Погнаха ВиК за дупките в Добрич; 20 хил. бежанци прииждат към България по суша и море

400 000 души с пенсии до 200 лв. няма да вземат коледни добавки; Община нае техник за бабите с декодери

Погнаха ВиК за дупките в Добрич; 20 хил. бежанци прииждат към България по суша и море

Сега
20 хил. бежанци прииждат към България по суша и море
МВР предупреждава, че скоро ситуацията ще излезе от контрол. Четирима са задържани заради съмнения за връзки с терористични групировки
Ситуацията с бежанците у нас ескалира, съвсем скоро може да прерасне в хуманитарна криза и да се наложи да се вземат извънредни мерки. Това стана ясно от изявленията на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред депутатите от вътрешната комисия. МВР очаква 20 000 бежанци от Сирия до пролетта на следващата година, ако се запази тенденцията за непрекъснато нарастване на нелегално влизащите в България от Турция. До края на годината броят на бежанците ще достигне 13 хил. души, а през първите 3-4 месеца на 2014 г. ще влязат още 7-8 хил. души. Най-песимистичните прогнози на МВР са за 40 000 души, а най-оптимистичните бяха за 6000.

Само вчера на българо-турската граница бяха хванати 121 души. Нова тенденция е трафикантите да се опитват да прекарват хора и по море. Край нос Калиакра беше задържан кораб на двама турци, които превозвали незаконно 24-ма афганистанци. От тях 13 са мъже, 5 - жени, и 6 - деца.

"Положението в България е изключително сериозно и са необходими извънредни мерки. Не може да се очаква бързо разрешение на този проблем, а прогнозата е потокът от бежанци да продължи", коментира Йовчев, който се върна от заседание на съвета по правосъдие и вътрешен ред в Люксембург. Там той е получил уверението от еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, че България ще бъде подпомогната финансово от еврофондовете за бежанци, но не е ясно с каква сума. Две от службите на съюза - EASO и ФРОНТЕКС, ще изпратят допълнителни експерти и автомобили за подсилване на границата с Турция. Според вътрешния министър се очакват още 4 млн. бежанци да напуснат Сирия. В момента те са близо 2 млн. и са разположени в съседните страни, където вече има напрежение.

Йовчев посочи, че България е близо до точката на насищане, след което няма да може да управлява ситуацията. Той съобщи, че има разработен вариант за изграждане на заграждения по границата с Турция, но те ще бъдат само на места, където има пресечена местност и лошо покритие на видеонаблюдението.

Вътрешният министър отново припомни, че се създава организация да бъдат съкратени сроковете на бюрократичните процедури, така че търсещите убежище да минават през тях в рамките на месец. Той отхвърли твърденията за повишаване на нивото на престъпност около местата за настаняване. "Самите бежанци не водят до повишаване на престъпността, самите те не извършват престъпления", изтъкна той. Въпреки това е засилено полицейското присъствие, а охраната на разкритите нови места за настаняване на бежанци е поета изцяло от МВР.

Като предизвикателство за справяне със ситуацията министърът посочи ограничения брой на местата за настаняване. В момента капацитетът на домовете на Държавната агенция за бежанците е надвишен с 310 души. При наличие на условия за 2350 души в тях има настанени 2660 чужди граждани. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3350 лица. Той е надхвърлен със 137 места. До един месец се очаква да бъдат отворени още 1500 места за бежанци. Те ще са в бившите казарми в Харманли и Момчилград, които се подготвят да посрещнат по-голям наплив, обясни и председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Вътрешният министър призна също, че в момента националната програма за интегрирането на бежанците не работи и ще трябва да се пише нова. "Тя е останала само на хартия. Трябва да се разработят програми и да се търси еврофинансиране", каза още Йовчев. За целта ще бъде създадена работна група с участието на неправителствени организации. Той обаче уточни, че нито една държава не се е справила напълно с интегрирането на бежанците. "При всички положения кризата с бежанците ще се отрази на бюджета. Направихме много, за да потърсим вътрешни резерви. Ще започнем да икономисваме по 26 000 литра гориво на месец. Ще бъде тежко, но мисля, че ще се справим с бюджета", обясни министърът.

