И Апелативният съд във Варна отказа да измени мярката на уличен в убийство в Балчик

Варненският апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд Добрич от 10 февруари тази година, с което е била оставена без уважение молбата на Нико Николов, разследван за убийството на пазача на почивната база на Агенция „Митници” в Балчик, извършено в края на 2008 година.

И Апелативният съд във Варна отказа да измени мярката на уличен в убийство в Балчик

Пресслужбата на съда във Варна припомня, че в началото на м. Септември 2009 година, край полезащитен пояс между селата Калина и Средина, община Ген. Тошево е бил открит човешки скелет. Експертиза установила, че вероятната причина за смъртта на затрупания с клони и листа човешки труп са множество тежки черепно мозъчни травми и такива по гръдния кош. Назначената ДНК експертиза изясни по-късно, че останките са на изчезналия през декември 2008 година 53 годишен пазач на почивната станция на Митниците Марио Кръстев. В хода на следствените действия като обвиняем за убийството му бил привлечен управителят на почивната база Нико Василев Николов. 52 годишният мъж е в ареста от средата на юли миналата година.



Днес защитата на Николов твърди, че обвиняемият доброволно е сътрудничил на разследващите далеч преди да бъде задържан и след като дознанието е към своя край няма никаква опасност той да се укрие от наказателно преследване, или да извърши друго престъпление. Твърди се и за нарушения, допуснати при първоначалното привличане на Николов като обвиняем.

 

Според представителя на Апелативна прокуратура, събраните доказателства установяват съпричастност на Нико към драматичните събития от последните дни на 2008 година край Балчик, довели да убийството на Марио Кръстев. Нещо повече, след като приключи срока на удълженото с 2 месеца разследване има вероятност спрямо Николов да бъде повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. За тази по-тежка квалификация законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен или доживотен затвор без замяна.

 

Въззивната апелативна инстанция потвърди като законосъобразни изводите на първоинстанционния съд, свързани с изключително високата тежест на престъплението и наказанието, предвидено за него. Този съд споделя и изводите за наличието на обосновано предположение, че Николов е съпричастен към обвинението, за което се разследва. И тази съдебна инстанция не разполага с доказателства, които да го разколебаят за наличието на реална опасност ако е на свобода мъжът да се опита да се укрие или да извърши друго престъпление.                                                                                     

 

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава ареста на Нико Николов, разследван  за убийството на  пазача на почивната база на Агенция „Митници” в Балчик, извършено в края на 2008 година е окончателно.