Добричкият окръжен съд отказа да екстрадира каварненец в Полша

Добричкият окръжен съд отказа да екстрадира каварненец в Полша
Добричкият окръжен съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд на Ополе, Република Полша на 28.12.2010 г. за предаване на 45-годишния Живко И. Ш от Каварна на полските съдебни власти за изтърпяване на присъда от 10.12.1996 г. Съдът взе предвид, че по българското законодателство е изтекъл абсолютният давностен срок от 7 години и половина от влизането на присъдата в сила.

Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест. До влизането му в сила магистратите измениха мярката за неотклонение на Живко в подписка.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Живко И. Ш. бе задържан под страна на 10.02.2011 г. във връзка с Европейската заповед за арест за изпълнение постановена срещу него от Районния съд в Ополе присъда лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца. Той е осъден на 10.12.1996 г. за престъпления против собствеността и против личността. Районният съд го е признал за виновен, че на 07.05.1996 г. в Ополе в условия на продължавано престъпление е отнел чужди движими вещи – документ за личен автомобил Хонда, ключове за нея и 5 000 германски марки, равни на 8 650 полски злоти, собственост на друго лице. Използвайки ключовете той е извършил кражба чрез взлом на посочения автомобил, чиято стойност е 5 218 полски злоти. От 11 до 23 април 1996 г. в Ополе и Вроцлав в условия на продължавано престъпление, той е склонявал към проституция друго лице с користна цел, което му е донесло не по-малко от 5 000 полски злоти.

От представените от Окръжен съд – Ополе, копие от присъдата на Живко и допълнителна информация става ясно, че полските власти са обявили за издирване каварненеца през 1997 г., а през 2006 г. се обърнали към българските власти за установяването му.

Държавното обвинение посочи, че според полското законодателство давностният срок на наложеното на каварненеца наказание се погасява 15 години след влизане на присъдата в сила, но по българското законодателство абсолютният давностен срок от 7 години и половина от влизането на присъдата в сила е изтекъл. Българското законодателство се прилага и за извършените от български граждани престъпления в чужбина, затова са налице основания за отказ на Европейската заповед за арест.

Адвокатът на подсъдимия подкрепи това становище.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+