Четирима са задържаните чужденци заради съмнения, че са рискови по отношение на тероризъм. Те трябвало да бъдат експулсирани, но било трудно поради липсата на посолства или несъгласие на дипломатите техни граждани да бъдат връщани, обясниха от дирекция "Миграция".

400 000 души с пенсии до 200 лв. няма да вземат коледни добавки
Около 400 000 души, чиято основна пенсия е до 200 лв., вероятно няма да получат коледни добавки, ако правителството намери пари за извънредното плащане. Причината е, че с допълнителните пенсии и добавки доходът им от общественото осигуряване надхвърля прага от 200 лв. Според социалния министър Хасан Адемов помощ биха получили над 800 000 пенсионери с пенсия до 200 лв. Толкова обаче е броят на хората, на които целият доход от НОИ е до прага, и то преди индексацията от 1 април, показа проверка на "Сега" в статистиката на осигурителния институт. В същото време основна пенсия до 200 лв. тогава са получавали над 1.2 млн. души. Адемов уточни, че след индексацията към края на септември пенсионерите, чиито пенсии или сборът от тях и добавките са до 200 лв., вече са 643 000.

Вчера Адемов призна пред "Сега", че според него е по-справедливо да се гледат всички получавани пенсии и добавки. "Но не казвам, че ще е така. Първо трябва да се вземе решение ще има ли пари, колко и тогава да правим разчети на кого какво ще се даде. Едно ще е, ако се отпуснат 30 млн. лв., друго, ако са 50 млн. лв.", обясни Адемов. Засега плановете са да се дадат или 50 лв. на всички с ниски пенсии, или подпомагането да е диференцирано, като тези с най-ниски пенсии да вземат максимума, а другите по-малко.

Труд   
Погнаха ВиК за дупките в Добрич
Служители на община Добрич изчислиха, че ВиК дружеството в града е виновно за 3,5 дка от дупките по пътищата в града.
“Предстои да подадем на ВиК поименно улица по улица, номер по номер и квадратура по квадратура на всичките нарушения”, заяви зам.-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев. По думите му над 80% от всички неасфалтирани след ремонтни дейности настилки в града са оставени именно от водното дружество.

Проверката е извършена в изпълнение на заповед на кмета на Добрич, която изисква до 15 ноември операторите на подземни мрежи и съоръжения да възстановят всички нарушени при ремонти улични и тротоарни настилки. “След като вече няколко години поред се опитваме да поддържаме добър диалог и да намерим начин след отстраняване на повредите да последва възстановяване на настилките, тази година кметът издаде заповед”, допълни Ганчев. До дни ще приключи и огледът на дупките, оставени след ремонти от кабелните оператори, както и от малък процент инвеститори, които не са възстановили пътищата след присъединяване на сгради към мрежите на ВиК.

Общината ще настоява до края на поставения срок всички оператори да възстановят настилките и ако това не се случи, ще бъдат налагани санкции. Глобите, предвидени в Наредбата за поддържане и опазване на общинската собственост, са до 1000 лева, а по Закона за устройство на територията санкциите стигат до 5000 лева.
   
Община нае техник за бабите с декодери
Местната управа в Берковица осигури телевизионен техник, който да свързва безплатно декодерите към телевизорите на социално слабите в общината.

Въпреки пространните телевизионни реклами с обяснения как хората да си свържат устройствата за цифровизация към телевизорите, почти всички възрастни жители в планинския район не могли да се справят с техниката. Затова по инициатива на кмета на Берковица Димитранка Каменова общината наела специалист да помага на пенсионери и бедни за свързването на сет-топ-боксовете.

