Държавата отпуска повече пари за социални дейности, общините настояват и за пътищата

Във връзка с влизането в сила на Закон за публичните финанси и изискването да има консултации между МФ и НСОРБ по проекто бюджета за 2014 г., на среща с кметове са представени средствата, предвидени за общините.

Държавата отпуска повече пари за социални дейности, общините настояват и за пътищата

Това, което ни удовлетворява, но не в рамките, в които очаквахме е  повишаване на стандартите за социалните дейности, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова. Завишават се стандартите за деинституционализация на децата, които не са вдигани от 2009 г. Това се налага от увеличаването на сградния фонд – центровете за рехабилитация и защитени жилища, които общините изграждат по проекти.



Най-тревожното в макрорамката за общинските бюджети е размерът на субсидията за капиталовите разходи. Николова сподели, че общините очакват промяна в инфраструктурата, касаеща опазването на околната среда – ресурсът е много голям, а местните власти не могат да съфинансират европейските проекти, та отделно да заделят средства за капиталовите разходи.

Лек ръст се очаква в делегираните от държавата дейности във функции отбрана, образование, икономически дейности и услуги и ресурс за зимно поддържане.

Повишават се средствата за медицинско обслужване в кабинетите в училищата, детските ясли и млечните кухни, за общинските културни институти с регионален характер и за читалищата.

От НСОРБ са поискали допълнително увеличаване на изравнителната субсидия за всички общини поне с 10 млн. лв., на целевата субсидия за изграждане и основен ремонт на общинските пътища с 11 млн. лв.

Общините настояват още за увеличаване на стандартите за домовете за стари и хора с увреждания, въобще за заведенията от резидентен тип с 10 млн. лв. За по-голям административен капацитет в малките и средни общини са необходими 8 млн. лв.

2014 година ще се окаже най-интензивна по отношение на привличане на ресурс по изпълняваните от общините европроекти, защото е краят на плановия период, оперативните програми се изпълняват със забавяне, а управляващите органи полагат усилия за по-добра усвояемост. В тази връзка общините настояват компесаторният механизъм на ФЛАГ да бъде осигурен.  

Относно зимното поддържане на републиканските пътища, които влизат в териториите на общините, също се настоява за държавно финансиране. Общините искат завишаване и на издръжката на храненето на децата в подготвителните групи – тя е 72 лв. годишно – крайно недостатъчна и ние настояваме да стане поне 80 лв., коментира Детелина Николова. Това, което много ни притеснява е преодоляването на недостига на средства за обезщетение на персонала в детските градини – става въпрос основно за неползван отпуск.

Общият размер на исканията на общините е над 100 млн. лв. Протоколът от срещата ще бъде подписан до сряда, за да влезе на бюджетната сесия в Народното събрание.