Домашната ракия е като руска рулетка; Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите; 60 000 може да "изгорят" с лихвоточки

Рекорден приход в туризма за цялата 2013 г. – 3 млрд. евро; 20 нови лагера за бежанците; 70% от българите не чакат нищо добро

Домашната ракия е като руска рулетка; Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите; 60 000 може да "изгорят" с лихвоточки

ТРУД
60 000 души може да "изгорят" с лихвоточки
Близо 60 000 граждани разчитат на поредна отсрочка за осребряване на лихвоточките им. “Надяваме се крайният срок за покупка или строеж на жилище - 21 ноември 2013 г., да се удължи”, заявиха читатели на вестника, които притежават спестовни числа.

На 21 ноември т.г. изтича 3-годишният срок, в който хората, попаднали в т.нар. окончателни списъци, трябваше да купят жилище или да започнат строеж, за да имат право да осребрят лихвоточките си. А държавата трябва да се разплати с тях до 31 декември 2019 г.

Сагата с лихвоточките се точи вече над 20 години. От хората, които навремето са имали жилищноспестовни влогове, над 100 000 души не получиха и вече нямат никакъв шанс да получат и лев компенсация. Други около 100 000 души бяха компенсирани с по няколко хиляди лева.

Срокът за подаване на документи за компенсация беше 31 декември 2009 г. В края на ноември 2010 г. кметовете на общините обявиха т.нар. окончателни списъци на правоимащите, т.е. на хората, които отговарят на условията за компенсация. Според тях гражданинът трябва да е имал над 5-годишен жилищноспестовен влог преди 1991 г., да няма жилище или вила на стойност над 60 000 лв. и да не е прехвърлял жилище след 1 януари 1981 г. За да получи пари обаче, гражданинът, влязъл в окончателните списъци, трябва да купи жилище или да започне строеж до 21 ноември 2013 г.

Заради кризата и безработицата не всички са успели да купят жилище в този 3-годишен период и затова той трябва да се удължи до 30 ноември 2016 г., предлагат в законопроект от юли т.г. депутати от БСП. Според тях отсрочката засяга 59 861 души и техните семейства. Хората обаче се притесняват, че проектът не е в дневния ред на депутатите, въпреки че крайният срок наближава.

“Изчаквам становището на Министерството на финансите по проекта”, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев пред “Труд”. В момента плащанията към хората с право на обезщетение се движат с 3-4-годишно закъснение заради липсата на пари в Националния компенсационен жилищен фонд.
   
Галъп: 70% от българите не чакат нищо добро
И през октомври в парламента биха влезли четири партии, ако днес има избори. Силите на БСП - 22,3%, и на ГЕРБ - 19,2%, са почти изравнени. ДПС би получило 6%, а потенциалът на Реформаторският блок остава на нива от 5-6%. Това сочат данните от националното представителното изследване на “Галъп”, проведено от 3 до 10 октомври т.г.

Почти без промяна остават общите нива на песимизъм и оптимизъм в традиционния въпрос “Накъде върви страната”. Песимизмът по традиция преобладава, а нивата от близо 70% негативни очаквания са постоянни още от началото на политическата криза през февруари.
Продължават ясно да личат позициите “за” и “против” правителството на Пламен Орешарски. 41% от българите искат оставка на кабинета. Приблизително толкова подкрепят и протестите срещу него, а 38% смятат, че тези протести трябва да продължат. Контрапротестите се ползват с одобрението на 27% от респондентите. 22% твърдят, че биха взели лично участие в тях - условно това означава повече от милион българи.

По-младите, хората с по-високи доходи и образование, както и привържениците на десницата, са в по-голяма степен настроени срещу настоящото управление. Общи действия на Реформаторския блок и ГЕРБ изглеждат по-желани от привържениците на ГЕРБ и по-нежелани от симпатизантите на Реформаторския блок.

