Плащаме наполовина, ако колата е с екосертификат; Връщат намалените налози за млади семейства; Парите за боклук според количеството

Пушим в бара, в офиса - не; Половината от младите висшисти са заети с нискоквалифициран труд

Плащаме наполовина, ако колата е с екосертификат; Връщат намалените налози за млади семейства; Парите за боклук според количеството

24 часа
Юни: обявяват втория стълб на здравното осигуряване
При въвеждане на втори стълб на здравното осигуряване е възможно част от високоспециализираните дейности да останат извън основния пакет, гарантиран от здравната каса.
Очаква се до средата на 2014 г. да бъдат готови законодателните промени, които ще очертаят по какъв модел ще се изгражда вторият стълб на здравното осигуряване. Това каза д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, за "24 часа" вчера.
"Разговорите продължават на експертно ниво. В момента не може да се каже дали здравната вноска ще бъде увеличена, или от сегашните 8% ще бъде отчислен процент за втория стълб", обясни д-р Джафер.

На допълнителното осигуряване се разчита, за да се увеличат финансовите възможности на здравната система. За 2013 г. бюджетът за здраве е 4,1% от БВП и здравната каса разполага с малко над 2,7 млрд. лв. Най-остър е дефицитът за болнична помощ, като общите дългове на болниците у нас надхвърлят половин милиард лева.

С цел натрупване на пари за допълнително осигуряване от 1999 г. до 2008 г. бе отделян по 1% от данък здраве. След това вноската бе увеличена от 6 на 8%, като новите 2% отиваха за бъдещия втори стълб. Така от 1999 г. до 2010 г. са били натрупани 1,4 млрд. лв. Това лято обаче се оказа, че парите били използвани за бюджетни плащания от правителството на ГЕРБ.

Главното основание е, че според Закона за здравното осигуряване пари, събрани чрез здравни вноски, могат да се използват само за здравноосигурителни плащания. В момента няма яснота и дали здравните застрахователни дружества ще останат такива, каза още д-р Джафер. През август 2012 г. фондовете за доброволно здравно осигуряване бяха превърнати в застрахователи.

Оттогава работата им рязко спадна, явно финансовият ресурс е проблем, каза точно година по-късно здравният министър д-р Таня Андреева. Тя уточни, че се работи по 2 варианта за втори стълб. Според единия от сегашната 8-процентна вноска трябва да се отделят по 1%.

Другият предвижда увеличение от 1%. Възможно е да се натрупва само тази сума или да се вземе процент от сегашната вноска и нов 1%, за да се отделят по 2%. При всички случаи ще трябват 2-3 г., за да се създаде нов финансов ресурс, каза д-р Андреева. Най-последователната позиция за децентрализация на здравната каса е изразявана досега от ДПС.

В момента също хора на ДПС разработват предложенията за втория стълб. Първият опит бе представен през 2008 г. от депутата Йордан Цонев, сега шеф на бюджетната комисия в НС, и д-р Антония Първанова, днес евродепутат. Според техния модел още в първия стълб трябваше да се въведе конкуренция чрез разпределяне на вноските в съотношение 70 към 30 между касата и частните фондове.

За да имат право на участие, те трябваше да получат лиценз от Комисията по финансов надзор, като представят най-малко по 100 000 заявления за задължително здравно осигуряване и поне 15 млн. лв. гаранционен капитал. Във втория стълб трябваше да останат фондовете, неполучили лиценз за задължително осигуряване. Те щяха да предлагат допълващи услуги извън основния пакет.

След 17 г. работа данните за бандитите от ареста до затвора влизат в единна система
Данните за бандитите от задържането им до излежаването на присъдата влизат в единна информационна система. Тя ще се ползва от съдилищата, прокуратурата, следствието, МВР, ДАНС, министерствата на финансите и правосъдието, военна полиция, митниците, статистиката.

