Тийнейджърка полетя от 3-тия етаж на гимназия; Жалим се в нета за рекет от КАТ; Не плащаш 10 години - отпада ти дългът

Всеки втори литър ракия е менте; Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Тийнейджърка полетя от 3-тия етаж на гимназия; Жалим се в нета за рекет от КАТ; Не плащаш 10 години - отпада ти дългът

24 ЧАСА
Автобус от София до Велинград пътува повече от 100 километра със спукана гума
Автобус по линията София - Велинград премина повече от 100км. със спукана гума, защото нямал резервна да я смени, съобщиха за "24 часа" потресени пътници. Инцидентът бе потвърден от говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Рейсът е спрян малко преди Велинград, въпреки че пътници са подали многократни сигнали на тел. 112. Автобусът е на велинградската фирма "Чепино автотранспорт", собственост на Димитър Беев, баща на бившия депутат от ДПС Фидел Беев.

Возилото е било управлявано от 46-годишния Тодор М. от Велинград. Той е тръгнал около 9ч. ,тази сутрин, от София към Велинград с около 30 пътници. По време на движение на автомагистрала " Тракия" край Вакарел се пука задна гума на автобуса.

Шофьорът заявил на пътниците, че няма резервна гума и не може да смени спуканата. Успокойл хората, че ще кара бавно и ще стигнат живи и здрави до Велинград. Независимо от това преди началото на опасния участък от пътя през дефилето на Чепинска река, изпъстрен с много завой, близо половината пътници слезли от автобуса на спирката при септемврийското село Варвара.

Междувременно полицията в Септември, въпреки че била предупредена, изпуснала преминаването на неизправния рейс през района. Поради това той бил спрян от велинградси полицай едва след като преминал през дефилето.

В тази връзка говорителят на полицията Мирослав Стоянов уточни, че автопатрулите в Септември са били ангажирани с автопроизшествие, което ги е забавило да спрат автобуса. Алармирани незабавно в полицейското управление на Велинград преценили, че е по-безопасно автобусът да не се спира в дефилето. Това можело да доведе до катастрофи и задръствания на пътната отсечка.

Когато бил спрян пред Велинград шофьорът Тодор М. опитал да заблуди полицията и заявил, че гумата се е спукала току - що. Гневни пътници обаче веднага съобщили на полицайте, че автобусът е аварирал още на Вакарел и са готови да свидетелстват за кошмарното пътуване.

На водача Тодор М. е съставен акт за управление на неизправно МПС. Междувременно директорът на ДАИ в Пазарджик Владимир Добрев съобщи за "24часа", че на фирма " Чепино автотранспорт" от началото на годината до момента са съставени 13 акта за различни нарушения, между които и такива за неизправни автобуси.

От ДАИ в Пазарджик започват нова незабавна проверка на фирмата, заради инцидента съ спуканата гума, защото това реално е било предпоставка за тежък пътен инцидент с непредвидими последици, допълни Добрев.

Представител на фирма " Чепино автотранспорт" не бе открит за коментар.

Убиецът на банкерката носи в съда листче с аргументите си за атаката (обзор)
“Докато има скъпоплатени, алчни бели якички, нито държавата ще върви напред, нито икономиката, а хората ще стават все по-гладни. Не съм убил за пари. Убих заради държавата, заради хората.”

57-годишният бивш военен Любомир Симеонов, който разстреля на 23 септември шефката в Уникредит Булбанк-Бургас, си беше написал на листче своите аргументи за убийството. Съдът не пожела да ги чуе и го остави в ареста, но той говори пред журналисти.

“Аз съм офицер от Българската армия. Обучаван съм, че държавата и родината е №1 и грижата за подчинените е основна грижа”, заяви Симеонов. Обеща пресконференция и прикани репортерите да му отидат на свиждане.

Попитан дали съжалява за убийството на 54-годишната Павлинка Йовчева, заяви, че не може да даде еднозначен отговор. Бившият шеф на клона на Уникредит Булбанк в Карнобат Веселин Желев, за когото се смята, че е бил втората мишена на Симеонов, най-вероятно ще бъде разпитан за убийството на Йовчева, научи “24 часа".