Няма съществена динамика в доверието към основните личности, включително и към ръководителите на двете основни партии. Потвърждава се наблюдението от септември за стабилизация в нивата на доверие към Бойко Борисов, макар и при по-ниски стойности. От юли насам обществената подкрепа за президента Плевнелиев постепенно намалява. Благоприятни и през този месец изглеждат позициите на Георги Първанов, на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на омбудсмана Константин Пенчев.

Парламентарният дебат в последните седмици явно повлиява на доверието в парламента и то достига до нива от 15%. Доверието в правителството е 30%, а недоверието - два пъти по-високо. Така подкрепата за кабинета и през октомври напомня нивата в последните месеци на управлението на Борисов и на първите месеци на управлението на тройната коалиция, т.е. благоприятните периоди за тройната коалиция и неблагоприятните за Борисов.

24 ЧАСА
Рекорден приход в туризма за цялата 2013 г. – 3 млрд. евро
Рекордни приходи отчита туризмът в България. Очаква се за първи път БНБ да огласи, че за цялата 2013 г. отрасълът е донесъл над 3 млрд. евро, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

За миналата година приходите са били към 2,9 млрд. евро. Само от нощувки приходите за тази година са около 900 млн. лв. - 600 млн. лв. от тях се дължат на чужденците.

Своеобразен рекорд е и броят посещения от чужбина - 9 млн. души до края на 2013 г. Огромен ръст има от Русия и Украйна, сериозен от Израел, стабилизира се пазарът от Холандия, расте дори германският, за който имаше опасения, че спада.

Увеличава се и интензивността на пътуванията на българи по родни курорти заради новата магистрала. Тя е основният виновник за удължаване на сезона чрез уикендни почивки до морето през септември и октомври, каза Драганов. Круизните компании преоткрили България и правят сериозни заявки за нашите пристанища.

Българин, убил по непредпазливост 18 души - хванат в Сиатъл
Български беглец, осъден за трафик на хора и убийство по непредпазливост, е арестуван от американските власти в Сиатъл, съобщи „Монреал Газет".

Властите в САЩ са отговорили на искането на българските власти за екстрадирането на 58-годишния Пламен Владимиров Трифонов. Той е бил арестуван миналата седмица в Къркленд, предградие на Сиатъл.

В България Трифонов е определен за виновен по обвинения в трафик на хора и убийство по непредпазливост и е осъден на осем години затвор за случай от 1995 година, когато той е превозвал граждани на Шри Ланка в каросерията на своя камион от Румъния до Унгария.

Температурата в товарното отделение се е повишила, което е довело до смъртта на много от пътниците. Той е изоставил камиона си, а по-късно властите са открили в него 18 тела.

СТАНДАРТ
Съмнителни дестилати се правят по вилите в перални с газови бутилки
Домашната ракия е като руска рулетка
Бъркат отровни коктейли с метилов алкохол и оцветители
Да отнемеш на българина ракията е по-страшно, отколкото да го лишиш от свободата му. Затова и въвеждането на акциза върху домашния дестилат предизвика истинска лавина от бунтове. 2,20 лв. отгоре за всеки литър се сториха твърде много на хората у нас, които и без това гледат да пестят от всичко, за да вържат опърпания си бюджет. Скоро след като налогът влезе в сила, българите проявиха своята изобретателност типично по андрешковски. И започнаха да се роят нелегални казани.



Когато държавата погна и тях, хората тръгнаха да изобретяват собствени дестилерии в задния двор. Така съобщенията за отровени от домашна ракия започнаха да валят. "Няма по-страшно от ментето, в него има метилов алкохол и оцветители. Това е отрова. Но домашната ракия, особено тази от нелегални казани и собственоръчно измайсторени дестилерии, също е бич за организма", разказва Валери Димитров, дългогодишен собственик на казан за ракия. Според него ракията, дестилирана вкъщи или в нелегалните казани, съдържа по-голямо количество метилов алкохол от допустимото. "Той удря всяка клетка в организма, а ако е в по-големи количества, може да доведе и до смърт", предупреждават токсиколозите.

