Всеки четвърти младеж не знае копи-пейст; Българското образование масово произвежда излишни кадри

Вестниците в четвъртък отделят подобаващо внимание и на политическата обстановка в страната: Абсурд: Да БОЙКОтираш собствен вот;, КНСБ плаши с бунтове

Всеки четвърти младеж не знае копи-пейст; Българското образование масово произвежда излишни кадри

24 часа



Бутат 4 сгради, възстановяват арената на древна Сердика

Събаряне на четирите сгради, сред които Гьоте институт, под които попадат останките на античния амфитеатър на Сердика, предвижда подробният устройствен план за центъра на София, който в момента се разработва.

Това съобщи вчера главният архитект на столицата Петър Диков по време на дискусия за "Археологията - съкровищница на София и бъдеще на културния туризъм". Дебатът се организира от фондация "Евроскок" в партньорство с "24 часа" и "Труд". Модератор на дискусията беше първият зам. главен редактор на "24 часа" Юри Велев, който сподели, че има две общи неща между находките и нефта - и двете са под земята и се използват за придвижване. Нефтът служи за придвижване на транспортните средства, а археологията помага за развитието напред на градовете.

ГЕРБ участва в заседание по вота, ако „Атака" утре влезе в парламента

Ако колегите от „Атака" се върнат спешно с „Авиоотряд 28", влязат в пленарна зала, и постигнат нужния кворум за начало на заседанието, ние ще участваме в него с удоволствие. Това каза на пресконференция народният представител от ГЕРБ Владислав Горанов по повод отсъствието на националистите от пленарна зала, които са в Брюксел и заради което не бе набавен необходимият кворум за заседание.

В коментар, че от „Атака" са заявили, че няма да се върнат, Горанов отговори: „Те казаха и че минималната заплата ще стане 1000 лева, така че да изчакаме утрешния ден".

Труд

Абсурд: Да БОЙКОтираш собствен вот!

Депутатите от ГЕРБ безпрецедентно бойкотираха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", който собственоръчно внесоха в парламента миналата седмица. Хората на Бойко Борисов влязоха в пленарната зала сутринта, но два пъти отказаха да се регистрират и така провалиха заседанието на парламента - не се събра кворум. В дневния ред бяха именно дебатите по вота срещу новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране.

Последният шанс вотът "да оживее" е днес парламентът да събере кворум и заседанието да се състои. По правилник дебатите трябва да се проведат до 7 дни след внасянето на вота, което се състоя миналия четвъртък.

КНСБ плаши с бунтове

Ако до 2-3 седмици правителството не вземе мерки за повишаване на доходите и за решаване на наболелите проблеми в транспорта и енергетиката, ще има социални бунтове. Този ултиматум към властта отправи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Очаквам тежка есен и протести в много сектори. Пощите започнаха, следва въгледобивът, а след това и цялата енергетика. Напрежение има и в железниците, които са на прага на колапс. Готови сме на всички форми на протест", закани се синдикалният лидер.

Стандарт

Вдигат крепости с пластмаса

Крепости у нас се реставрират с пластмаса. Вместо да използват естествени материали, както изисква Венецианската харта, строители пестят пари с полимерни плоскости, алармираха археолози. Възстановката на крепостта "Кракра" по тази технология вдигна накрак цял Перник. Хората настръхнаха, защото сдружението "БЕФТ - Пи ес инвент" вдига зидове на твърдината с полимерни плоскости. Пращаме сигнал до Европейската комисия, заяви вчера водачът на градското недоволство Вихрен Матев. Той припомни, че проектът се финансира с европари и е за 4,2 млн. лв.

"Това явно безумие с полимерите струва милиони, трябва да се прекрати", възмути се и шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. "Никога не е ставало дума за възстановяване и реставрация на крепостта, а само за визуализация, което е различно", контрира кметицата на Перник Росица Янакиева.

Разпитаха Богомил Манчев в офиса му

Изпълнителният директор на "Риск инженеринг" Богомил Манчев бе посетен от прокурори в офиса му в София вчера около 11 часа, научи "Стандарт". Бизнесменът разговарял с обвинителите около 30 минути, след което не му е повдигано обвинение и не е привличан към досъдебното производство за плащанията по проекта АЕЦ "Белене". Срещата била неофициална, а прокуратурата е отменила призовката му за явяване в Столичната следствена служба. Манчев трябваше да разясни детайли около разследването за платените 18 млн. евро по проекта след наложения мораториум на плащанията от Народното събрание. В момента разследването се води срещу неизвестни лица за длъжностно присвояване и умишлена безстопанственост. Разследващи обясниха, че всеки месец участниците в схемата са си разделяли по около 1 млн. евро. По-късно от държавното обвинение официално обясниха, че разпитът на Манчев се отлага, а в момента се извършва единствено проверка по досъдебно производство, в рамките на което бе проведена операцията на прокуратурата и ДАНС.

Монитор

Всеки четвърти младеж не знае копи-пейст

Всеки четвърти младеж у нас не може да прави копи-пейст. Става дума за лица между 16 и 24 години. Освен в копирането на файлове гимназисти и студенти се затрудняват и в преместването им в папка. Това сочат данни от анализа „Връзката между човешкия капитал и образованието в България", изготвен от Института за икономическа политика.

Слаби постижения бележат нашите ученици и студенти и при изготвянето на презентации. Едва 18% от младежите ни могат да работят с програмата Power Point, a само 5% - с по-сложни компютърни програми. Средната успеваемост при тези умения в Европа е доста по-висока - 59 на сто.

Сега

Българското образование масово произвежда излишни кадри

В България има драстично несъответствие между нуждите на пазара на труда и търсенето на квалифицирани кадри. Това посочва Европейската комисия в доклада си за конкурентоспособността, озаглавен "Няма растеж и работа без промишленост". Годишно търсенето на квалифицирани кадри с инженерни и технически специалности се оценява на 64 000, докато наличните са почти три пъти по-малко - 23 000. В същото време завършилите икономика и стопанско управление са 46 000, докато търсеният брой такива кадри е само 23 000. Завършилите хуманитарни специалности са 24 000, а нуждата от такива специалисти се оценява на 2000 годишно, посочва докладът. В същото време общо инвестициите в образование у нас са 3% от брутния вътрешен продукт - близо два пъти под средните за ЕС 5.6%.

Дума

БСП връща защитата за разузнавачите

БСП възнамерява да върне защитата за разузнавачите. Това става ясно от промени в закона за досиетата, внесени вчера от четирима депутати от БСП и един от "Атака". Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков от левицата и колегата им от "Атака" Явор Нотев искат да се върне параграф 12, който бе отменен от ГЕРБ в края на 2012 г.

Според параграф 12 не се установява принадлежност за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 г. В края на мандата си мнозинството от ГЕРБ изненадващо клекна пред настояването на Иван Костов и премахна параграфа от закона за досиетата.

Мотивите на БСП са, че с отпадането на параграф 12 се създават предпоставки за разкриване на прикрития в чужди държави, използвани от служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба, както и данни, позволяващи да се установят лица, оказали или оказващи помощ в оперативно-разузнавателната дейност.

Капитал дейли

Поредни рокади в сделката за "Доверие"

Продажбата на пенсионната компания "Доверие" вече постигна рекорд - по най-честа смяна в ръководството на кандидат-купувача й - регистрираното във Великобритания United Capital. Само за двата месеца от обявяването, че United Capital се е договорил с Vienna Insurance Group (VIG), купувачът вече има трети мениджмънт. Иначе акционерите са си трайно с офшорен произход.