Приключи втората работилница по творческо писане за младежи в Албена

Водещи сценаристи и продуценти разкриха тайните си по темата „Как се става сценарист?”.

Приключи втората работилница по творческо писане за младежи в Албена

От 16 до 21 септември в Албена за втора поредна година се проведе „Работилница по творческо писане“, насочена към младежи с интереси в писането. Темата на второто издание беше „Как се става сценарист“. Водещи български продуценти и теливизионери влязоха в ролята на лектори и разкриха на участниците работещата формула как се пише успешен сценарий.



В звездния екип от „преподаватели” тази година се включиха Любен Дилов - син, Мирон Крумов, Ваня Щерева, Борислав Колев, Димитър Митовски, Калин Сърменов, Евтим Милошев и Иван Спасов. Те разказаха на студентите спецификите при работа по реалити проект, забавно предаване, кино и сериали, рекламен филм и документалистика.

Работилницата включваше освен лекции и много практически упражнения, а по традиция имаше и финална задача, която тази година беше на тема „Албена: Oasis for holidays“. Най-добрите от участниците получиха стажове във водещите продуцентски къщи и телевизии: БНТ, „Дрийм Тийм Продакшънс“, „Междинна станция“, „Камера“ и „Глобал Филмс“. Провокирани от своите ментори, участниците предложиха разнообразни проекти: от адаптирани и оригинални авторски проекти до документален, игрален филм и сериал. Ваня Щерева лично посъветва някои младежи да се насочат към литературното писане, а Любен Дилов - син се амбицира веднага да потърси реализация на два реалити проектите още за следващия сезон. 

В програмата бяха заложени теми, които обхващат целия процес – от производство на един сценарий и представянето на проекта за продукция, до адаптацията на световните формати и избор на хората в сценарния екип. Цялото обучение бе практически насочено и цели да подобри и надгради уменията на присъстващите. Лекторите споделяха опит и умения, като освен лекционна част имаше и мултимедийни презентации, включващи и прожекция на документалния филм „Стоичков“ с автор Борислав Колев, a Любен Дилов - син представи пред студентите за първи път пилотният епизод на сериала “Секс, лъжи и TV". Димитър Митовски разказа за работата на сценаристите на терен и допусна групата да наблюдава наживо снимачния процес на четвъртия сезон на сериала „Под прикритие“.

И тази година се включиха 20 участника, подбрани сред най-добрите, включилите се в конкурс за сценаристи по-рано тази година. Целта на форума и тази година е участниците да имат възможността да се срещнат с популярни лица от бранша и да опознаят практиката, да придобият опит от поставените задачи, а чрез финална задача да приложат натрупаните умения.

Любен Дилов-син, Мирон Крумов и Калин Сърменов разкриват тънкостите от занаята си

Димитър Митовски посрещна младежите на снимачната площадка на сериала „Под прикритие”

Евтим Милошев и Иван Спасов споделиха как се реализира телевизионен сериал и предпремиерно показаха епизод от новия сезон на сериала „Дървото на живота”