Отделенията по натравяния в страната могат да изредят стотици подобни случаи. Според лекарите обикновено заедно със сезона на варене на ракията "клиентелата" им се увеличава рязко. Очакванията им са тази година заради добрата реколта от грозде, случаите на отровени от домашна парцуца да скочат. Същата прогноза може да се направи и от наблюденията на друг собственик на казан - Йордан Ангелов. Неговата ракиджийница е регистрирана по всички правила, които изисква държавата. "Но мераклиите да варят ракия намаляват с всяка изминала година.

Само пенсионерите останаха, другите или не искат да се занимават, или си купуват казани за по 200 до 500 лв. и си я правят вкъщи", разказва Ангелов. Преди въвеждането на акциза ракиджийницата му работела почти денонощно. Можело да се вредиш за нея само след записване седмици по-рано. Тази година хората сварили символични количества. "Правим малко сливова, чакаме ноември-декември да дойдат и тези, които ще правят гроздова, но вероятно и те няма да са много", разказва ракиджията от Русенско. Най-големият бич за бизнеса му са не толкова нелегалните казани, колкото дестиларните самоделки, които местните ползват. "Варят ракията директно в лозята с газови бутилки, някой правят казаните от стари перални", разказва Ангелов.

Това са истински бомби със закъснител, жалват се и колегите му от Плевенско и Благоевградско. Според тях дори в легалните казани качеството на ракията не може да се контролира на 100%, а в подобни "измишльотини" като газовите перални за ракия това е напълно изключено. Те създават и сериозна опасност от пожари, предупреждават пожарникарите. Огнеборците признават, че в сезона на ракиите битовите инциденти с казани самоделки са почти ежедневие.

Държавата праща военни на браздата, връщат групи от чужденци
20 нови лагера за бежанците
Фейс контрол ги пресява, държат съмнителните под ключ
4444 души са сирийските бежанци у нас. В съседна Турция броят им надвишава 600 000 души. Кризата с бегълците стана причина кабинетът да се събере на извънредно заседание. Центровете за настаняване вече са препълнени. Състрадателни българи приеха сирийци в своите домове.

