Порои удавиха половин България; Пожарникари са участвали в 8 отводнявания в Добричко; Вълни от 5 бала отнесоха плажа на Златните

Над 1 млн. българи ще платят по-висок данък на колите си; Потреблението на енергия скача два пъти до 2035 г.; Българите са най-големите привърженици на затягането на коланите в ЕС

Порои удавиха половин България; Пожарникари са участвали в 8 отводнявания в Добричко; Вълни от 5 бала отнесоха плажа на Златните

Труд   
Гласуваме на "банкомати" в 41 града На следващите избори жителите на 41 града у нас ще могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина.
Става въпрос за най-големите населени места в страната, в които по данни от последното преброяване живеят над 20 хил. души. Сред тях са развитите градове като София, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив, както и малки населени места с нисък стандарт на живот като Смолян и Разград.

Това предвижда черновата на новия Изборен кодекс, чиито обсъждания започват тази седмица.

Хартиените бюлетини най-вероятно ще бъдат на кочан, като на всяка от ще има сериен номер. Това е един от начините за пресичане на манипулации, около който управляващите са се обединили след случая "Костинброд". За допълнителна прозрачност бюлетините ще се късат от кочана пред избирателите при влизане в тъмната стаичка.

На "Позитано" 20 е обсъждан вариант да гласуваме с бюлетина от няколко страници, която да прилича на брошура или на малка книжка. Идеята била имената на кандидатите на отделните партии да бъдат на отделни страници.

Според някои социалисти обаче хората можели да се обърка и "да изхвърлят" вярната бюлетина. Понеже отпечатването ще е твърде скъпо за бюджета, вероятно идеята с книжката ще отпадне.
   
"Атака" не дава 500 000 долара на Афганистан
В щабквартирата на НАТО ще изкажем своето виждане, че не сме съгласни България да подпомага и да плаща на Афганистан. Това заяви депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, който вчера имаше редица срещи в централата на политическото ръководство на Алианса.

След 2014 г. страната ни трябва да превежда по 500 000 долара за възстановяването на Афганистан. Правителството "Борисов" гласува през май 2012 г. да даваме три поредни години равни суми, които да отиват за възстановяване на афганистанската армия.

Нашата вноска е една от най-ниските, тъй като общият годишен размер за издръжката на афганистанските сили за сигурност е 4,1 млрд. долара, от които 1,3 млрд. са от партньорите от НАТО, а останалото се дава от Съединените щати.
Досега България е изхарчила над 350 млн. лева за издръжка на военните си контингенти в Кабул и Кандахар.

24 часа
Вълни от 5 бала отнесоха плажа на Златните
Мощни вълни са отнесли плажната ивица на Златни пясъци, съобщи Петел.бг, като цитира очевидци.

Морето е стигнало до крайбрежната алея заради огромните вълни от 5 бала. Те се разбиват много преди брега, отделяйки водна пара на фона на облачното небе.

Плажните заведения са оцелели, но са наводнени. Собствениците не отчитат материални щети. В същото време туристическият сезон продължава. Работят заведения и хотели на Златни пясъци.

Сайтът Петел.бг описва картината като апокалиптична и привличаща гостите от чужбина да си правят още повече снимки.

Обилни валежи и бурен вятър създават проблеми в редица населени места в Североизточна България, за която е в сила оранжев код за опасно време.

След продължилите повече от 24 часа проливни дъждове ситуацията във Варна се нормализира. Пристанището вече е отворено, но само за натоварени кораби. Проблемните участъци около Летния театър, Военноморската болница и ул. "Карамфил" вече са отводнени, съобщиха от Община Варна.

Последствията от силните дъжд и вятър бяха видими из цяла Варна. Тротоарите бяха посипани с прекършени клони, по улиците имаше на места огромни локви. Има и доста по-сериозни инциденти.

Поройните вади изкорениха дърво на ул. „Иван Драсов". Стволът му падна върху паркиран автомобил и разби предното му стъкло.

Бурята се е вихрила и в градинката зад Драматичния театър. Там също има паднал огромен клон, почти с размерите на младо дърво, явно сцепен от порив на вятъра.

За щастие няма пострадали хора. По-малки клони, пометени от стихията, блокират една от алеите на градинката.

На улица „Дръзки" (известна сред варненци и като „Напий са сам") има паднали парчета от фасадата на стара сграда. Мястото все още не е обезопасено с предупредителна лента от общината, за да отклонява минувачите.

