Жената скенер: България потъва!; БГ лекари откриха нова болест; Продават България в eBay на шега за няколко часа

Увеличение на данъка за старите автомобили може и да няма; Търсят частни имоти за настаняване на бежанците

Жената скенер: България потъва!; БГ лекари откриха нова болест; Продават България в eBay на шега за няколко часа

Дневник
МВФ: Няма риск за фискалната стабилност на България заради планирания външен заем
Международният валутен фонд не вижда риск за фискалната стабилност на България заради планирания външен заем от правителството. Това заявява в интервю за БНР ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.

Според нея няма риск на този етап, въпреки че прогнозите за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи от преди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на ЕС. 

Мишел Шанън уточни, че Фондът е информиран за източниците, от които ще се поема дълга, и че те ще бъдат разнообразени. Оценката за операцията е, че това ще е добре. "Разбира се, въпросът за това как бюджетът ще се развива в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България, ще бъде разискван подробно при посещението ни следващия месец", посочи тя.

"Сега ние прогнозираме, че темповете на възстановяване на икономиката в България ще са по-постепенни, отколкото показваше предишния ни анализ", коментира ръководителят на мисията на МВФ за България. "Прогнозата ни за тази година отразява това, което вече видяхме в нейното начало, а именно - много слаб растеж. Очакваме засилване на растежа през второто полугодие, което ще продължи и през 2014 година в средносрочен план", заяви експертът.

"Колкото до вътрешните фактори, виждаме съживяване в някои сектори като търговските продажби на дребно и това е много обещаващо. Няма, обаче възсановяване на размера на инвестициите. Ключов фактор тук са, както продължаващата несигурност около Европа като цяло, така и вътрешните икономически условия. Можем да кажем, че възстановяването ще бъде подпомогнато от българския износ, включително в еврозоната, където вече се наблюдава растеж", допълни тя.

Шанън смята, че важни за възстановяването на растежа ще са инвестициите в публичния сектор. "В миналото сме подчертавали и ще продължаваме да подчертаваме колко е важно да продължи възстановяването на инвестициите, финансирани от ЕС", обясни тя.

Пламен Орешарски: Съкращенията в администрацията тепърва ще се обсъждат
В проектобюджета до този момент сме съкратили разходите за текуща издръжка с приблизително 10%, за да останат средства за други политики. Въпросът за съкращенията в администрацията предстои да се обсъжда в хода на бюджетната процедура.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кметовете от област Разград, съобщиха от правителствената информационна служба.

По-рано днес БНР съобщи, че финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства да подготвят 10% съкращения на персонала от 1 януари 2014 г., предаде БНР.

В съобщението на пресслужбата се уточнява, че Орешарски не е посетил Разград заради предстоящия вот на недоверие (ГЕРБ внесоха нов миналата седмица за провалена регионална политика), а защото срещата с кметове давала по-пълна представа за ситуацията в страната.

"Министър-председателят с усмивка отбеляза, че посещението му в Разград не е свързано с вота на недоверие за регионалната политика, а е част от срещите му с кметовете по места, които започнаха далече преди вота", пише в съобщението.

Труд   
Армията продала 236 жилища за 3 млн. лв    
Армията е продала 236 жилища от ведомствения си фонд в периода август 2009 - март 2013 г., съобщиха от Министерството на отбраната. Приходите от сделките са 2 926 418 лв.

Апартаментите са продадени на цени от 7000 до 15 000 лв. От ведомството не дадоха примери за продажба на конкретни жилища според местоположението и квадратурата им, за да се прецени дали цената е много по-ниска от пазарната. "Според методиките продажната цена на жилищните имоти се формира от данъчна оценка, завишена с коефициент от 5 до 20%, в зависимост от типа населено място", поясниха експерти от МО.

Според наредба на военното министерство жилища от ведомствения фонд се продават по строги правила. Първото условие е имотите да са в райони, където поделенията на армията са закрити. За покупка може да кандидатства първо военният, който е живял първи там. Ако той не прояви желание, апартаментът се предлага на военен или пенсионер, служил в местния гарнизон. Едва след това жилището може да се предложи и на други служители от системата на отбраната.

