Общините се противопоставят на финансовите санкции по проектите с европари

В Деня на диалога по-малките общини поискаха промяна в Закона за обществените поръчки и намаляване на финансовия праг за участие в търговете

Общините се противопоставят на финансовите санкции по проектите с европари

„Над 60 процента от бенефициентите по оперативните програми са общините. Подадени са 6200 проекта, одобрени са 5000, осигурено е финансиране за 3100. Общата сума е около 8,8 млрд. лв. За общините обаче се налагат непосилни изисквания и много финансови корекции, което означава по-малко дадени средства. Нека това да се има предвид през следващия програмен период, защото става дума за над 1000 населени места” – каза кметът на Добрич Детелина Николова в Деня на диалога, който е среща между законодателната и местната власт.



В Добрич на тази среща, която се провежда всяка година по инициатива на Националното сдружение на общините в България, присъстваха народните представители от БСП – Сияна Фудулова, и от ГЕРБ – Желязко Желязков, както и кметове на общини от областта.

По-малките общини поискаха промяна в Закона за обществените поръчки и намаляване на финансовия праг за участие в търговете. „Поне около 50-60 общини са като Шабла, тук идват да работят чужди фирми, не оставят данъци в общината, не наемат работници” – каза зам.-кметът на община Шабла Георги Тодоров. За запазването на училищата в малките населени места настояваха представители на общинските администрации, като за тях да не важи схемата „парите следват ученика”.