“Въпреки че името му не се споменава в делото за убийството, то е споменато от Симеонов в жалбите му. Затова ще бъде разпитан”, потвърди наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева. В съда вчера тя поиска постоянен арест за 57-годишния Симеонов. За нея поведението на бившия военен се отличавало с изключителна дързост, упоритост и жестокост. Припомни, че той се е снабдил с незаконно оръжие и муниции и е следил пострадалата. Прокурор Йорданка Дачева поиска постоянен арест за Симеонов.

“От извършените експертизи и от разпитите на свидетели може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на умишлено убийство", заяви прокурор Дачева.
Служебната защитничка на Симеонов - Ваня Радиева, контрира, че той се е предал в полицията, съдействал е на разследването и няма пречка да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение като парична гаранция или домашен арест. Според нея той е искал някой да го чуе и точно това се е превърнало в мотив за убийството.

Радева разказа, че Симеонов  споделил, че е щял да посегне на живота си, ако е можел.
Бизнесменът билкар може да остане зад решетките за 20 години. На няколко пъти в съдебната зала той поиска да прочете защо се е превърнал в убиец, но окръжният съдия Пламен Синков не му даде възможност с мотив, че делото не е по същество, а само за мярката за неотклонение.

В крайна сметка успя да разкаже само, че бизнесът му е стартирал на 1 април 1997 г., че за 2011 г. дружеството му е изплатило 1,2 млн. лева.

“До 22 септември съм се гордял с това, което съм направил в живота си”, каза още бившият военен. Попитан от съдия Синков каква мярка би искал да му бъде наложена, след известно колебание Симеонов избра подписка.

“Поведението ви е перфектно от гледна точка на разследването, но предумишленото убийство си е предумишлено убийство. Засега мярката за неотклонение е задържане под стража. Тя може да бъде обжалвана в едноседмичен срок”, обърна се съдията към обвиняемия. В съда не се появи никой от семейството на полковника.

Той категорично е отказал помощ от роднини, когато адвокатката му е предложила да се свърже с тях. 57-годишният мъж има съпруга и двама големи синове в София. Според жена му Соня Симеонова той подавал жалби срещу Уникредит Булбанк в продължение на 1 г., защото бил изнудван да работи с определена строителна фирма, за да получи желания кредит.

Чрез фирмата си “Ветоника” той спечелил проект по програма за развитите на селските райони към Фонд “Земеделие” и искал да разшири бизнеса си с билки в Сунгурларе. Кандидатствал за 2,27 млн. лв., но бил одобрен за 1,8 млн. Субсидията е 50% от одобрената сума, останалото е трябвало да осигури като частно съфинансиране.

За Уникредит Булбанк това са недоказани лъжи и клевети, измислени от убиеца, за да оправдае престъпния си акт. Вчера от трезора разпространиха своята официална позиция, в която пише, че се петнят името и паметта на един прекрасен човек и това ще тежи на съвестта на този, който го прави.

“Искаме да вярваме и в медиите, и в общественото съзнание, които също ще осъдят жестокото и обмислено престъпление, пишат от банката и завършват - искаме да живеем в страна, в която хората да могат спокойно и сигурно да изпълняват професионалните си задължения, както правеше Павлинка”.

“Каквито и проблеми да е имал с банката, трябвало е да изчака приключване на проверката, а не да прибягва до саморазправа. Изпратих материалите, свързани с неговите жалби, в икономическа полиция. Служителите там работеха по преписката”, коментира прокурор Дачева.

ТРУД
Не плащаш 10 години - отпада ти дългът
Неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 години. Тази идея на депутата от ГЕРБ Емил Радев, която отлежава в парламента от началото на годината, в сряда вечерта получи изненадващата и на практика единодушна подкрепа на правната комисия. Депутатите приеха на първо четене нов член в Закона за задълженията и договорите. С него се въвежда 10 години абсолютна давност за задълженията на граждани. Това означава, че ако 10 г. от датата, на която е трябвало да дадете парите, все още не сте ги платили, дългът ви ще изчезне.

В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга - завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. Това може да продължи до безкрай и хората се превръщат във вечни длъжници, защото не могат да направят нищо, за да излязат от тази ситуация, твърди Радев.

