Гостува ни изложба за Матей Преображенски – българският Леонардо да Винчи

Гостува ни изложба за Матей Преображенски – българският Леонардо да Винчи
Зала Възраждане на РИМ - Добрич в Художествената галерия
На Регионален исторически музей – Добрич гостува изложбата „По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници” на Регионален исторически музей – Велико Търново. Организатори на изложбата са Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич.

Откриването ще се състои на 24 септември от 11.30 часа в зала „Възраждане” (Художествена галерия).  


В настоящата изложба е представена личността на скромния и не много познат Матей Преображенски – книжар, писател, поет, хомеопат-лекар, механик, проповедник, революционер, читалищен и театрален деятел.


Моно Петров Сеизмонов /Матей Миткалото/ е роден в Ново село, Великотърновско, през октомври 1828 г. Той е и един от най-близките съратници на Васил Левски, куриер на БРЦК и член на Търновския революционен комитет. Матей Преображенски е личност със всестранни интереси. През целия си живот той се стреми да построи вечния двигател, затова един от плакатите е със заглавието: „Матей Преображенски – българският Леонардо да Винчи".


Изложбата показва 64 музейни експоната и реликви – 3 от книгите на Миткалото и неговите дисаги, оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край. Интересна е и възстановката на образа на Матей Преображенски в реален ръст.


Заедно с изложбата се представя и документалният филм „Матей Преображенски – съвременникът...” с автор Румяна Николова.


Изложбата ще бъде експонирана до 22 октомври 2013 г.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+