Военното ведомство е подготвило за продажба през 2013 и 2014 г. още 412 жилища в областите Бургас, Хасково, Сливен и Пловдив. Кабинетът "Орешарски" прие нова методика за продажба на апартаменти на МО - цената да е не по-ниска от балансовите стойности на имота. Това ще рече, че към сумата ще се добавят и разходи за извършени ремонти и подобрения. Към момента МО притежава около 3000 жилища.

Жената скенер: България потъва!
Много е страшно да кажа какво бъдеще виждам за България. Ние в момента потъваме. Още нямаме разумност. Личности ни трябват, за да излезем от това състояние. И преди всичко - да се обърне внимание на човека. Иначе ще потъваме още и още. Това заяви пред „ДикOFF" жената-скенер Момера Пенчева.

„Нека бъде обезпечен човекът - да знае, че неговата душа е удовлетворена с това, което иска. Най-тежка е кратката раздяла до срещата ни във Вечността. Трябва да останат спомени на обич", допълни тя.

Необикновената дарба на Момера се отключва след смъртта на баща й. Изведнъж жената започва да вижда като на скенер вътрешните органи на хората. Тя твърди, че може да мести предмети с мисълта си.

Момера изказа думи на възхита и преклонение пред дарбата на Ванга. „Тя беше прекрасен човек, светла й памет. Такива като нея се раждат веднъж".

"Те, мъртвите, са до нас - с невидимото си тихо присъствие. Затова нека ги споменаваме по-често, а докато сме живи, нека казваме на близките си по-често, че ги обичаме", призова Момера всички хора, които са изгубили близък.


Стандарт
БГ лекари откриха нова болест
Български лекари откриха нова болест, която удря мускулите. Те са документирали "автономно-доминантна спинална мускулна атрофия" - слабост, причинена от генетично изменение. Екипът от доктори е работил 14 години. Това е принос в световната медицина, категорични са техни колеги от чужбина.

Български лекари откриха нова болест, която удря мускулите. Така екипът медици вписва своя принос в световната медицина. Заболяването вече е световно признато, а подобни случаи са засечени на още два континента, съобщи bTV. Нашите медици са открили "автономно-доминантна спинална мускулна атрофия" - слабост на мускулите, причинена от генетично изменение. Екипът от доктори работил 14 години, докато разкрие заболяването.

А историята започнала с пациенти от едно семейство, живеещи в петричко село. Хората обаче отказвали да съдействат за изследвания. "Трябваше да изчакаме години да се родят 4 деца. За съжаление две от тях са болни от заболяването, за което е виновен генът", обясни проф. Ивайло Търнев, началник Клиника по неврология при Александровска болница. Болестта се предава във всяко поколение. Удря мускулите на краката, а ръцете остават почти незасегнати. "Това, което видяхме, е една доста силно изразена слабост в проксималните мускули, т.е. в мускулите на бедрата. Те ходят клатушкащо се, трудно изкачват стълби, трудно се изправят от клекнало положение", обясни Теодора Чамова от неврологичната клиника при Александровска болница. Засега лечение за болестта няма, а пациентите трябва да ходят на рехабилитация цял живот. Новата болест е 11-ото откритие в областта на медицината за този екип лекари. Знаейки генния дефект, те се надяват, че ще могат да открият и лечение на заболяването.

Търсят частни имоти за настаняване на бежанците
Българите, които имат възможност да предоставят свой неизползван имот за настаняване на бежанци, да го направят, призова в Харманли шефът на Агенцията за бежанците към Министерски съвет Николай Чирпанлиев. Призива си той отправи заради кризата с местата за настаняване на мигрантите, заради факта, че капацитетът на бежанските лагери у нас е изчерпан, въпреки новооткритите през последните седмици.

Чирпанлиев обясни, че дори да получат статут на бежанец, чужденците имат право да останат в центровете за временно настаняване, ако искат. По думите му вече има много случаи, при които бежанци са отказали да напуснат временните центрове с обяснението, че се чувстват добре в тях и условията на живот ги устройват.

