Ротари клуб Добрич отбелязва празника на организацията с благотворителна изложба

106 години от създаването на Ротари клуб се навършват на 23 февруари. Първата среща на организацията се е провела на 23 февруари 1905 г. в американския град Чикаго. Основател на движението е адвокатът Пол Харис. Днес в над 32 000 клуба по всички континенти членуват 1,2 милиона човека. Клубовете в цял свят отбелязват на 23 февруари началото на ротарианството.

Ротари клуб Добрич отбелязва празника на организацията с благотворителна изложба

Ротарианците в Добрич са 42. От тях 36 са активни ротарианци и 6 са почетни членове – хора, които са допринесли много за клуба и ротарианското движение в Добрич. Ротари клуб – Добрич е чартиран през 1996 година, което го прави един от най-старите клубове в България, след възстановяването на организацията в страната.


 

Настоящият президент на Ротари клуб – Добрич е Александрина Панайотова. Президентският маднат е едногодишен. Ротарианската година започва на 1 юли. За да се осигури приемственост в управлението, следващият президент се избира 2 години предварително. Така на 1 юли тази година начело на добричката организация ще застане Павел Павлов.

 

Срещите на Ротари клуб се провеждат всеки понеделник и присъствието на тях е задължително. Влизането в клуба става само с покана. Последният нов член в Добрич е приет през декември миналата година. Ротарианците са хора, които отделят от своето време за безкористна служба в полза на обществото, идеята на Ротари е да се подпомагат хората в неравностойно положение, сподели Александрина Панайотова.

 

Ротари клуб – Добрич ще отбележи рождението на организацията по по-различен начин – с организирането на благотворителна изложба. Първата самостоятелна изложба на Велина Христова, озаглавена „25-ият час”, ще бъде открита в 18.30 часа в сряда в Художествена галерия – Добрич. Велина Христова е дъщеря на големия добрички художник Христо Господинов – Печката. Експозицията има благотворителен характер. Със събраните средства от продажбата на картините ще се организира конкурс за млади добрички художници на името на Христо Господинов, който е бил виден ротарианец. Наградата, която ще връчваме ще бъде ежегодна, разясни Александрина Панайотова – президент на Ротари клуб – Добрич.

 

Тя припомни част от дейностите на клуба в полза на Добрич през последните години. Ротарианците организираха благотворителен търг, на който бяха рапродадени спортни предмети, а със събраните средства бе изградена спортна площадка на улица „Батовска”. С усилията на Ротари клуб – Добрич старинната каменна чешма близо до стадиона бе преместена на най-оживеното място в градския парк и сега, след като й бе вдъхнат нов живот, тя се ползва активно от гражданите. Със средства на Ротари клуб – Добрич бе довършен параклиса „Св. Архангел Михаил” в гробищния парк. Той ще се сдобие с 4 нови иконописа през тази година. В седмицата на гората, Ротари клуб – Добрич, заедно с Лайънсклуб и клуб Майчина грижа засаждат дървета в Кобаклъка. Инициативата е традиционна и ще се реализира и през тази година.

 

 Много активни са и съпругите на ротарианците в Добрич. Дамският клуб по традиция всяка година дарява средства на родилното отделение на МБАЛ – Добрич на Бабинден. Младежката организация пък се включи в националната кампания „Купи и дари”. В края на миналата година в Кауфланд добричлии можеха да закупят продукти, които после ротаракторите дариха на домовете за деца в нашия град. На снимката: Александрина Панайотова - президент на Ротари клуб - Добрич