Изграждането на системата стартира преди 17 г. Вчера бе сложен край на проекта, който официално приключва на 31 октомври и е на стойност 5 447 561 лв. Парите са отпуснати по Оперативна програма "Административен капацитет".
В следващите дни към базата с данни ще се включат още 150 съдилища, а до средата на 2014 г. - и затворите.

Труд   
БСП умува как да върне пушенето
БСП отново ще обсъжда варианти за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито, научи "Труд" от червени депутати.
"Атака" ще подкрепи напълно подобно решение в пленарната зала, а депутатите от ДПС биха гласували по съвест. В ГЕРБ остават категорично против отпадането на забраната, показа проверка на "Труд".

Във вторник ресторантьори и хотелиери поискаха срещи с премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков, за да обсъдят възможности за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито.

"Това е добра новина за мен", коментира пред "Труд" лидерът на БСП Сергей Станишев, който не крие, че е пушач. На предизборна обиколка през април социалистът обеща да върне пушенето на закрито, ако вземе властта.
   
Цветлин Йовчев: Задържани са десетина опасни бежанци



„Според прогнозата 11 000 нелегални емигранти могат да преминат българската граница до края на годината". Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след като беше изслушан на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде „Фокус".

„Анализите показват, че дори запазването на тази тенденция на поток от бежанци към България, ще породи сериозен проблем. Всичко зависи от развитието на ситуацията в Сирия. Ние не очакваме бързо разрешаване на конфликта, така че за един сравнително продължителен период от време очакваме, че потокът от бежанци няма да спадне. Трябва да се готвим и за по-лошото. Според прогнозата, до края на годината можем да надхвърлим 11 000 нелегални емигранти", обясни Йовчев.

Министърът каза, че по-малко от десет души са задържаните бежанци, за които има данни, че са потенциална заплаха за националната сигурност.

На въпрос какъв проблем срещат службите за сигурност при идентифициране на потенциално опасните лица Йовчев заяви: „Преводачите, които подпомагат комуникацията с тези хора, са един от проблемите. Решаваме го, използвайки различни ресурси, включително неправителствени организации, БЧК, организации на сирийците в България. Ще успеем да осигурим необходимия ресурс при осъществяване на тази комуникация".

„Проблемът с идентифициране на заплахите е свързан с това, че трябва да имаме достатъчно подготвени хора, които могат да преценят правилно дали критериите са налице или не. От тази гледна точка имаме ограничени ресурси. Трябва да направим необходимото преди да се стигне до драстично увеличаване на потока от нелегални емигранти през нашата граница. Той вече е достатъчно голям - ние достигаме до 200", каза още Цветлин Йовчев.

Монитор
Чужденците също ще ползват облекчението
Връщат намалените налози за млади семейства
Плащаме наполовина, ако колата е с екосертификат Евро 5 и 6
Младите семейства от целия ЕС ще ползват у нас данъчни облекчения през следващата година.
Данъчното облекчение за млади семейства остава, освен това обхватът му ще се разшири така, че от него да се ползват както местни лица, така и чуждестранни граждани, които плащат налози в друга държава от Европейския съюз, но  получават доходи с източник територията на България. Това предвиждат промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица, които кабинетът прие на вчерашното си заседание. Остава в сила възможността младите семейства до 35 години да

ползват намаление в доходния данък, ако изплащат ипотека

за жилището, в което живеят, и то е единственото им. При първоначалната версия на закона беше заложено данъчните облекчения да бъдат отменени, но след обществени дискусии със заинтересуваните страни, както и оценка на въздействието върху бюджета, е решено тази привилегия да остане в сила. „Идеята за отмяна беше наложена заради открита процедура за нарушение на правото на ЕС, започната срещу България от Европейската комисия”, припомни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. След направени разчети, които сочат, че облекчението за млади семейства ще струва на бюджета 3 млн. лева, е решено преференцията да се разшири и да се ползва и от чуждестранни лица. По този начин ще бъде прекратена процедурата за нарушение, открита от ЕС, уточни тя.

