Световен ден за борба с остеопорозата

Международната фондация по остеопороза – МФО (IOF), в която членуват над 200 дружества от 96 страни в света ежегодно отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Мисията на фондацията е поддържането на здрави кости, мускули и стави да се превърне в международен приоритет.

Световен ден за борба с остеопорозата

Мотото на Световния ден е „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости“ и подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота, съобщават от РЗИ - Добрич.


В месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата ще протекат инициативи в социалните мрежи Фейсбук и Туитър за номиниране на жени, които са опора на роднини, близки и познати във възпитанието към здравословен начин на живот и по-добро здраве на костите, част от глобалната инициатива „Жена от желязо” на Международната фондация по остеопороза. Участниците в инициативите в страната са поканени да носят бяла дреха: тениска, кърпа или лентичка, символизиращи подкрепа на глобалните усилия за подобряване на мускулно-скелетното здраве и живот без остеопорозни фрактури.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за нея е намаляване на масата на костното вещество, като в резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания (фрактури). Загубата на костната маса настъпва сравнително бавно и почти незабележимо. Често едва появата на фрактури разкрива съществуването на остеопорозата.

Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват. Може да се появи снижаване на ръста с трайно деформиране на гръбнака.

Най-характерна проява на остеопорозата са костните счупвания. Типичните места са три: гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Честота им нараства прогресивно с възрастта. Остеопорозните фрактури могат да доведат до инвалидност и влошаване на качеството на живот.

Рисковите фактори са: ранна менопауза – преди 45 г.; напреднала възраст – над 65г.; недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д; продължително обездвижване; прекомерна консумация на кафе – повече от 3 - 4 кафета дневно; тютюнопушене и системна алкохолна консумация; недостатъчен прием на белтъчини; наличие на определени заболявания – ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна детска възраст, когато се формира костната маса на организма:
-    Хранете се балансирано и приемайте мляко и млечни продукти ежедневно. В тях се съдържат много калций  и протеини, необходими за здравината на вашите кости и мускули;
-    Повишете Вашата физическа активност. Комбинацията от физическа активност и богата на калций хранителна диета, осигуряваща достатъчно витамин Д, предлага огромни възможности за подобряване на костното и мускулното здраве и намаляване на риска от остеопороза;
-    Прекарвайте всеки ден поне 30 мин. на чист въздух и слънце. Вашият организъм произвежда витамин Д, когато слънчевите лъчи достигнат до кожата ви.