Нуждаещите се от такава помощ се обаждат на телефон в кметството и техникът пристига на адреса им. Линията за поръчки за цифровизация вече е загряла, а техникът обикаля не само градските квартали, но и селата в Балкана, разказаха от кметството.
Общината поема разходите и за кабелите за свързването на декодерите, но ако има нужда от антена, хората си я купуват сами.
Безплатната услуга на техника ще може да бъде ползвана от нуждаещите се възрастни хора до 31 октомври.
Право на безплатни декодери в Берковско имат 1100 души, а безплатни устройства вече са раздадени на 995 домакинства.
За телевизионната цифровизация на бедните общината е отделила около 4000 лева, казаха от местната управа.

Стандарт
Тъгувал по майка си, която била на гурбет в Белгия
Петокласник полетя от седмия етаж
Борко направил беля в училище и спрял да общува със съучениците
Смърт на петокласник шокира Сливен. Нещастен случай или самоубийство е полетът на 11-годишния Борко от седмия етаж се питат местните хора. Момчето живя по-малко от два часа след падането на плочките пред блок номер 9 на квартал "Сините камъни". Въпреки спешната намеса на лекарите детето е починало от несъвместими с живота травми, съобщиха от областната болница в Сливен. Драмата с Борко се разигра четвърт час след 17 часа във вторник.



Детето е ученик в V б клас на 12-о СОУ в Сливен.  "Чух, че нещо се удари в ламаринената врата. По-късно един съсед мина и ми каза, че вижда тялото на Борко. Веднага се обадихме на баба му, която беше отишла до магазина, и на Бърза помощ, каза пред "Стандарт" бай Димитър, който държи гаража за железарски услуги в непосредствена близост до блока. Според някои от съседите Борко е паднал, след като се качил на малко столче и играл на прозореца на остъклената тераса. Други твърдят, че драмата е станала, докато момчето се опитвало да хване домашната котка. Според трети съседи Борко бил потресен от проблеми в училище и може нарочно да се е хвърлил. "Той беше буен, но много отворен, много широко скроен и никога не е бил користен. Вчера подложи крак на друго дете, което падна и си счупи зъб. Затова го помолихме днес да дойде с баба си на училище", заяви пред "Стандарт" Стефка Славова, която е класен ръководител на детето. "Само искахме да говорим с бабата за счупения зъб. Миналата година имаше случай на ударено от него дете, което получи комоцио", заяви Величка Христова, директор на 12-о училище. Според нея в последните дни деца споделяли, че Борко се затворил, не отварял скайпа и не контактувал с никого.

За мен липсата на майчина ласка е основна, той се надяваше да отиде при майки си в Белгия, разказа директорката Христова. Борислав Щилянов живеел само с баба си и своя по-голям брат Димитър. Майката на децата, Станимира, работела в Белгия. Баща им също бил в чужбина, но той отдавна напуснал семейството. И двамата се надяваха да отидат при майка си, която им липсваше, казаха учители на Борко. В сряда сутринта V б клас бе посетен от психолози и специалисти от детска педагогическа стая. Те успокояваха съучениците на загиналото момче. Вечерта пък всички родители на децата от класа ги викат на среща с класния ръководител. По-големият брат на Борко също е учил в 12-о училище. В момента той е ученик в осми клас на Гимназията по хотелиерство и туризъм в Сливен. В окръжна прокуратура Сливен е образувано досъдебно производство по случая със загиналия петокласник. Съседи от блок номер 9 в квартал "Сините камъни" споделиха, че разследващи полицаи са оглеждали терасата и малкото столче, на което евентуално е стъпил Борко, преди да полети.

