Художествена галерия Добрич отбеляза 50-годишен юбилей с приятели

С юбилеен каталог и изложба, Художествена галерия Добрич отбелязва своето половинвековно съществуване. Те бяха представени снощи в тържествена обстановка, в залите на галерията. Събитието откри директорът на ХГ Добрич Евелина Ханджиева.

Художествена галерия Добрич отбеляза 50-годишен юбилей с приятели



„В топлия есенен ден на 22-ри октомври на 1982 г. се откри тази галерия. Но днес ние се връщаме 50 години назад. Връщаме се с вълнение в историята на галерията, за да си спомним за първите ентусиасти, които преди половин век са сложили началото и са се отдали през десетилетията на творчески и професионално на този културен институт, а вече не са сред нас – Янко Атанасов, Филип Филипов, Никола Даскалов, Никола Вълев, Димитър Илиев и Виолета Вълканова. Дължим признателност и на всички, които са работили и работят в галерията, въпреки трудностите на времето, защото знаем, че преди да стане инвентарен номер в музейната колекция, всяко произведение е изстрадано лично вълнение в самотата на ателието, а след това са нужни знанията, опитът, енергията и усилията на колегите, за да извадят творбите от забравата на времето и ги покажат в колекцията на нашата галерия”, каза в словото си  Ханджиева.


Кметът на Добрич Детелина Николова поднесе юбилеен диплом на галерията за цялостен принос в духовната съкровищница на Добруджа и България и сподели: "Къде другаде, освен в галерията е най-силно усещането за духовност? Има нещо символично във факта, че броени дни преди деня на народните будители Художествена галерия Добрич чества своя 50 годишен юбилей. През това време се повишава ролята й в културния живот на града, на региона, страната и тя придобива европейски облик. Всеки ценител на изобразителното изкуство е намирал през годините тук онова зрънце очарование и наслада, което го кара да се връща отново и отново в залите и да се прекланя пред таланта на творците. ХГ Добрич през годините се превърна в арт средище с отворени врати, което се утвърди като жизнена творческа институция, която има вече и дълбоки социални функции. С разнообразната си дейност и инициативи през този половин век, галерията непрекъснато провокира любителите на изобразителното изкуство и това я прави истински притегателен център за деца, ученици и техните родители, за гостите на града ни, както и за всички, които търсят цвета и естетиката след нерядко сивото ежедневие. За всеки град е чест да има такова място, в което във фокус да са събрани духовните традиции на българското художествено творчество с вълнуващите търсения на младите поколения творци."


Галерията получи поздравителни адреси от областния управител, Историческия музей, Куклен театър „Дора Габе”, Съюза на българските художници в София, Дома на хумора и сатирата в Габрово, Сдружението на писателите в Добрич, художникът Наско Атанасов, галериите в Силистра и Варна, Литературен музей „Йордан Йовков”, Духовия оркестър, Ателие 13 и СОУ „Св. Климент Охридски”.