Друга промяна в данъчното законодателство предвижда за данъка върху превозните средства да има две отстъпки

- 30% за автомобилите, отговарящи на  стандартите Евро 3 и 4, а 50 % намаление ще ползват собствениците на коли, които са със стандарти 5 и 6. Досега този налог зависеше от общината и  мощността, но освен това е предвидено ползване на отстъпка в размер на 50%, когато колите имат катализаторни устройства. Това данъчно облекчение се обвързва с екологичните стандарти. Това е първата крачка за преминаване към екологично облагане на превозните средства, каза още Людмила Петкова. Промяната влиза от началото на следващата година, предвиждат промените в закона, който трябва да бъде одобрен от депутатите.  От анализ на финансовото министерство става ясно, че след тази промяна няма да намалеят приходите в бюджета, а ще се увеличат с 30-35 млн. лева, защото собствениците на стари коли, които досега са имали 50% намаление, на практика ще имат увеличени налози.


Парите за боклук според количеството
Търси се начин такса смет да не зависи от стойността на имота, а от обема на боклука.
След 1 януари 2015 г. таксата за отпадъците ще се плаща според количеството на изхвърления боклук, но дотогава общините ще търсят подходяща база за определянето й, стана ясно вчера след заседание на кабинета. Предстои изготвянето на методика съвместно с общините и работодателските организации, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. В рамките на една година трябва да се определи начинът, по който такса отпадъци ще зависи от обема на боклуците, а няма да бъде в пряка зависимост от оценка на имота. Работодателските организации у нас са повдигали много пъти въпроса за размера на таксата, защото считат, че определянето й според данъчната оценка на имота, балансова стойност на активите или пазарната оценка превръща таксата в скрит данък, а заплащането за извършена услуга.

Стандарт
Пушим в бара, в офиса - не
Драстичната забрана за тютюнопушенето все пак ще отпадне в 12 без 5. С рязкото застудяване и преди минусовите температури депутатите от БСП били пришпорени от избирателите с въпроса: "Какво става с премахването на този драконовски режим?".

"Задължително трябва да гласуваме промените преди започването на дебатите по бюджет 2014 година", каза пред "Стандарт" соцдепутатката Татяна Буруджиева. Тя призна, че е получила десетки запитвания от избирателния си район в Разград. Колегата й Спас Панчев също бил буквално залят от писма от хотелиери и ресторантьори, които алармирали за очаквана още по-голяма стагнация в бранша.

В предизборната кампания лично соцлидерът Сергей Станишев се ангажира пред избирателите си от Стара Загора с обещанието БСП да свали забраната. Идния вторник парливата тема за пушенето на закрито ще се разгледа на заседание на червената парламентарна група, съобщиха високопоставени депутати. Част от поддръжниците на отпадането на тоталната забрана настоявали и за обособени места в офисите и административните сгради, но срещнали отпор сред непушачите.

Още в края на май "Атака" внесе проект за отпадане на пушенето с аргумента, че забраната довела до хиляди безработни, но не и до намаляване на пушачите. От БСП дадоха да се разбере, че вдигането на тоталното ембарго за димене няма да се случи. Но ще умуват върху варианта за връщането на залите за пушачи и непушачи в ресторантите. А собствениците на малките заведения от типа кафене ще решават сами дали да се пуши в тях, или не. Целта е и пушачи, и непушачи да се чувстват комфортно, а хотелите и заведенията да могат да обособят зали за димене. За дискотеките, нощните барове и казината има 2 варианта - или да се пуши навсякъде, или да има специални помещения. Вероятно ще надделее мнението, че щом не се сервира храна - няма проблем цигарите да се разрешат в цялото заведение. Там където се пуши пък, ще бъде забранен достъпът на лица под 18 г. Окончателният вид на законопроекта ще стане ясен едва след детайлното обсъждане от соцдепутатите. Но ще влезе светкавично в комисии и в пленарна зала, за да може забраната да падне преди зимата.

БСП си връща колата на Вожда
Станишев иска пакарда в музей
Бронираният пакард на героя от Лайпциг скоро може да събира погледите в музея на социалистическото изкуство у нас. БСП започва акция да си върне от САЩ легендарната лимузина. Тя е подарък на Георги Димитров лично от Сталин.