Фейс контрол ще решава къде да бъдат настанявани бежанците у нас. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев след извънредното заседание на кабинета в понеделник. Бегълци, за които се прецени, че трудно ще се интегрират в страната ще бъдат настанени в лагери от затворен тип. "Правителството ще работи към задействане на европейска директива, която ще позволява да се изграждат центрове за настаняване на бежанци от закрит тип. Настанените в тях бежанци няма да могат да ги напускат и да се връщат обратно свободно, както е сега", поясни още МВР шефът.
Според вътрешния министър такива центрове от закрит тип са необходими, тъй като една част от бежанците не знаят езика, а друга част от тях представляват някакъв риск за сигурността в населените места и дори са извършвали дребни криминални престъпления. "Ние не можем да върнем тези хора в Сирия, но не можем и да ги пуснем свободно да се разхождат", подчерта Йовчев. Той обясни още, че ще се прави ясна преценка за риска на всички хора, които се настаняват и там, където се смята, че хората не могат да се интегрират в обществото и по-този начин ще повлияят пряко, ще бъдат настанени на места от закрит тип. "Трябва да сме наясно, че голяма част от тези хора, които влизат в България и искат закрила, нямат друга алтернатива, освен да останат на територията на страната ни. Това ще бъде проблем", коментира министърът. Според Йовчев възможността за изграждането на подобни места за настаняване от закрит тип е регламентирана от Директива 2013/33 за стандартите за международна защита.
От думите му стана ясно, че ще бъдат изградени още 20 бежански лагера в Северна България. МО вече е предоставило 20-те военни сгради в 10 района за бежански центрове. "Те са с капацитет да приютят между 1000 и 2000 души", съобщи военният министър Ангел Найденов. МВР шефът отбеляза, че все още няма решение къде да бъдат изградени новите места за бежанци. "Ако всеки от регионите ще пише декларации и ще поставя въпроса остро - този подход не е добър. Бежанците не са на правителството. Това е въпрос, в който всички трябва да подходим национално отговорно", категоричен беше той.
Йовчев открои три основни пакета от мерки, които страната ни трябва да предприеме, и те трябва да са насочени към ограничаване на бежанците, които влизат, към създаване на възможности част от тези хора да отидат другаде и към прилагане на интеграционна програма, която да бъде насочена към бежанците, които ще останат у нас.
Като част от мерките, които правителството набеляза, са и засилената охрана по границата, включително готовност в охраната им да се включи армията. Освен възможна хуманитарна катастрофа, другите основни рискове, обсъдени на заседанието на министрите, са влизането на хора, свързани с терористични организации или с организираната престъпност, здравни и социални рискове, които включват напрежение с местните хора и нетърпимост, ксенофобия, натоварване на социалните ни системи.
"Като че ли най-тежките прогнози, които имахме, се сбъдват. Миграционният натиск спрямо България не само се запазва, но и се увеличава. Ще се сблъскаме с тежки проблеми, които по един или друг начин ще повлияят негативно върху всички обществени процеси. Това, което можем да направим, е да се подготвим и да управляваме процесите", заяви вицепремиерът. В най-критичния участък от границата около Елхово ще бъдат издигнати заграждения, ще се възстановят 107 км пътища в района и ще се изгради нова инфраструктура, което ще позволи по-бърза реакция, стана ясно от думите на военния министър Найденов. За целта Министерството на отбраната ще получи допълнително 750 хиляди лева. В отговор на въпрос Найденов посочи, че е възможно в охраната на границата да се включи и армията, но само при обявено кризисно положение. Военните ще помагат и за връщане на групи от бежанци.
Към 16 октомври у нас има 6445 чужденци. От тях 4444 души са сирийци.

МОНИТОР
15 на сто отстъпка за редовните водачи
Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите
Застрахователите с нови цени на полицата
Двойно по-скъпа „Гражданска отговорност” плащат шофьорите, които са предизвикали произшествие на пътя. 7 от общо 17 застрахователни компании, които работят на пазара у нас, вече определят цената на застраховката според това дали водачът е причинил инцидент или не, става ясно от сайта на Комисията за финансов надзор.

От 5% до 150% може да бъде оскъпяването

на „Гражданската отговорност” в зависимост от поведението на шофьора. Една от водещите застрахователни компании у нас повишава цената на полицата с 5 на сто, ако водачът е причинил едно пътнотранспортно произшествие през предходната година. В случай че предизвиканите инциденти са два, полицата поскъпва с 50 на сто. Оскъпяването достига дори 100% при три ПТП-та през предходната година. Ако произшествията са повече, увеличението е със 150%.

Няколко застрахователи завишават цената на „Гражданската отговорност” с между 25 и 30 на сто, ако водачът е предизвикал инцидент на пътя през последните три години. При други оскъпяването се базира само на причинените катастрофи през последната година и е около 10%.

Застрахователните дружества предлагат и отстъпки за съвестните шофьори, става ясно от тарифите им, публикувани на сайта на финансовия надзор. Водеща компания дава намаление на цената с 15 на сто,  ако през последните две години водачът не е предизвикал ПТП.

Друг застраховател прави 5% отстъпка, ако шофьорът не е причинил вреди през последните три години.

От Комисията за финансов надзор отдавна предлагат да бъде въведена единна бонус-малус система за диференцирано плащане на задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност”. Идеята беше да се въведе общ модел за всички компании. Предложението за въвеждането на диференцирано плащане по полицата беше внесено за разглеждане в парламента с промени в Кодекса за застраховането още през 2011 г. Тогава обаче депутатите отхвърлиха целия проект заради текст, който предвиждаше шофьорите

да плащат на една вноска  премията по задължителната застраховка.