Ако бъде приета окончателно от парламента, промяната ще засегне само гражданите и няма да важи за фирмите. Десетгодишната давност ще се отнася за всички задължения на физически лица - за ток, парно, вода, телефон, потребителски кредити, за заеми между приятели и съседи. Тя обаче няма да се прилага за ипотечните кредити например и за всеки друг заем, по който парите са отпуснати срещу обезпечение. При тях очевидно длъжникът има имущество, с което може да се издължи.

Промяната може да помогне на хората, изтеглили големи ипотечни кредити по време на имотния бум, когато цените бяха значително по-високи. Сега често се случва, ако банка им вземе имота, той да се продаде на значително по-ниска цена от отпуснатия кредит. Така човекът продължава да дължи част от парите. Ако промените влязат в сила, 10 години след като е продадено ипотекираното жилище, дългът ще се заличава.
От давността няма да се ползват разсрочените или отсрочените дългове.

На заседанието присъстваха депутати от всички парламентарни партии без “Атака”, 11 гласуваха “за” и двама се въздържаха. Никой не беше против. Аргументът на въздържалите се, единият от които бе Янаки Стоилов от “Коалиция за България”, беше, че искат да се запознаят с проблема по-задълбочено, а не, че не подкрепят идеята. “Проблемът има голямо социално значение. Решението му може да се приеме и за част от борбата с монополите”, коментира Стоилов. Зам.-шефът на парламента Христо Бисеров (ДПС) заяви: “Ще подкрепя проекта. Това е добра стъпка.”

Всички в комисията обаче решиха, че ще дадат повече време между първо и второ четене на промените и при положение, че е предвидено да влязат в сила 6 месеца след приемането им, в най-добрия случай ще започнат да действат от средата на 2014 г.
Основните опасения от промяната са да не се стигне до умишлено протакане от некоректните длъжници, които да не плащат и само да чакат да изтекат 10 години и да се отърват от задължението си.

Емил Радев защитава промяната с аргумента, че с изтичането на 10 години дори държавата заличава задълженията за данъци. “Държим хората длъжници до живот, а след това дълговете се наследяват и от децата им. След като кредиторът за 10 години не е успял да си събере парите, значи няма откъде.”

ДНЕВНИК
Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Орешарски"
След като на вчерашното пленарно заседание БСП и ДПС обсъдиха вота на недоверие към кабинета "Орешарски" въпреки отказа на депутатите от ГЕРБ да се регистрират, за днес е предвидена процедурата по гласуване на вота. За да бъде приет той и да доведе до оставката на правителството, е необходимо одобрението на 121 депутати, а групата на вносителите от ГЕРБ е само 97.

За да се състои заседанието обаче, е нужно поне половината народни представители да се регистрират. От групата на "Атака" обявиха, че са в Брюксел до началото на следващата седмица, а БСП и ДПС имат общо 119 депутати, след като статутът на Делян Пеевски остава неизяснен до решението на Конституционния съд.

Заседанието в сряда се провали, след като депутатите от ГЕРБ присъстваха в пленарната зала, но отказаха да участват в процедурата по регистрация. Вчера те постъпиха по същия начин, но председателят на парламента Михаил Миков поиска квесторите да преброят присъстващите и откри заседанието, като обяви, че в залата има 207 депутати. От ГЕРБ напуснаха демонстративно и поискаха предсрочното освобождаване на Миков като председател.

Очаква се преди гласуването на вота и преди предвидения в програмата парламентарен контрол Миков да предложи заседанието да започне с обсъждане на освобождаването му. За да бъде отстранен като председател, са необходими гласовете на повече от половината присъстващи, като преди гласуването той има право да се защити. Ако днешното заседание не се състои, обсъждането трябва да стане на следващото.

Водите са във фокуса на днешния Световен ден на туризма
Отговорността на туризма за запазването и устойчивото развитие на водните ресурси на планетата са във фокуса на днешния Световен ден на туризма, обяви Световната организация по туризъм.

Световнитя ден на туризма се отбелязва на 27 септември от 1980 г. досега, а целта е да се привлече вниманието на световната общност към социалното, културното, политическото и икономическото значение на тази дейност.

През миналата година международните туристи за пръв път надхвърлиха 1 млрд. души, а през първите шест месеца на тази увеличението е с 5 на сто. Югоизточна Азия предизвиква най-масов интерес, а броят на пътуванията до там нараства с 12%. Присъствието на чужди туристи в Европа се увеличава с 5 на сто, като прицел на интереса е централната и източната част на континента. С 4% повече туристи посреща Африка, с 2 на сто - Америка.

