Бригадирското движение сплоти българската младеж

Това заяви Петър Георгиев - автор на книгата "Щрихи от историята на българското младежко бригадирско движение, 1946-1989 г.". Той асоциира младежките бригади с патриотизъм, себеотрицание, другарско взаимоотношение и взаимопомощ. Петър Георгиев бе категоричен, че всички са се трудили доброволно и с голямо желание.

Бригадирското движение сплоти българската младеж

67 години от началото на организираното младежко бригадирско движение в област Добрич ще бъдат отбелязани с тържество с участието на ансамбъл "Добруджа" и певческа група "Добрич" в ТПЦ "Йордан Йовков" в събота, 19 октомври, от 10.00 часа, последвано от коктейл в ресторанта на колежа. На събитието ще бъде представена книгата "Щрихи от историята на българското младежко бригадирско движение, 1946-1989 г." на Петър Георгиев. В тази връзка днес пресконференция дадоха авторът, редакторът на книгата Атанас Пеев, Илия Михайлов - председател на създадения преди месец инициативен комитет за отбелязване на годишнината, Йордан Савов - бригадир ветеран и Кирил Комитов - командир на отряд. На тържеството в събота ще присъстват множество бригадири от областта, някои от тях - над 80-годишни, поканени са и техните колеги от Силистра.


Петър Георгиев е роден в село Карапелит, агроном по професия, автор е на пет книги и съавтор на една. Той е първият описал в книга историята на бригадирското движение в Добричко. В нея се съдържат данни за всички основни национални обекти, изградени от бригадирите, включително пътя от Добрич за Албена, а също и спомените на известни добричлии. 18-годишен той е работил 7 месеца в Димитровград през 1949 година. Този период е светла страница в моя живот, заяви Петър Георгиев. Бригадирското движение сплоти българската младеж, смята авторът.

През 1981 година, в чест на 1300 години България, край добричкото село Одърци е издигнат паметник на бригадирското движение.