Дъждът е нанесъл сериозни щети в Централния подлез до Катедралата. Дъждовната вода буквално се стича в шахтата на асансьора за хора с увреждания. Течът прави съоръжението доста страховито и едва ли някой изобщо би го използвал, коментира Петел.бг. През разбитата суха мазилка, подгизнала от теча, че вижда самия механизъм на асансьора, което кара хората инстинктивно да се дърпат от страх, че ще ги удари ток.

Да видиш захвърлен счупен чадър по варненските улици е съвсем обичайна гледка. На повечето места тротоарите са покрити с мокър килим от листа, което ги прави хлъзгави.

Спират банкови измами с общ компютър на пълномощните
След като намали аферите с имоти, Нотариалната камара предлага: Спират банковите измами с общ компютър на пълномощните
За да се предотвратят банковите измами, пълномощните за банкови операции да се въвеждат в общ компютър, предлага Нотариалната камара. Служители на трезорите ще имат безплатен  достъп до него  и ще проверяват за секунди документите.

Сега връщат клиентите при съмнения или пък се обаждат на нотариуса, заверил пълномощното, каза вчера зам.- шефът на Нотариалната камара Милена Илчева.

Преди 4 г. гилдията направи със собствени средства общ компютър на пълномощните за прехвърляне на имоти и завещанията и ограничи имотните измами.

Има възможност към тази единна информационна система, наречена “Единство”, да се направи отделен регистър за пълномощните за банкови операции, уточни Илчева.
В момента Нотариалната камара изгражда към нея регистър на сделките с автомобили. И е готова да предостави безплатен достъп до него на КАТ, Пътна полиция и данъчните служби, за да може във всеки момент да проверят чий е автомобилът  и дали са платени налозите за него.

Гилдията започна изграждането на общия компютър за сделките с автомобили, преди правителството да обяви идеята си за отпадане на нотариалната заверка на тези контракти. Това е една от мерките на кабинета за облекчаване на административната тежест.

Нотариусите не отричат, че в много държави покупко-продажбата на коли не се заверява, но се опасяват, че отпадането  е прибързано и ще доведе до измами с автомобили.

Когато нотариус заверява сделката, проверява собствеността  по талон, самоличността на продавача и купувача, дали личните им карти не са фалшиви, дали колата е съсобственост на съпрузи, кои са управителите на фирмата, когато автомобилът е на фирма, дали пълномощното за продажба е истинско, платени ли са данъците.

След като завери покупко-продажбата на автомобила, нотариусът гарантира, че дължимият местен данък за колата ще бъде платен в общината.

“В момента това се извършва от 615 нотариуси. Отпадне ли нотариалната заверка, това ще се прави в 28-те областни служби на КАТ. Едва ли там имат нужния брой юристи. Това означава да се назначат нови служители, да се направят офиси,  да се оборудват с техника. Държавата ще трябва да отдели доста средства”, посочи Теодора Вуцова от ръководството на Нотариалната камара.

Освен това нотариусите очакват пред гишетата на КАТ да има опашки за регистрирането на покупко-продажба на автомобили, което ще затрудни гражданите и фирмите.
Нотариалната камара настоява още да има достъп до базата данни на Агенцията по кадастъра за кадастралните карти. Това ще облекчи сделките с имоти.

Ръководството на Нотариалната камара лансира идеята за общ регистър на пълномощните за банкови операции и за сделките с автомобили на обширна пресконференция по повод 15 г. от създаването . На 1 октомври 1998 г. 327 частни нотариуси, явили се на конкурс, отвориха кантори. Сега в страната действат 615 частни нотариуси, при тях работят над 1500 служители, посочи шефът на гилдията Красимир Катранджиев.

Монитор
Порои удавиха половин България
Вълните във Варна заляха вълнолома на Морската гара.
Проливни дъждове и ураганен вятър удавиха половината страна вчера.

Синоптиците обявиха оранжев код за опасност в 8 области - Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. В други 9 области пък бе обявен жълт код.

Пороите заляха улици, мазета, къщи и предизвикаха активиране на свлачища. От екоминистерството съобщиха, че следят водоемите в страната.

Най-проливни бяха дъждовете в Силистренско, където се изсипаха 80 л/кв. м. Заради пороя част от къщите в с. Бабук останаха без вода.