Колата изчезва мистериозно малко след промените през 1989 г. Дълги години следите на пакарда се губят, докато накрая той е открит в частна колекция в Чикаго. Лимузината е била собственост на БКП и юристите ни са категорични, че като наследник БСП има право над нея, каза за "Стандарт" лидерът Сергей Станишев. На "Позитано" 20 разполагали и със свидетели, които са виждали колата, преди да изчезне.

Packard Twelwe е с 12-цилиндъра, дълга е 6 метра, тежи 7 тона, има светеща петолъчка и стойки за автомати. Колекционерската цена на лимузината е 2-3 млн. евро, твърдят експерти.

US президентът Франклин Рузвелт подарил 3 бронирани лимузини на Сталин. Той пък от своя страна ги прехвърлил към идеологическите си съратници - Гeорги Димитров, Тито, Мао дзе Дун.

Самата кола е струвала 4000 тогавашни долара, а бронирането - още 6000. Личната кола на Сталин е била купена неотдавна от руски олигарх за 1,5 млн. долара.

Точно преди 20 години от къщата музей "Георги Димитров" на ул. "Опълченска" в София изчезва бронираната лимузина. Ден преди това колата е участвала в ретро парад, била е напълно реставрирана и годна за движение. Полицията не се е и опитала да разследва случая сериозно.

Разкритията сочат, че откритият автомобил в частния музей в Чикаго е вкаран в САЩ като скрап през 1997 г. По искане на Интерпол е запориран. Съществуват солидни доказателства, че колата е идентична с откраднатата от София, което означава, че автомобилът може да бъде върнат в България.

Специалисти по ретро автомобили на няколко пъти са се опитвали да поставят въпроса за изчезналото ценно возило, но удряли на камък. Преди няколко седмици станало ясно, че претендентът за собственост е БСП. А соцлидерът Сергей Станишев бил помолен за съдействие. Сега на "Позитано" 20 са в трескава подготовка по всички писма, с които ще си върнат собствеността. Ако БСП успее да си я върне, може да направи и специален музей на ретро автомобилите, заяви и зам.-шефът на транспортната комисия Георги Свиленски.

Сега
Половината от младите висшисти са заети с нискоквалифициран труд
Приемът в университетите се прави формално и без анализи на реалните потребности на пазара, показа одит на Сметната палата
Дипломираните специалисти по здравни грижи се радват на много висока реализация, констатират от Сметната палата.
Още една институция потвърди факта, че българските университети произвеждат безработни или непригодни за пазара на труда кадри. 46% от завършилите през 2009-2012 г. работят нещо, което изисква по-ниска образователна степен. Този път констатацията е в безпрецедентен одит на Сметната палата за реализацията на висшистите на пазара на труда за периода от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2012 г.

Едва 1/3 от дипломираните през 2012 г. имат сключени договори, се посочва в доклада. Одиторите се позовават на данните от регистъра на завършилите висше образование и справките на НАП. От тях става ясно, че с диплома за бакалавър през м.г. са се сдобили 65 022 студенти, от тях само 21 410 (33%) работят на трудов договор. От справките обаче не става ясно какви длъжности заемат завършилите, не се отчита и делът на бакалаврите, които са продължили образованието си. Одиторите предполагат, че ниската им реализация се дължи на това, че част от тях са се записали да учат в магистърска степен. В същото време 37% от действащите студенти през 2012 г. са работели на трудов договор. Общият брой на студентите през м.г. е бил 275 410, от тях 101 014 съчетават следването с работата.

Почти всеки втори висшист - 46% от завършилите през 2009-2012 г., може да си хвърли дипломата, защото работи нещо, изискващо по-ниска образователна степен. Това несъответствие одитът засича при 104 565 младежи от 227 203 дипломирали се през 4-те години. Едва една четвърт (56 171 души) са успели да си намерят работа, за която се изисква висше образование. Принос към осигурителната система имат 160 736 специалисти - 70.74% от общия брой завършили, сочат данните от доклада на Сметната палата. Останалите или са безработни, или продължават образованието си.

