Съдят управител за смъртта на работник

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателното дело срещу 48-годишниия Валентин П. П. от Тервел.

Съдят управител за смъртта на работник

Окръжна прокуратура - Добрич е повдигнала срещу него обвинение за това, че в качеството му на управител на дружество с ограничена отговорност е причинил смъртта на 49-годишен мъж от село Зърнево. Преди това съдът отхвърли искането на адвоката на подсъдимия делото да бъде прекратено, а обвинението върнато за отстраняване на процесуални нарушения. Съдебният състав намери, че всички визирани от защитата като съществени процесуални нарушения в обвинителния акт са въпроси по съществото на делото. Окръжен съд – Добрич допусна предявените от наследниците на пострадалия граждански искове за съвместно разглеждане по делото. Съпругата му претендира за обезщетение за причинените й неимуществени вреди в размер на 500 000 лв. Трите му деца искат обезщетение в размер на 350 000 лв. за всеки. По тяхна молба съдът ги конституира също като частни обвинители.



Според обвинителния акт фирмата на Валентин е сключила договор с ТП „Държавно ловно стопанство – Тервел”, по силата на който й се прехвърля собствеността върху прогнозни количества маркирана дървесина на корен в определени обекти. Един от тях е в землището на с. Каблешково. След получаване на съответното позволително за сеч, фирмата започнала работа в този участък. На 08.06.2012 г. група нейни работници били на сечището. Те пристигнали с транспорт на фирмата, като в каросерията на автомобила се намирали предпазни каски, които следвало да ползват при извършване на работата си. През този ден никой от работниците не бил поставил предпазна каска. Не бил проведен инструктаж, какъвто се правел на два-три дни, посочва държавното обвинение. От 10-14 дни като трупач там работел пострадалия. Той отишъл на работа по покана на мъж, който работел като резач в групата, но без да уведоми ръководството на дружеството. Около 11 ч. резачът започнал рязането на сухо дърво с моторен трион. През това време пострадалият разчиствал вършини. Резачът преценил, че дървото ще падне на безопасно място, но предупредил пострадалия да се пази. След зарязване на дървото, то променило очакваната посока на падане и се насочило към мястото, където бил 49-годишния. Резачът му извикал, но трупачът не успял да избегне удара от клоните на дървото. Опитал да се предпази с ръце, но бил ударен по дясната ръка и в дясната част на главата. Пострадалият паднал от удара, останалите му оказали помощ, а по-късно получил и медицинска помощ. За инцидента бил уведомен управителят на фирмата. Организирано било извозването на 49-годишния до МБАЛ – Добрич, където починал на 02.07.2012 г. Съдебно-медицинската експертиза е установила, че той е получил черепно-мозъчна травма.

Според прокуратурата подсъдимият Валентин в качеството си на работодател е допуснал до работа в сечището хора по граждански договори, без да е провел и документирал инструктаж. За този и за предните дни, той не е бил издал заповед за състава на работната група. Липсвал контрол на лицата, които са били извозвани от Зърнево до сечището в землището на Каблешково. Управителят не е определил със заповед ръководител на обекта и ръководител на работната група на сечището. Липсата на контрол довела до включване сред работниците на лица, за които той не е знаел. В приложените карти за оценка на риска и в неутвърдената от управителя Годишна програма не били отчетени външните лица, които могат да бъдат изложени на въздействието на опасността в нарушение на разпоредбата на Наредба №5/11.05.1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска.

Днес съдът разпита 15 явили се на делото свидетели. Процесът ще продължи на 22 ноември с разпит на неявилите се свидетели и 3 вещи лица.