Поредно отличие за фолклорен танцов ансамбъл Бизоне - Каварна

Фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” – Каварна и детският състав към него получиха диплом за „Представителен ансамбъл” на Националната секция на Съвета на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /ЦИОФФ/ към Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ за периода 2011-2014 година. Отличието бе присъдено на ежегодната среща - семинар на хореографите и специалистите, работещи в областта на танцовото изкуство в България, провела се във Велико Търново на 19 и 20 февруари.

Поредно отличие за фолклорен танцов ансамбъл Бизоне - Каварна

На Третия национален преглед на фолклорните ансамбли се явиха общо 140 колектива, а след направена селекция, до втори етап са допуснати 119.

 

68 състава, сред които и каварненските, получиха престижното звание. „Петчленното жури, което оценява нашите танцьори, бе впечатлено от техния ентусиазъм, таланта им и красотата на костюмите им”, сподели художественият ръководител на каварненския ансамбъл Стела Иванова.

 

Титлата „представителен ансамбъл” се дава на всеки четири години, като през определеното време наградените трябва да защитят достойно своето отличие. Ансамблите - призьори получават възможността да участват в престижни международни фолклорни фестивали, като по този начин допринасят за съхранението и популяризирането на  традиционната ни култура чрез формите на танца, музиката и песните, информират от Община Каварна.

 

dfta_bizone_600