 3.

„Засега има само двама новодомци, но по циганските стандарти вътре могат да се напъхат и 150 души", обясни зам.-шефът на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки. По думите му основната цел на тяхната акция е да се покаже, че законът за устройство на територията не се спазва. Подобна акция се проведе и във Варна, където в центъра също бе сглобена незаконна барака.

 

 

Белнейски

 

 

"Стандарт":

Духовете на Белнейски издали убиеца


Духовете на сестрите Белнейски са издали убиеца си. С тях са се свързали двама медиуми по молба на зачернените родители. Майката Фани Белнейска знае името на извършителя, но мълчи, коментират пазарджиклии. Те се хващат за намеците й пред медиите, че подсъдимият за двойното убийство Лазар Колев не й приличал на злодей.
Търсещата справедливост майка е ходила при екстрасенси, които имали дарбата да разговарят с умрели хора. Росица и Христина се вселили в телата им и чрез тях предали много важна информация на родителите си. До ден днешен обаче не е ясно кой духовете на убитите момичета са посочили за свой убиец. А може би името не е само едно. Според разказите на майката, духовете на децата й са й казали, че се намират на много хубаво място. В отвъдното също ходели на нещо като училище. Имало нива и трябвало да се развиват непрекъснато, за да вървят в по-горни класове. По-голямата Росица приживе се увличала по масажите и алтернативната медицина. При един от спиритуалистичните сеанси бащата Стоимен се оплакал, че го боли язвата. Безплътната му щерка откликнала и на мига изцелила стомашния му проблем. "Да чукна на дърво, оттогава проблеми със стомаха си нямам", споделя шофьорът.

 

 

Криза


 

"Труд":

Затвор пред фалит - мина на режим на ток и вода



Варненският затвор е пред фалит. Това показват сметките за приходите и разходите на мястото за лишаване от свобода, цитирани от "Позвънете: ВестникЪт".

В момента, за да се издържи положението, е въведен режим на тока и водата, заяви директорът на затвора Росен Желязков. Всеки ден от 9 до 10:45 часа сутринта и от 14 до 16 часа следобед зад решетките се спират електричеството и водата. Необичайните мерки са наложени заради липсата на средства.

"Проблемите с финансирането на нашата институция са огромни. Месечният ни бюджет е 180 000 лв., 150 000 от които са само за заплати на служителите в затвора и двете Трудово поправителни общежития. С останалите пари трябва да се издържат 800 лишени от свобода, да се поддържа базата, да се купуват необходимите материали и всичко. По 2 лв. на ден се отпуска за храна на затворник. Трудно намираме пари дори една крушка да сменим. Всеки месец получаваме заплашителни писма, че ще ни спрат тока, водата или газта. А тези сметки се плащат от София. Видяхме, че ще фалираме и предприехме необходимите мерки". Това разказва Росен Желязков.

 

 

Евакуация

 


"Сега":

Борисов праща самолет за българите в Либия



Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Авиоотряд 28 да започне подготовка на правителствения самолет "Еърбъс" за полет до Либия за евакуация на българите, живеещи там, съобщи директорът на правителствения Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев.

Координацията се осъществява Министерство на външните работи. От Министерство на транспорта е получена информация, че летището в Триполи засега може да приеме правителствения самолет.

"Надявам се всичко да стане по най-бързия начин и да излетим колкото се може по-скоро", каза кап. Пенчо Пенчев. Той не се ангажира със срок, в който може да бъде изпълнен полетът, тъй като за това е необходимо да са готови и българите, които искат да се евакуират от Либия в България