С най-добра реализация са специалистите по здравни грижи, обществено здравеопазване, фармация и мениджърите в областта на образованието - между 53 и 57% от професионалистите в тези области си намират работа по специалността. Най-многобройна е армията на икономистите - с такава диплома са се сдобили 55 653 студенти в изследваните четири години, но едва 22% от тях са си намерили работа, за която се изисква висше. Повече от половината работят на нискоквалифицирана позиция. Едва 9% от професионалистите в областта на туризма и изобразителното изкуство работят по специалността си, констатират още одиторите, като се позовават и на данни от рейтинга на вузовете.

Неадекватните учебни програми са резултат от редица пропуски в работата на държавните институции и контрола на университетите, установяват одиторите. Този факт е нееднократно изтъкван и от бизнес организациите. Бездействието на просветното министерство за насърчаване на сътрудничеството между вузовете и бизнеса е причина за неподходящата подготовка на студентите в реална работна среда, както и на ефективното управление и контрол на университетите. Липсва единна държавна политика по реализацията на висшистите и обвързването на обучението с потребностите на пазара на труда. Липсват и ефективни санкции за вузовете, при които са установени различни нарушения. Процедурата по утвърждаване на приема за висшите училища е формална и не отразява нуждите на пазара на труда. Тя се прави без проучвания на потребностите от различни специалисти, като в резултат се получава пренасищане в някои области и недостиг на кадри в други. Слабост на закона за висшето образование е липсата на процедура за сливане на висши училища в случаите на негативни демографски тенденции или слаба реализация в някои специалности.

Наред с това одиторите определят и друг проблем, пред който министерството на образованието си затваря очите години наред - безконтролното увеличаване на разрешения брой студенти, особено в някои университети и специалности - икономика и администрация и управление. Например от 2009 до 2012 г. капацитетът за направление икономика е увеличен с 5601, а за администрация и управление - с 11 602. Бройката е разрешена, без изобщо да е доказана потребността от подобни специалисти, поради отсъствието на изградена национална система за проучване потребностите на пазара на труда, смятат одиторите.

Вузовете в страната имат капацитет да обучават не повече от 333 967 студенти и докторанти, но само по икономика и администрация допустимият брой на студентите е 95 411 - 28.6% от общия капацитет. В условията на глобална икономическа криза и свит пазар на труда определянето на такъв по-голям капацитет крие риск от безработни висшисти, за обучението на които плаща държавата, предупреждават от Сметната палата. Липсват изобщо и утвърдени от просветния министър правила, въз основа на които се определя издръжката на един студент по различните специалности в държавните университети. Общата сума на републиканската субсидия за държавните вузове е 1.326 млрд. лв.

Подобен подробен анализ на сектора до момента не е правен в министерството на образованието.

Почина властелинът на шпионския трилър Том Кланси
Властелинът на шпионския жанр в съвременната американска литература, писателят Том Кланси, е починал, съобщи онлайн изданието на „Ню Йорк Таймс”. Кланси е починал на 66-годишна в болница в Балтимор. Говорителят на писателя не е уточнил причината за смъртта му. Най-новата му книга трябва да излезе на 3 декември.
Авторът е известен с редица шпионски и военни трилъри, някои превърнали се в големи холивудски хитове като „Ловът на Червения октомври”, „Патриотични игри”, както и литературните шедьоври "Дъга 6" и "Войните в сянка". Произведенията на Кланси са съсредоточени предимно върху Студената война.
"Ню Йорк Таймс" навремето дава едно от най-ласкавите си определения за творчеството на Кланси, определяйки го за "безспорният фаворит, шампионът сред писателите", който "предлага неописуеми приключения - висш пилотаж сред експлозивна смес от престъпления, екшън и нови технологии." Романите на Том Кланси са издадени в света в над 100 милиона екземпляра, включително на български език.