"От 20 години никого не сме изключвали от училище, няма никаква истина в тези приказки", заяви директорката на 12-о училище Величка Христова по повод казаното от съседи, че Борко скочил от седмия етаж, защото бил изключен от школото. "Разделихме се в 14,20 часа, беше спокоен. След седмия час подложи крак на Златимир от нашия клас, който падна и си счупи зъба. Затова му казахме в сряда да дойде на училище с баба си", обясни класната ръководителка Стефка Славова. Всички учители в 12-о СОУ са категорични, Борко е бил много умен и много буен. Съседи казаха, че постоянно е карал колело заедно с брат си. "Сякаш сливенският вятър ги носеше на крилете си, хвърчаха с велосипедите всеки ден", споделиха хора от блока. Вчера те опровергаха съобщението на областната болница, че момчето е закарано в Бърза помощ от своята баба. Линейката дойде още на четвъртата минута и тя го откара. Бабата и лелята на Борко тръгнаха след тях с кола, обясниха очевидци. Вчера никой не можа да си спомни за името на бащата, който от години живеел отделно. Повечето хора твърдяха, че той е в Испания. Още във вторник вечерта дежурният прокурор е образувал досъдебно производство по чл. 115 от НК срещу неизвестен извършител. Ще бъдат направени всички необходими експертизи, заяви пред "Стандарт" прокурор Виолета Калайджиева, говорител на окръжна прокуратура Сливен.

Турски прeвозвачи залостиха вратата към Европа заради инспекции на ДАИ
Война на тирове затвори границата
Българските митничари готови да пускат по 700 камиона на 12 часа
Война на тирове затвори границата с Турция. Вече трети ден бунтуващи се турски превозвачи са блокирали подстъпите към ГКПП Капъкуле и не дават и пиле да прехвръкне. Вратата към Европа по суша буквално е затворена, след като чуждите превозвачи се надигнаха срещу проверките на ДАИ. Според турците нашите контролни органи тенденциозно се отнасят към тях и непрекъснато им създават всевъзможни пречки. "Инспекциите, които вървят от понеделник, са планирани и не са насочени специално към турските камиони, проверяват се всички", коментираха от транспортното министерство.

На българския пункт Капитан Андреево в сряда по обяд повече от 300 ТИР-а покриха плаца. Два дни след блокадата първият залостен камион на Капитан Андреево на Мартин от Гълъбово не е мръднал. Вече над 30-километрова опашка се е образувала по магистрала "Марица" и подминава Свиленград. Изнервени български водачи като Петко от Пловдив буквално изоставиха камионите си, заключиха ги и си тръгнаха към дома, докато пътят не се отпуши. "Няма какво да кисна денонощия. Писна ми от турските номера. Нас там ни спукват от проверки, а тук ги оставят да си разиграват коня. Чакат само правителството ни да клекне като през май и август и да им отстъпи", гневно коментира шофьорът. "Защо не протестират в Германия, да не би там да няма проверки? В Западна Европа обаче турските шофьори са по-ниски от тревата. Стигнат ли до Унгария - дават с мръсна газ на юг", подвиква и Иван от Хасково. Колегите му пък един през друг разказват за "схемата" на турската си конкуренция и твърдят, че проблемите са чисто от корпоративен интерес. Комшийските транспортни фирми назначавали само по един шофьор, така си спестявали от себестойността на превоза на един товар. Като членове на ЕС българските превозвачески фирми са длъжни да осигурят двама сменници в кабина.

Нашите спазвали стриктно всички разпоредби и изисквания, когато са на път, като почивки и позволени часове за каране. Турските шофьори пък натискали педала често по 30 часа без прекъсване. От друга страна турските власти си намирали ред причини допълнително да бавят българските камиони по вътрешните митници на страната, като често се стигало до там нашите да не успеят да доставят товара на време и да плащат неустойка. "Мен ме глобиха в Турция буквално за това, че съм българин. Отнесох 3000 евро глоба за разрешителни, които твърдят, че нямам, а аз всъщност имам. Това си е живо дране на кожи", не сдържа гнева си и Станислав от Дупница. Той не е единственият изгорял с т. нар. такса, въведена от турското правителство в края на август за превоза на стоки към трети страни. "Що не вземат да седнат и да се разберат двамата министри на транспорта, та да си отдъхнем и ние. За единия хляб сме тръгнали, а накрая висим с дни по границата и обираме цялата парса", въздиша от кабината на камиона си Ремзи Кючюк от Пловдив. "Контрол, контрол, йок", подвиква от опашката и турският му колега Юзеир Мехмед. "Цялата дандания я прави онзи Петко Ангелов от БАСАТ. Има 900 камиона и заради неговите си проблеми на турска територия разлайва кучетата и тук. Така разчиства конкуренцията и от двете страни на границата. Той така и война може да ни докара", намеква шофьор в камион с хасковска регистрация.