Особено критично беше положението и в районите на Добрич и Варна, където силните превалявания бяха съчетани с ураганен вятър. В двата града шосетата бяха блокирани от поройния дъжд. Във Варна колите трудно преминаваха по бул. „Приморски” и пред Летния театър. А тролеите се движеха със закъснение. Пет сигнала за паднали клони и дървета вдигнаха на крак спасителните екипи на Гражданска защита към общината.

Отводняването на улиците в Добрич също се превърна в проблем заради боклуците, които задръстват шахтите. Сградата на Държавния архив също се напълни с вода. Заради проливните дъждове кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед до петък да се проведе заседание на Щаба за защита при бедствия и аварии.

Мощни вълни пък отнесоха плажната ивица на Златни пясъци. Морето е стигнало чак до крайбрежната алея и е наводнило заведенията. Въпреки огромните вълни обаче собствениците не отчетоха материални щети.

Синоптиците предупреждават, че лошото време ще продължи най-малко седмица, а след това ни очакват между 17 и 21 градуса.

Двойкаджиите с предимство на занималня
Събират третокласници и четвърто- класници в една група
Занималнята дава възможност на децата да си подготвят домашните.
Двойкаджиите и децата, които срещат трудности в ученето, да посещават занималня с предимство от следващата учебна година, когато

целодневното обучение ще обхваща и петокласниците

Такъв вариант обмислят директорите на училища в цялата страна, показа проверка на „Монитор“. От тази година целодневната организация обхваща и децата в четвърти клас, а от следващата година и петокласниците ще имат правото да бъдат по цял ден в клас.

Директорите обаче масово са притеснени как ще разкрият толкова групи, най-вече заради липса на база.

„В пети клас децата вече са големи, най-разумно е занималня да посещават тези ученици, които имат някакви проблеми и трудности с усвояването на учебния материал“, коментира директорът на столичното 51-во СОУ Асен Александров.

Други директори пък са на мнение, че основната функция на занималнята е да подпомага учебния процес, а

не бъде форма на социално подпомагане

„Проблемът с липсата на места за групи за занимални е сериозен. Ако трябва да разкривам групи за всеки клас, това означава да нямам прием. По традиция занималнята трябва да помага усвояването на учебния материал, а не да подпомага социално родителите. А някои семейства наистина приеха занималнята като такъв вид помощ и идват с претенции относно възпитание и навици“, коментира от своя страна и директорката на столичното 137-о СОУ Мариана Закова.

Тя коментира още, че заради липса на места в групите за занималня е смесила децата от трети и четвърти клас в една група.

До такава мярка са прибегнали и директори на други училища в цялата страна. По-големите училища обаче търсят други решения. Така например някои школа, като 18-о СОУ,

наложиха преструктуриране на класните си стаи

заради въвеждането на целодневно обучение в 4-ти клас. Така помещения, които те са използвали за неучебни цели, в момента се преструктурират в кабинети или класни стаи.

От години директорите класират децата за занимални и по определени критерии, на принципа на които се отсяват децата в детска градина и в първи клас. С предимство се приемат най-вече учениците, чиито и двама родители работят. Социалното положение на семейството на детето е друг критерий, по който се приемат деца. Хлапетата със специални образователни потребности, без един родител или от многодетни семейства също се приемат приоритетно.

Стандарт
Пожарникари са участвали в 8 отводнявания в Добричко
Обилните дъждове в Добричко предизвикаха наводнения. Ръководителят на пожарната Дарин Димитров съобщи, че през вчерашния ден службата е извършила 8 отводнявания в цялата област.

В Добрич са отводнявани частен дом по бул. "Русия" и Държавен архив. В Генерал Тошево пожарникарите са отводнявали помещения в три къщи и едно помещение на фирма. Заради дъжда се е наложила намесата на пожарната и в Албена, където е отводнявано помещение на един от хотелите в курорта. Димитров добави, че няма подадени сигнали за паднали дървета и клони.

В сутрешните часове на вчерашния ден се е наложила намесата на огнеборците за потушаване на пожар в автомобил в Добрич, чийто газопровод се е скъсал. Няма пострадали.

Потреблението на енергия скача два пъти до 2035 г.
Потреблението на енергия в България ще скочи близо два пъти до 2035 г. Това предвиждат сценариите за развитие на енергетиката в света, представени от главния съветник по енергийните въпроси на "Royal Dutch Shell" Вим Томас.