СТАНДАРТ
Болниците фалират
Пишат нови критерии за договаряне с касата, някои клиники няма да ги покрият
Средствата за здравеопазване и най-вече за болниците през тази година са абсолютно недостатъчни и то не по наша вина, каза здравният министър д-р Таня Андреева по време на парламентарната комисия. Според нея, ако не се актуализира бюджетът на касата, заради дефицита от 130 млн. болниците ще потънат още повече. До края на годината те ще получат 70% от финансирането, което касата трябва да им даде. Без бързи мерки лекарите ще излязат на улицата, каза д-р Андреева.

Има идея докторите в София и Пловдив да работят само на едно място

Здравната ни система е в разруха, държавните болници са пред фалит, а министерството спешно ще търси мерки, с които да спаси системата. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Таня Андреева след среща с университетските болници. Над 500 милиона лева са дълговете на държавните и ведомствените болници към края на август, съобщи тя. В най-тежко състояние са университетските, през които минават най-тежките случаи. Някои от тях - като тази в Стара Загора, вече са в практически фалит, каза д-р Андреева. Затова тя заедно с директорите на най-големите болници в страната и шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова ще изготвят спешни оздравителни мерки пред следващата седмица.
Сред идеите за промени са

въвеждане на селективно договаряне

от касата с болниците. То ще бъде основано на база качество, като конкретните критерии тепърва ще се търсят. За тях сме поискали помощ и от Световната здравна организация, каза д-р Румяна Тодорова. Една от идеите е да се въведе ограничение на броя договори до един за лекар. Това означава, че той ще може да работи само на едно място. Обмисляме това правило да важи за регионите, където има пренасищане с болници, а там, където няма достатъчно лечебни заведения, медицинските специалисти да имат право на повече от един договор, поясни д-р Тодорова. Сред другите желания на касата ще е да се въведат критерии за селектиране и на високотехнологичните болници, които ще работят в нея в районите, където са повече. Освен това предвиждаме да се въведат различни цени на клиничните пътеки за отделните нива болници, каза д-р Андреева. Това означава примерно - университетските болници

да получават по-високо заплащане спрямо общинските

за някои дейности, тъй като техните разходи и възможности за лечение са по-големи. Предвидено е и ново остойностяване на клиничните пътеки на основата на базова цена, умножена по различен коефициент, според тежестта на всяка диагноза. Дали тези мерки обаче ще станат реалност ще зависи от политическата воля на управляващите партии. По тази причина след детайлното изготвяне на промените здравният министър, заедно с шефа на касата и директорите на университетските болници ще поискат среща с политиците. Получаването на тяхното одобрение ще бъде трудно, тъй като промените ще доведат до изпадане на някои болници от договор с касата и до напрежение в сектора. Както и д-р Андреева сподели в интервю за "Стандарт" на 9 септември над 50 клиники може да не подпишат с касата, ако правилата се затегнат. Политическата подкрепа за реформа в здравеопазването е единственият начин да се спаси системата, казаха университетските директори. Заставаме плътно зад това искане на здравния министър, добавиха те.

Всеки втори литър ракия е менте
Държавата губи стотици милиони от неплатени акцизи и ДДС
Почти всеки втори литър ракия, произведен в държавата, е менте, твърдят производителите. Нелегалното производство заема около 60 на сто от пазара в страната, казва Пламен Ангелов от "Вини" АД. Едва 50 на сто от ракията е дестилирана от легални винпроми и за нея се плащат акцизи и данъци, казва той. Според различните винпроми нелегалното производство варира между 50 и 70 на сто. Само около половината от произведеното грозде и плодове се преработват от легалните фирми, останалото поема в неизвестна посока, казва шефът на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Ясно е, че количествата, за които няма данни накъде потеглят, се преработват в нелегални казани, заяви той. Според данни на националната статистика потреблението на алкохол се увеличава с 8 на сто за миналата година, а ръстът на събрания акциз е десет пъти по-малък - едва 0,8 на сто. Браншовици изчисляват, че загубите от неплатен акциз върху твърдия алкохол тази година ще са поне 200 млн. лв. Ставката за литър е 4,40 лв., а се очаква да бъдат произведени поне 40 млн. литра гроздова и още 10 млн. литра плодова ракия, защото официално прибраното грозде ще е около 350 000 тона, а плодовете - около 130 000 тона. Ако литър ракия се продава средно за 10 лв., то загубата на ДДС за година ще възлиза на още около 100 млн. лв. Освен изгубените приходи от акциз и ДДС държавата се лишава и от пари за дължими корпоративни данъци, каквито нелегалните производители не плащат, въпреки че печалбата им е огромна, твърдят от бранша.

