Осъдиха 40-годишен от Могилище за придобиване на откраднати от германец вещи

Добричкият окръжен съд отмени изцяло присъдата на Районен съд – Каварна, с която е признал за невиновен и оправдал 40-годишния Юлиян Ст. Д., живеещ в с. Могилище, община Каварна. Въззивният съд го призна за виновен в това, че в периода 03.03.2010 г. до 12.03.2010 г. в с. Могилище с цел да набави за себе си имотна облага е придобил чужди движими вещи на обща стойност 3051,10 лв., собственост на германски гражданин, за които е предполагал, че са придобити от другиго чрез престъпление. Добричкият окръжен съд го осъди на 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Осъдиха 40-годишен от Могилище за придобиване на откраднати от германец вещи
Въззивният съд го оправда в частта на повдигнатото му обвинение за разликата в стойността на вещите до 3116,10 лв.

Районен съд – Каварна, е установил, че през периода 03.03.2010 г. до 12.03.2010 г. от дома на германски гражданин и от каравана, намираща се в двора на къщата били извършени кражби на вещи, сред които 1 брой керамичен плот с 4 броя котлони, лампи, контакти, 2 миксера, касетофон, микровълнова печка, пожарогасител, машина за косене на трева, друга за рязане на теракот, козметика и други. В къщата било проникнато чрез изкъртване на дървени капаци, поставени върху прозорци, счупване на стъклата и на входната врата, както й изкъртване на ключалката на вратата на караваната. Един ден през същия период, по улицата, където живеел подсъдимия, минала каруца с двама мъже от ромски произход. Те продавали вещите, които се намирали в каруцата, включително тези, откраднати от дома на германския гражданин. Те обяснили на Юлиян Д., че ги били купили от други лица, а той купил всичко за сумата от 1000 лв.

На 04.03.2010 г. свидетелка по делото видяла, че вратата на къщата на германския гражданин е разбита и сигнализирала в полицията. Собственикът пристигнал в с. Могилище на 11.03.2011 г., а на 19.03.2011 г. друга свидетелка му показала флакони от козметика и го попитала, дали са негови. Той отговорил утвърдително, а тя му дала бележка с ръкописен текст, в която се посочвало, че подсъдимият е човекът, който го е обрал.

Пред Районен съд – Каварна, Районната прокуратура се е отказала от първоначално повдигнатото на Юлиян Д. обвинение за кражба от дома на германски гражданин в с. Могилище и е пледирала, че той е придобил вещите, предполагайки, че те са обект на кражба.

Първоинстанционният съд е приел, че не са представени никакви доказателства, оборващи тезата на подсъдимия за закупуване на въпросните вещи, нито такива, че е знаел за извършена кражба. Районен съд – Каварна, е намерил, че не са събрани категорични доказателства, че е била налице фактическа обстановка, която да породи основателно предположение у подсъдимия, че вещите са придобити от друго лице по престъпен начин. На 09.12.2010 г. първоинстанционният съд е оправдал Юлиян Д., а Районна прокуратура – Каварна, е протестирала този акт пред въззивния съд.

Юлиян Д. има средно образование, женен е, работи, не е осъждан.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в срок от 15 дни.