Скокът се определя от очаквания бурен ръст на родната икономика. Както за нас, така и за света има два възможни сценария за развитие. При първия водеща роля в налагането на решения ще има политическият елит, а при другия - бизнесът и неговото лоби. Ако в България нещата се определят предимно от правителството, през следващите години се очаква развитие най-вече на ядрената енергетика. При водеща роля на бизнес елита най-голям дял в ръста на потреблението ще има при въглищните централи, обясни Томас. В такъв случай обаче това трябва да е съпътствано с въвеждане на технологии за улавяне на въглеродния диоксид. Според Томас България има огромен потенциал в правенето на ток от биомаса.

Сега
Българите са най-големите привърженици на затягането на коланите в ЕС
Най-големите противници на икономиите са гърците. Дори в Германия строгите мерки не се радват на популярност
Българите са най-големите привърженици в ЕС на политиката на затягане на коланите. Това става ясно от проучване на на Gallup по поръчка на европейската платформа за дебати - Debating Europe. Цели 61% от запитаните у нас са убедени, че бюджетните ограничения и строгата фискална дисциплина работят, но изискват време. 6% са твърдо убедени в правилността на мерките за финансови ограничения, докато 28% категорично ги отхвърлят.

През август премиерът Пламен Орешарски изрази учудване, че актуализацията на бюджета и отпускането на разходите вливат нови сили на протестите, и коментира, че вероятно сме единствената страна в света, където има недоволство срещу "отпускането на коланите". Изследването на Gallup обаче потвърждава, че почти седем от десет българи наистина са убедени, че държавата трябва да простира харчовете си според чергата, дори с цената на икономии.

Съвсем естествено най-малко вяра, че политиката на строги икономии в Европа работи, имат гърците - общо 80% от запитаните. В ЕС средно 34% са на мнение, че този тип политика върши работа, а цели 51% я отричат напълно. Любопитни са данните в Германия - там 39% смятат, че политиката на икономии работи, но със закъснение, а 53% я отричат. Показателно е обаче, че противно на общите настроения, Ангела Меркел, която досега бе символ на бюджетната дисциплина и затягането на дефицитите в ЕС, спечели изборите и получи нов мандат за управление.

Политиката на затягане на коланите обслужва интереса само на отделни държави, вярват 67% от анкетираните европейци. 22% са на противоположното мнение и смятат, че тя е положителна за цяла Европа. В това отношение българите се намират почти в средата. Въпреки че като цяло одобряват тази политика, 85% смятат, че само отделни държави се облагодетелстват от нея. Тук попадаме най-близо до мнението на гърците и кипърците. 77% от участниците в анкетата, които смятат, че затягането на коланите облагодетелства само отделни държави, посочват Германия, Франция и Великобритания като основни печеливши. Всъщност това са държавите, които правят най-големи вноски в европейския бюджет.

В Европа е обща нагласата (60%), че има по-добри алтернативи на политиката на икономии. На това мнение са почти всички гърци, а на другия полюс са малтийците. 54% от българите също смятат, че има други начини за стабилизиране на икономиката, освен фискалната строгост. Само 16% от запитаните европейци като цяло не намират по-добри начини за справяне с кризата.

Проучването е проведено между 13 и 23 септември във всички страни от ЕС без Люксембург. То обхваща общо 6177 души, набирани пропорционално на населението на всяка от страните.

Над 1 млн. българи ще платят по-висок данък на колите си
Над 1 млн. българи ще платят по-голям данък на автомобилите си, ако бъде приет проектът за промени в Закона за местните данъци и такси, пуснат за обсъждане. Причината е промяна на данъчните преференции за определяне на екологичността на колите. Новият проект предвижда данъчни облекчения в зависимост от европейския сертификат за екология, с който разполага даден автомобил. Превозните средства с катализатор в момента ползват намаление от 50% от данъка.

В България са регистрирани над 3 300 000 автомобила, като около 1/3 от тях са с катализатор. При промяната за собствениците на тези коли налогът ще се увеличи двойно. Нововъведението предвижда отстъпка да ползват само коли на 3-4 години, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6. За тези със сертификати Евро 3 и Евро 4 (произведени между 2000 и 2009 г.) намалението ще бъде 30%. Така за техните собственици, които сега ползват намаление заради катализатор, данъкът ще се увеличи с 20%.