Само по 30 литра на семейство

Само 30 литра ракия има право да произведе едно семейство за лични нужди. Това правило обаче редовно се прескача, твърдят запознати. Според хора от винарския бранш в страната в момента действат 10 000 казана за ракия. Регистрираните обаче са по-малко от 3000. Това означава, че всички останали действат на тъмно. Повечето от тях са с отнет или изтекъл лиценз, но продължават да работят, твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Не са редки и случаите, в които една фирма регистрира десетки обекти за дестилиране, като така заобикаля ограничението за специализиран малък обект. Заради ограничените възможности за проверки на компетентните държавни органи подобни обекти работят и бълват хиляди литри нелегална ракия. Така бъркат директно в държавния бюджет, а оттам и на всеки един от данъкоплатците, казват производителите.

Нелегалната ракия може да се окаже и смъртоносна. Не са редки случаите на отравяне с метилов алкохол вследствие на консумация на нелегално произведен алкохол, признават токсиколозите. Регистрирани са и десетки случаи с фатален изход.

Дестилерия в пералня

Рецептите как да си направим нелегално домашна ракия са десетки. Интернет е пълен със съвети как да си спретнем дестилерия вкъщи. Най-разпространеният метод е да се преправи стара полуавтоматична пералня. Някои ползват неработещ електрически бойлер. "Става и с тенджера, но най-добре е да се ползва меден съд", съветват разбирачи в интернет. Снимките на домашните казани показват, че хората варят ракия и в кегове от бира, както и в съдовете, в които някога бабите ни са събирали млякото. По пазарите пък могат да се срещнат продавачи на медни казани за домашна ракия. Те обаче предлагат стоката си тайно само на хора, които им се сторят надеждни. Пожарникари обаче твърдят, че често домашните съдове за ракия се оказват дефектни и гърмят като бомби, при което се получават сериозни пожари и в най-добрия случай обгаряния на собствениците на домашните дестилерии.

МОНИТОР
Жалим се в нета за рекет от КАТ
Ще вдигат палката само при нарушение на шофьорите
Спирането, без водачът да е нарушил правилата, ще се допуска при акции по широкообхватен модел.
След акция „Палките” и залавянето на корумпирани ченгета бяха закрити КПП-тата край София.
МВР въвежда система, чрез която шофьорите ще могат да подават оплаквания в интернет, ако катаджия ги спре на пътя и им поиска рушвет, за да си затвори очите за някое нарушение. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев след Националното съвещание на Национална полиция.

„Веднага щом получим такъв сигнал, на мястото ще бъде изпратен екип, който да направи проверка”, обясни още Йовчев. Освен на интернет платформата водачите ще могат да подават сигнали и за неправомерни действия от Пътна полиция и по телефона. За целта вече се подготвя гореща линия която също се очаква да стартира съвсем скоро. Ако при подаден сигнал се докаже, че униформеният е превишил правата си, то той ще бъде наказан.

По телефоните и интернет ще могат да се подават оплаквания и ако катаджията ни спре без причина. Според разпореждането на вътрешния министър пътните полицаи ще могат да вдигат палката само при четири случая. Първият е, когато шофьорът извършва видимо нарушение пред патрула на КАТ – като минаване на червено или говорене по телефона. Вторият – когато се вози опасен товар. Третият е при съмнение, че водачът е употребил алкохол и упойващи вещества, което се издава по неадекватното му шофиране, а четвъртият е, когато има данни, че шофьорът е бил участник в катастрофа или престъпление.

"При всеки един от тези случаи полицейските служители трябва да съобщават по радиостанцията, че спират автомобил и причината за проверката. Това ще повиши възможностите за контрол", коментира Цветлин Йовчев.

