Теди Москов прие наградата "Дора Габе" от името на майка си

Националната литературна награда “Дора Габе” – Добрич 2013 беше връчена снощи в зала „Нели Божкова”. Тази година отбелязваме и 125 години от рождението на поетесата.

Теди Москов прие наградата "Дора Габе" от името на майка си

ПОЧАКАЙ, СЛЪНЦЕ


Почакай, слънце.
аз не съм готова
за следващата нощ –
денят ми не е свършен още!
Не се преборих с съвестта си, –
за да й давам право на почивка.
Току-що се научих да говоря
със камъните и дърветата
и още не запълних своя ден
със мъдростта им.
А ти ме караш да си лягам
и си отиваш тъй спокойно
и тържествено
с огреяните върхове на Витоша,
със подновените от багрите на залеза селца,
с илюзии за утрешния ден!


Почакай, дай ми време
да разбера как може да се спи
във тоя разтревожен свят,
когато е безсънието съвест,
а съвестта е ден?


Почакай, слънце!

       

Дора Габе


 

Боряна Христова


Едно тържество, което беше празник за участници и присъстващи. Сърдечното „Добре дошли” беше казано от самата Дора Габе с автентичния рецитал на стихотворението „Почакай слънце” и от водещата, поетесата Петранка Божкова. Проф. д-р на фил. науки  Боряна Христова прочете своето слово, което ни върна в детските години на живота със стиховете на Дора Габе, премина през духовните кръстопътища на поетесата, за да ни приземи с личните си откровения към творчеството й.


Виолета Пенева, сродница на Дора Габе, с лекотата на думите, която само тя може да им предава, емоционално разказа житейски случки от живота завършвайки „Бъди благословена Добруджа”, защото Добруджа създаде поетесата, но създаде и защитницата на равнината. ”Докосна ли листа и вече съм забравила годините и все пак битието ме вълнува” – завършва монолога си поетесата.



Наградата за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература беше присъдена на Рада Москова. „Майка ми много се развълнува като разбра, че получава наградата” - каза Теди Москов, поемайки почетения знак, грамота-графика – с автор Елисавета Качулева,  и парична премия от г-жа Детелина Николова.


 За „Принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе” беше отличен композиторът Петър Крумов за музикалните пиеси написани по стихове на Дора Габе. Наградата за „Принос в превода на художествени произведения” наградата бе връчена на Славянска литературна и  артистична академия в лицето на нейния председател г-жа Елка Няголова.


Своето заключително слово кмета на гр. Добрич Детелина Николова завърши с думите: „Всеки, който е роден сред добруджанските поля е част от поетичната вселена на писателката”. Вълнуващо се изказа и Марин Кадиев – председател на съюза на независимите писатели.


След поздравителния адрес от Министъра на културата д-р Петър Стоянович актрисата Доротея Тончева и квартет Добрич изнесоха поетичната композиция “Почакай, слънце!” Тържеството завърши с изпълнение песента „Обич” по текст на Дора Габе. Музика – Петър Крумов от  Хор на учителките с главен диригент Райко Тонев, диригент Маргарита Русева.