Монитор
Нашенци търгуват “ на черно” с лютеница и ракия
В Испания и Франция
Български емигранти в страните от Западна Европа въртят далавери “на черно” с домашна лютеница, кьопоолу и плодова ракия, разкриха емигранти, завърнали се от чужбина. Търновецът Пламен Илиев работил като строител две години и половина в Южна Испания, в областта Андалусия. Той и негови колеги всяка вечер събирали от зеленчуковите пазари изхвърлените полуразвалени и изгнили портокали и мандарини, оставяли ги да ферментират в пластмасови бидони и след това в самоделно направен казан от две големи тенджери тайничко си варели домашна ракия.

За да добие пърцуцата висок градус слагали в нея спирт и захар в промишлени количества. Получената силна ракия след това разреждали с вода, разливали в шишета с различна разфасовка и тайно я продавали. Техни основни клиенти били, разбира се, другите българи в района. Наред с тях обаче цитрусовата ракия се услаждала и на албанските, руските, румънските и африканските емигранти на полуострова. Въпреки съмнителното си качество, стоката им била търсена главно заради ниската цена от 5-6 евро за литър. Тъй като в Испания цитруси в неограничено количество имало през цялата година, нашенците успявали на месец да си докарат по над 300-400 евро на калпак от нелегалната домашна ракия.

Пламен разказва, че на далаверата ги светнал техен възрастен колега, който по времето на соца работил като строител в Либия. Той им разказал, че там за първи път българските строители пробвали да варят цитрусова ракия в тенджери. 

Във Франция пък предприемчиви нашенци по същия начин полулегално “въртят бизнес” с родни специалитети. Българските гастарбайтери, живеещи във френските села на юг край Марсилия и Тулон, пък засаждали и отглеждали край бараките си домати, пипер и моркови, от които през лятото правели лютеница, кьопоолу, а през есента дори и различни видове туршии. Стоката си те също продавали предимно сред останалите чужди емигранти – българи, румънци, поляци, руснаци, украинци и африканци.

Славата на българската лютеница и туршия бързо достигнала и до ушите на известните със своя гастрономически вкус “мосюта”. След като дегустирали българската кухня, много от французите също харесали пикантния вкус на родната царска туршия, особено в комбинация с домашна сливова ракия, и започнали да зареждат хладилника и трапезата си от българските емигранти. Предприемчив българин от Врачанско, в съдружие с местен французин, дори успял да изгради в село край Лион малък цех за легално производство на българска лютеница, която поради ограничения капацитет на производството засега продавал предимно в района. Наред с традиционната българска лютеница с домати, пипер, моркови, патладжан и българска подправки, нашенците предлагали и експериментални варианти – с маслини, натрошени френски сирена, местни сосове и дори сладка лютеница с аромат на канела.

Нашенци докарват €500 досущ като оригинала
Шампиони сме по фалшификати на евро
Безработни печатари бълват банкноти за престъпни групи
Българските фалшификатори са номер едно по производство на неистински банкноти от 200 и 500 евро. Това съобщи вчера директорът на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването Бойко Найденов. Залавяните до момента у нас купюри са с изключително високо качество и са почти като оригинала. „90% от фалшивото евро се произвеждат в Италия, у нас и в страни от Черноморския регион обаче се правят 200- и 500-еврови банкноти с много високо качество, но те са малко като количество. Едни престъпни групи са се специализирали да произвеждат банкноти от 20 и 50 евро, а други – с висок номинал.

24 часа
Жоро Пясъка и хора от ДС задигнали пакарда на Георги Димитров
Кафеджията Жоро Пясъка заедно с още двама авери, свързани с ДС, са участвали в кражбата на пакарда на Георги Димитров, струващ поне 6 млн. долара, научи “24 часа” от отлично осведомени източници.