Николай Чирпанлиев обясни още, че има договорка с българския патриарх бежанците християни да бъдат настанявани в манастирите, но за останалите все още Агенцията за бежанците няма идея къде ще бъдат заселвани, ако те не искат самостоятелно да си търсят жилища. Затова и един от вариантите е българите, които имат свободни имоти, да ги предоставят за настаняване и стопанисване от чужденците.

Николай Чирпанлиев беше в Харманли заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Двамата инспектираха условията в ремонтираните през януари с пари от бюджета бивши военни поделения в центъра на града, пригодени за настаняване на бежанци. Преди около 2 седмици там бяха стоварени около 80 фургона, които да приютят пострадалите от войната в Сирия. Капацитетът на центъра е за 450 души, обясни Лазаров. Тази нощ там вече са били настанени 54 души. Във временния център в Харманли, който е от затворен тип, чужденците ще престояват максимум 1 седмица. Те ще идват от разпределителния център в Елхово, а от Харманли ще бъдат разпределяни към Пъстрогор и Любимец.

Главният секретар на МВР съобщи още, че процедурите за получаване на статут на бежанец са съкратени от 5 месеца до възможно най-минималния срок от 21 работни дни. Свиването на процедурите е с цел да се разтоварят препълнените в момента до краен предел бежански центрове в цялата страна.

Монитор
Заканват се да нарежат камиона за скрап
Пловдивчанин живее 20 години в ЗИЛ
Никола Шантиклеров не иска да сменя „дома си”
61-годишен пловдивчанин живее от близо 20 години в преустроен на фургон стар ЗИЛ без ток, вода и тоалетна. Никола Шантиклеров не иска да сменя „дома си”, въпреки че от кметството в район „Северен” са се заканили през ноември да нарежат камиона за скрап.

„Нищо не могат да нарежат, няма да го вземат”, бе лаконичният коментар на пловдивчанина, срещу начина на живот на когото протестират от години съседите му на ул. „Средец”.

„Децата си не смеем да пуснем на улицата пред блока. Постоянно е пиян. Многократно съм подавала жалби в районното управление на полицията, както и в район „Северен”. Той събира всички пияници от квартала, а напоследък стана и агресивен. Страх ни е да пуснем децата си на улицата, тъй като ходи въоръжен с нож”, оплака се жена от съседен блок. Оказва се, че навремето семейството на Никола било едно от най-богатите в квартала. По-късно, когато той и сестра му наследили къща на ул. „Средец” 34, решили да я съборят и на нейно място да построят нова. Строежът стигнал до основите на новата сграда, когато брат и сестра се скарали и изоставили начинанието. С 5 хил. лева Никола си купил стария ЗИЛ, сложил вътре едно легло и заживял в него и така 20 години. От кметството в район „Северен” обаче уточниха, че камионът вероятно ще бъде нарязан на място, след което предаден за скрап, за да се освободи улицата.

Карамазов и Бахаров спорят кой е лошото момче на България
Владо Карамазов е номиниран и за най-запомняща се екранна реплика в класацията на феновете на БГ сериалите.
Приятелите Владо Карамазов и Захари Бахаров застават един срещу друг  в спор за титлата „Най-лошо момче на България”. Това е само една от категориите в наградите „Златна бленда” за български филми и сериали. Целта на проявата, чиито двигател е алкохолният бранд „Джеймисън”, е да се отдаде значимото внимание на новите БГ продукции и да се отпразнуват както трябва техните успехи. В първото издание на призовете са допуснати за участие продукции, които са представени публично в периода 1 януари 2012-а - 31 май 2013-а. Основна роля за определяне на победителите ще имат зрителите. Те ще могат да подкрепят своите любимци във Фейсбук. Гласуването ще завърши на 31 октомври.

Ще има и две допълнителни награди на журито - „Най-добър филм” и „Най-добър сериал”. Спецовете, които ще умуват върху последните две категории, са избрани сред родни журналисти и блогъри, пишещи за филми и кино. Сред имената личи и репортерът на „Монитор” Мариана Първанова.