Междувременно някои дружества вече са променили цените на „Гражданската отговорност” във връзка с предстоящата кампания. Традиционно в края на годината много шофьори подменят задължителната полица. „Вече две-три компании понижиха цените по „Гражданска отговорност” в опит да повишат продажбите”, коментира пред „Монитор” Константин Велев от управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Според него поевтиняването не отговаря на развитието на риска, свързан с тази застраховка. От бранша припомнят, че изплатените обезщетения непрекъснато се увеличават. През юни миналата година бяха въведени и нови по-високи лимити при обезщетенията по „Гражданска отговорност”. Така минималната застрахователна сума за неимуществени и имуществени вреди при телесно увреждане или смърт за събитие с едно пострадало лице вече е 2 млн. лв. При две или повее пострадали лица сумата скача до 10 млн. лв. За вреди на имуществото тя е 2 млн. лв. за събитие.

Очакванията са застрахователните компании да направят по-сериозни промени в тарифите си следващия месец.

СЕГА
Министерствата още мълчат за парите на държавни фирми в банки
Изискваните по наредба данни не се появиха нито в края на юни, нито на септември
Въпреки наближаването на крайния срок за прилагане на новите правила при избор на банки от държавните дружества данни за изпълнението им продължава да няма. До 4 декември по-големите държавни фирми с над 50% държавно участие трябва разпределят парите си в поне 4 банки, за да не нарушават максималните нива на концентрация на ресурс в една финансова институция. Най-големите фирми, при които концентрацията надхвърля максималните нива, обаче още не са обявили търгове. Няма яснота и какви са данните за разпределение на парите на държавните дружества към края на юни и към края на септември.

Новите правила за избор на банки бяха одобрени в мандата на служебния кабинет. Премиерът Орешарски заяви скоро след встъпването си в длъжност, че наредбата остава в сила и няма да бъде отменена. Правилата важат за всички дружества с над 50% държавно участие, включително и лечебните заведения. С тях бяха въведени унифицирани правила за провеждане на банковите търгове. Изисква се договорите да се сключват при получени минимум 5 оферти. За по-големите дружества с балансова стойност на паричните средства над 3 млн. лв. се изисква да се спазват и правила за концентрация, които забраняват нетната експозиция в една банка да надхвърля 25% от общите средства на съответната фирма.

При приемането на правилата бяха обявени и данни за текущата ситуация към края на 31 март. Те онагледиха публичната тайна, че огромна част от депозитите на големите държавни дружества, особено в сферата на енергетиката, са в КТБ. Лимитът за концентрация ще засегне и друга предпочитана банка - ЦКБ.

От март насам нови данни за спазването на прага от 25% не се появиха, въпреки че правилата предвиждат министерствата да се отчитат в Министерството на финансите и на собствените си сайтове на всяко тримесечие. Данни за края на юни няма, не е ясно и доколко такива ще се появят към края на септември. В отговор на питане на "Сега" от икономическото министерство обещаха да предоставят данни в края на октомври, както и информация за предприетите от фирмите мерки по спазване на правилата. От ведомството на Драгомир Стойнев уточниха, че не се налагат промени в договорите за управление на дружествата заради новите правила, защото и в момента в тях е предвидена клауза за задължително изпълнение на новоприети нормативни изисквания. Санкцията при неизпълнение е намаляване на възнаграждението на управителите и членовете на директорски съвети с до 50 на сто за срок до 3 месеца.

В момента на сайта на министерството са публикувани общо 6 обяви за набиране на оферти, но от по-малки дружества. Не е ясно какви мерки са предприети и от държавните фирми в сферата на транспорта. До редакционното приключване на броя от финансовото министерство не отговориха защо няма публикувани данни за юни.