Историческата реликва била подарена на вожда на БКП от съветския лидер Йосиф Сталин веднага след Втората световна война.

Необичайната кражба на 7-тонния автомобил стана през 1992 г. от музея на ул. “Опълченска” и оттогава досега престъплението тъне в забрава, а крадците не са арестувани. Доста от тях обаче вече сами се хвалят с постъпката си, без да се притесняват от наказателно преследване.

В момента луксозният автомобил е в частен музей в Чикаго, а съдът в САЩ трябва да реши дали да ни го върне обратно. Предстои да бъде разпитан и последният му притежател, който според събраните, платил за него нищожните 300 000 долара.
Автомобилът е изнесен, след като улиците в района са били завардени от униформени полицаи, които са били купени срещу дребни стотинки, твърдят запознати. Ролята на Жоро Пясъка била да наблюдава от кафенето си,  което се намирало близо до музея, и да координира операцията. Именно той е избрал и точния момент за удара.

Шуменец навъртя 10 204 км из Европа на колела
Шуменецът Венцислав Илиев измина 10 204 км с велосипед по пътищата на Европа. Амбициозното начинание стартира на 5 юли, информира Фокус.

Пътешествието на колела премина през Румъния, Украйна, Полша, Чехия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Англия, Шотландия, Швейцария, Италия, Словения, Хърватия и Сърбия.

Венцислав Иванов споделя пред агенцията, че обиколката на Европа е имала и своите критични моменти. Един от тези моменти е падането му от 1,5 м в река Вълтава, в Прага.

Най-лошите пътища са били в Украйна, а най-добри - в Западна Европа, където е карал предимно по велосипедни алеи, изминавайки около 5000 км. За обиколката той е разчитал на помощта на свои приятели и на добри хора в страните, които е посещавал.

Според Илиев пътешествениците на велосипед се ценят в Европа - особено в Англия, за разлика от Балканите, където на няколко пъти е бил близо до пътни произшествия.

Това е втората велосипедна обиколка на Венцислав Илиев след тази в Южна Европа. Той каза, че има идеи да обиколи България и света.

Дневник
Прокуратурата катастрофира с обвинението срещу ръководството на "Напоителни системи"
Прокуратурата катастрофира с обвиненията срещу трима бивши членове на борда на директорите на "Напоителни системи", които бяха задържани в понеделник. Държавното обвинение не представи нито едно годно доказателство, за да защити тезата си, че през 2011 г. тримата са сключили неизгодна сделка, с която са ощетили държавното дружеството. Това стана ясно от заседанието на Софийския районен съд (СРС), след което Стайко Ганчев  (изпълнителен директор на "Напоителни системи") и членовете на борда Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, бяха освободени с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Разследването е образувано в края на септември, а седмица по-късно тримата бяха задържани за 72 часа, а прокуратурата се похвали с прессъобщение.

Харизанов, Чеглайски и Ганчев са обвинени, че одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, които били част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната. Според обвиненията Харизанов и Чеглайски са действали като помагачи на Ганчев. Той е продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон, като другите двама обвиняеми са го подпомогнали, като гласували със "за" плана за бракуване на ненужните дълготрайни материални активи на "Напоителни системи".

Прокуратурата обаче не е наясно каква е вредата, която тримата са нанесли на дружеството със сключването на неизгодната сделка. Оказа се, че назначената експертиза всъщност не е приключила, а изготвянето й ще отнеме поне половин година. Представените пред съда обяснения, сред които и тези на бившия земеделски министър Мирослав Найденов не допринасят за изясняване на фактическата обстановка по делото.

От определението на съда, който цитира приложените показания на Найденов, стана известно, че той лично е одобрил плана за бракуване и продажбата на метали и е останал доволен от получените от тях приходи. Според него те са били от полза за намиращото се в тежко финансово състояние дружество "Напоителни системи".