 Освен Карамазов и Бахаров за  „лошо момче на България” се борят още Асен Блатечки,  Александър Сано в образа на Косъма  и Мариан Вълев като Куката от сериала „Под прикритие”.  Владо разписва участие и в категорията за най-гореща екранна двойка - заедно с колежката си Теодора Духовникова  като Панто Вълчев и Божура Джевезова в  сериала „Дървото на живота”.  Бахаров и певицата Миленита обаче и тук им дишат във врата, защото във временното класиране те са втората най-обичана от зрителите двойка от сериалите.  Българската „Мишел Пфайфър”  води в надпреварата за „Фаталната жена на България”. След Духовникова се нарежда Диляна Попова с образа ни на учителката Десислава Маринова от Революция Z.

Сега
6000 фирми са поискали да разсрочат дълговете си към НАП
За последните 6 месеца над 6000 фирми с дългове към хазната за близо 450 млн. лв. са разсрочили данъците и осигуровките си, съобщиха вчера от Националната агенция за приходите (НАП). От приходната агенция обясняват, че всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска да й бъде разрешено да плаща дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. То се разрешава, когато сумите са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника, и когато забавянето или неплащането им може да доведе до пълно блокиране на работата на длъжника. Най-често държавата задържа между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на фирмата, получила разрешение за неотложно плащане, допълват още от приходната агенция.

"Този вид разсрочване е от полза и за държавата, и за фирмите. НАП няма интерес да продаде имуществото на длъжника, защото ако фирмата фалира, няма да има кой да плаща данъци в следващата година. По-добре е да се намери начин дългът да се внася, макар и на части ", заявява изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от 1 до 3 месеца, но няма пречка да бъдат продължени, ако длъжникът спазва договорените условия. Процедурата по издаване на разрешение обикновено трае не повече от 7 дни.

Увеличение на данъка за старите автомобили може и да няма
Промените са правилни, но ще засегнат много българи с ниски доходи, смятат депутатите
Планираното увеличение на данъка върху по-старите автомобили заради отпадане на съществуващите в момента отстъпки отива на поправителен. В закона за местните данъци и такси ще бъдат включени допълнителни текстове, които да гарантират, че собствениците на една от най-масовата категория автомобили няма да плащат повече. Компромисните текстове обаче съвсем ще размият логиката при определяне на налога, разбра се на заседание на бюджетната комисия в парламента.

Както "Сега" писа, финансовото министерство предложи нов ред за ползване на отстъпките от размера на данъка, който ще доведе до масово увеличение на дължимия налог. Досега собствениците имаха право да ползват 50% отстъпка, ако колата им има катализатор. От 2014 г. обаче намалението ще важи само за по-нови коли с екосертификати над Евро 3 и отпада за всички по-стари автомобили независимо от наличието на катализатори. Това ще доведе до двойно вдигане на налога за стотици хиляди българи.

"Оставаме на позицията, че предложените текстове са правилното решение. Отстъпката от данъка преследва екологични цели, които не се постигат. Животът на катализаторите е 5 години и при по-старите автомобили на практика предоставяме отстъпка за нещо, което не съществува", коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. И Цонев, и депутати от БСП обаче признават, че решението ще засегне финансово голяма група българи с ниски доходи и трябва да се търси начин това поскъпване да бъде избегнато. От ГЕРБ също коментират, че отстъпката на база наличие на катализатор е неработеща, но считат, че дължимият налог не бива да се вдига.

Още не е ясно как точно ще се постигне това, но депутатите вероятно ще коригират коефициентите за старост на колите, които се използват при изчисляването на данъка. За да има намаление на сумата, коефициентът за по-старите коли трябва да бъде намален. И в момента коефициентът е най-нисък за най-старите автомобили над 14 години - 1, докато при новите коли дължимата сума в зависимост от мощността се умножава по коефициент 2.5. "Ние сигурно сме единствената държава, която облага с по-висок данък по-новите автомобили", коментира по този повод Цонев.