Най-интересното е, че няма официално обяснение за причината за налагане на промените. Засега проектът все още не е обсъждан в Министерския съвет, но въпреки това той среща все по-голяма съпротива от страна на общините.

В голяма част от общините са притеснени от нормативния документ, тъй като в него няма дефиниция за категориите, според които ще се определят данъчните облекчения.

Преса
Загина актьорът Джулиано Джема
Звездата от италианските "спагети" уестърни е станал жертва на катастрофа край Рим
Италианският актьор Джулиано Джема, известен с ролята си на "гринго" от италианските "спагети" уестърни, загина във вторник вечерта на 75-годишна възраст при катастрофа край Рим.

Роденият през септември 1938 г. в Рим Джулиано Джема започва кариерата си в киното на 18-годишна възраст като каскадьор. След няколко малки роли и няколко дублажа, става главен герой в много филми в най-различни жанрове. Той играе в над 100 филма в киното и телевизията, които варират от приключенски комедии до исторически филми.

Джулиано Джема е снимал заедно с най-големите киноактьори - Чарлтън Хестън в "Бен Хур" или с Ален Делон в "Гепардът" на Лукино Висконти през 1962 година. През 1965 година той влиза в уестърн серия с която става известен като грингото. Всеки пореден филм става хит и го прави известен и в чужбина, включително в България. У нас е известен най-вече със "Сбогом, гринго" и "Един пробит долар".

Джулиано Джема е работил по време на кариерата си с актьори като Кърк Дъглас, Рита Хейуърт, Хенри Фонда, Флоринда Болкан, Лив Улман, Филип Ноаре, Катрин Деньов.

До 50 лв. коледна добавка за пенсионери
Близо 800 хиляди пенсионери с пенсии до 200 лв. могат да получат коледна добавка до 50 лв., заяви днес министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов
"Обмисля се близо 800 хил. пенсионери с пенсии до 200 лв. да получат коледна добавка до 50 лв." Това съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в тържество, организирано от НОИ, по повод днешния Международен ден на възрастните хора.

"Знам, че този въпрос вълнува българските пенсионери, защото коледната добавка в продължение на четири години не съществуваше като част от българската действителност и затова правителството се готви да подпомогне хората с най-ниски пенсии", каза министър Адемов. "Сумата, която се търси е между 35-40 млн. лв.", допълни той. По думите му има два варианта за определяне размера на коледната добавка. Единият е диференциран подход, а другия - всички да получат по 50 лв.

Според министъра обаче всичко зависи от възможностите, които се очертават в края на бюджетната година, като яснота ще има след приключване на отчета за приходите на бюджета в края на ноември. "С колко процента ще се индексират пенсиите по "швейцарското правило" догодина ще стане ясно към февруари 2014 г., когато ще има окончателни данни какъв е процентът на инфлация. Принципът на индексация е 50 процента от осигурителния доход и 50 процента от инфлацията, припомни Адемов.

В отговор на въпрос той каза, че дебатът за ранното пенсиониране не е спирал от 2000 г. насам и припомни препоръката на Европейската комисия за увеличаване на възрастта за пенсиониране. "Имаме драстични примери, професии, при които пенсионирането е на възраст под 50 години, което натоварва осигурителната система и бюджета на държавното обществено осигуряване", коментира министър Адемов.

По думите му идеята е да се даде възможност не само на хората от трета категория труд, а и на тези от първа и втора категория да се възползват от възможностите да останат по-дълго време на пазара на труда, за да имат по-високи нива на коефициент и да разчитат на по-високи пенсии. Министърът напомни, че стажът е този, който участва в изчисляването на размера на пенсиите, като за категорийните работници има преизчисляване на стажа - за тези от първа категория 4 за 5 години, а за тези от втора - 3 за 5 години.

"Пенсиите в България са за осигурителен стаж и възраст, а не само за осигурителен стаж, каквато е ситуацията в МВР", каза в отговор на въпрос министър Хасан Адемов и добави, че това е неговата принципна позиция. На въпрос за семейните месечни помощи за деца министърът каза, че големият въпрос е дали те могат да се обвържат с образованието, което е в основата на стратегия "Европа 2020".

Дискусията дали може за деца над 16 години вместо месечни помощи да се дават учебници и помагала под формата на ваучери заслужава внимание, отбеляза Адемов и допълни, че от МТСП заедно със социалните партньори ще продължат работата в тази насока.