Защо от прокуратурата са избързали да повдигнат обвинения преди експертизата не стана известно. Пред съда, за да обосноват налагането на най-тежката мярка се явиха прокурорите Виолета Христова и зам.-районният прокурор Петър Белчев. В началото на заседанието стана ясно, че той е бил разпределен по делото с изрична заповед на районния прокурор на София Христо Динев. Те обясниха пред съда, че единият от мотивите те да бъдат задържани е, че могат да извършат престъпление срещу правосъдието.

Съдът не прие и определи като "ненадлежно събрано доказателствено средство" представената от държавното обвинение оперативна справка на служител на ГДБОП, който извършил "извънпроцесуална проверка на цените на цветни метали". Въпросният служител обиколил няколко търговски дружества, които се занимавали с продажби на черни и цветни метали и заключил, че цената им варира между
360 и 500 лв за тон, а сключените два договора били за цена между 200-270 лева за тон. След това написал докладна записка за това.

Капитал Daily
Държавата и бизнесът спорят върху данък "слънце" и алтернативите му
Министърът на икономиката заговори за вкарване на екоцентралите в мрежово балансиране
Идеята за данък върху приходите от слънчева електроенергия ще бъде подложена на дискусия наред с други мерки за успокояване на цените на тока за домакинствата и бизнеса. Това обеща в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Според министъра инвеститорите във възобновяеми източници (ВЕИ) трябва да участват в покриването на финансовия недостиг в мрежовите оператори, но решението ще дойде след диалог.

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е на подчинение на Стойнев, предложи да се въведе данък от 30% върху приходите на фотоволтаичните инсталации, за да се капитализира Националната електрическа компания (НЕК) и за енергийно субсидиране на домакинствата. Мярката обаче може да фалира някои ВЕИ компании, а и вероятно ще бъде счетена като непозволена държавна помощ от Европейската комисия.

Въпрос на преговори

По време на заседанието Стойнев не се изказа категорично против зелената енергия, но посочи, че заради високите тарифи и условията в сектора България е създала "енергийни милионери". "Всичко е въпрос на преговори – дали ще бъде данък 30%, 20% и дали изобщо ще има данък. Винаги съм водил политика на диалог в министерството и когато има някакъв проблем, винаги съм канил заинтересованите страни", заяви министърът по-късно пред журналисти. По думите му сега бремето на зелената енергия е непосилно.

Това е първата официална реакция на Стойнев след критиките на инвеститори и депутати. В писмото от БЕХ предлагат данъкът да е за слънчевите централи, но в мотивите се говори по принцип за ВЕИ. При сегашните тарифи и производство, прогнозирано от ДКЕВР, 30-процентният данък "слънце" ще донесе на държавата 190 млн. лева до края на регулаторния период през юли 2014 г., показват изчисления на "Капитал". Ако мярката обхване всички ВЕИ производители на ток, сумата би набъбнала до 316 млн. лева.

Освен риска от непозволена държавна помощ данъкът административно ще накаже както спекулантите в зелената енергетика, така и инвеститорите, чиито проекти отразяват реални разходи при спазени процедури. Така ще фалират тези, които се опитват да играят по правилата.

Пазарният начин

Другата мярка, за която и Стойнев говори, е зелените централи да участват в т.нар. балансиращи групи. При този вариант групата представя график за очакваното производство с един ден напред. Недостигът или излишъкът между отделните членове на групата се покриват взаимно, а когато цялата група произведе количество електроенергия, различно от подадения график, се купува енергия от балансиращия пазар, предоставена от НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така всеки производител ще плаща диференцирано.

Предварителни оценки показват, че така могат да бъдат набрани около 200 млн. лева, които да служат за покриване на част от разходите по зелените преференциални тарифи. В момента разходите по балансирането на непостоянните ВЕИ се поемат от съответното мрежово предприятие. Моделът на балансиращите групи е близък до пазара, защото всяка централа ще плаща точно толкова, колкото се е отклонила от прогнозата си, а и държавните НЕК и ЕСО ще се сдобият с нов източник на средства.