Много е вероятно новият режим за ползване на отстъпките да доведе и до административен хаос, предупредиха от Националното сдружение на общините. За да прилагат новите правила, всички общини трябва да получат най-късно до 31 януари 2014 г. информация от МВР за регистрираните автомобили със съответните екостандарти. "В МВР обаче данни отпреди 2007 г. няма", твърдят депутати от ГЕРБ. От общините се опасяват, че това ще доведе до невъзможност кампанията да започне навреме и да се ползват отстъпките за платен накуп данък автомобил.

Продават България в eBay на шега за няколко часа
Шеговитата обява за продажба на България в сайта за интернет търговия ebay, която бе пусната в четвъртък и свалена часове по-късно.

България бе обявена за продажба в един от най-популярните сайтове за интернет търговия ebay.

С шегата се протестира срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя у нас. Тя е дело на българин с потребителско име brownbanjo777.

Той пусна държавата за продан в четвъртък вечерта, търгът почва от 9 500 000 паунда. В описанието написал, че продава “райско кътче, естествено опазено и екологично чисто с разнообразни красоти”.

За контакт е дал имейла и телефона на президентството на България. Бе пояснил изрично, че това не е истинска обява.

Обявата бе свалена от администраторите на сайта часове след като бе пусната, а оферти за закупуването на държавата липсваха.

Българинът, качил за продажба държавата, е редовен продавач в ebay и има отличен рейтинг.

Тази форма на протест не е новост в интернет. През 2006 г. австралиец опита да продаде Нова Зеландия с начална цена на търга 0,01 австралийски долара. Преди обявата да бъде свалена, наддаването стигна до 3000 долара.

Детройт също бе пуснат за продажба в ebay преди няколко месеца, след като обяви фалит. “Продавачът” искаше 7,5 долара и бе предупредил купувачите, че градът е развалина. Обявата бе свалена след 5 дни.

В историята на ebay има и един случай на реална обява за продажба на град. Офертата бе за градчето Бриджвил, Калифорния. Обявата бе публикувана от брокер на недвижими имоти и подновявана 4 пъти. Веднъж се стига до сделка, но купувачът се отказва, когато вижда окаяното състояние на постройките в градчето. Реалният собственик на градчето го бил купил за 1,25 млн. долара, но се самоубива.

В ebay за продажба бе пуснат и човек. Случката е от 2012 г., а жертвата бе тогавашният футболист на “Ювентус” Амаури. За него се искаха 2 долара, а бонус бе съотборникът му Паоло де Челие. И тази шега не издържа дълго и бе свалена след 3 дни.

Интересен е случаят, когато потребител на ebay обявява за продажба F/A-18 Hornet - многоцелеви изтребител, предназначен за наземна стрелба. ФБР се свързва с продавача и му съобщава, че самолетът може да бъде продаден само на американски гражданин, установил се в САЩ. Другото условие е изтребителят да не напуска въздушното пространство на САЩ. В крайна сметка търгът завършва без продажбата на летателния апарат.

В знак на протест срещу отпадането на забраната чужденци да купуват земя на 18 септември Анонимните хакнаха сайта на правителството. Във фейсбук пък се разпространява петиция за абсолютна забрана за продажба на земя на чужденци. Подобни настоявания обаче са несъстоятелни, защото, за да се продължи забраната, България трябва да промени договора си за присъединяване към ЕС.

Калинки алигатори нападнали Карнобат
Карнобат е в паника след нашествие на калинки алигатори, които нападнаха града тези дни. Хищните твари дошли от лозята наблизо, където се развъждали и хранели с грозде.

“Усещането е неприятно. Прииждат на рояци и са страшно много, вече започнаха да влизат по къщите”, вдигнали са ръце местните жители.

Калинките алигатори унищожавали плодовете, тъй като се хранели със захар. Родината на шестокраките е Китай, откъдето много страни ги внасят като средство за борба с листната въшка. Как са попаднали в Карнобатско обаче, засега остава загадка. Районът се слави като един от най-винарските в България и е благоприятен за развъждането им заради сладкото грозде.

Не са опасни за хората, успокоиха от дезинфекционната станция.