Освен че предварително трябва да казват на дежурните за проверката на пътя, униформените ще трябва да съставят и специален документ, подобен на доклад. В него ще се съдържат всички данни за водача, автомобила, времето, мястото и причината за инспекцията. Формулярът ще се изготвя от двамата полицаи, като се предвижда в определени случаи, когато има установено и нарушение, шофьорът също да се запознава със съдържанието му и да поставя своя подпис. По този начин катаджиите ще бъдат контролирани колко проверки са направили, колко шофьори са санкционирали и колко са пуснали.

„Предвиждаме да раздадем и таблети на патрулните полицаи, в които също да се въвежда информация за всички случаи, в които има спрян автомобил. Всичко това се прави, за да се предотврати корупцията от поделенията на Пътна полиция, каза още вътрешният министър. На таблетите ще може да се прави и справка в реално време дали шофьорът има предишни нарушения, дали е платил застраховката си „Гражданска отговорност” и дали колата му се издирва за нещо.



Разполагат патрулите в опасни участъци

Патрулките и катаджиите вече няма да седят скрити в храстите, а ще излизат пред тях, за да се забелязват. Предвижда се екипите да бъдат позиционирани на опасни участъци с повече катастрофи. Това е една от новите инструкции за работа на пътните полицаи, които вече под засилен контрол се прилагат от вчера. „Сменяме изцяло логиката ­ аз не искам да хванем нарушителите и след това те да си платят глобата, а да се намалят пътните произшествия и броят на ранените и загиналите по пътищата. Смисълът на пътния контрол е да има по-малко инциденти", поясни Цветлин Йовчев. Затова и разположението на пътните патрули ще бъде в онези точки, в които има най-висока концентрация на произшествия. Катаджиите пък ще стоят не както досега "зад храстите", а пред тях ­ т.е. преди опасния пътен участък“, обясни още вътрешният министър.

Деветокласничката Надя искала да откачи чужда раница от фасадата
Тийнейджърка полетя от 3-тия етаж на гимназия
Лекарите в ломската болница се борят за живота й
15-годишно момиче падна от 3-тия етаж на езиковата гимназия в Лом „Димитър Маринов” в сряда следобед. Лекарите в болницата в града се борят за живота на Надя. Тя е настанена в реанимацията с фрактури на долните крайници и на лявата ръка, както и с вътрешни наранявания.

„В момента се борим за живота й. Полагаме всички усилия, за да я закрепим, за да можем да я транспортираме в столична клиника, ако се наложи”, казаха лекари от дунавския град. Състоянието на Надя обаче не позволява това да стане на този етап, защото тя е под наркоза. Медиците от болницата в Лом поддържат постоянна връзка с национални консултанти.

Ужасният инцидент станал малко преди 17 ч. в сряда, по време на междучасието преди 5-ия час. Деца от класа на Надя влезли в конфликт. Едно от момичетата изхвърлило чантата на друго през прозореца. Надя, която нямала нищо общо с разправията, решила да прибере раницата.

Чантата обаче се била закачила на един от орнаментите на прозорец на долния етаж. Разстоянието от прозореца, където се покачило момичето, до раницата било около метър. Качила се на перваза на отворения прозорец, навела се да откачи раницата, но не успяла и при изправянето си назад се подхлъзнала и паднала

Най-вероятно момичето е загубило равновесие и затова е полетяло от прозореца на третия етаж на сградата, където височината е повече от 10 м. Всичко станало за секунди пред погледите на учениците. Тийнейджърката паднала на паважа на метри от входа на училището. На мястото незабавно пристигнали полицаи и линейка и Надя е откарана в болницата. Полицията в Лом изяснява как чантата е попаднала на странното място и всичко около инцидента.

СОУ за чужди езици, мениджмънт и изкуства „Димитър Маринов” в Лом се помещава в една сграда с гимназията „Найден Геров”. Зданието е на 135 г. и е паметник на културата от местно значение, а на фасадата му има триъгълни гипсови орнаменти.

„Още снощи изпратихме доклад в министерството за инцидента. Поддържаме постоянни контакти и с лекарите, и с родителите, и с директора на училището”, каза началникът на Инспектората по образование в Монтана Татяна Петрова.

С децата от класа на Надя работят психолози. Вечерта след инцидента са прекратени занятията на цялото училище.