Две читалища отварят врати за Деня на народните будители

Ново читалище с интересна архитектура отваря врати в тервелското село Зърнево, а общинската просветна институция е реновирана по Програмата за селските райони

Две читалища отварят врати за Деня на народните будители

Читалището в Тервел ще посрещне своите гости на 1-ви ноември от 17.30 часа, с празнична програма. В продължение на десет месеца залата и фоайето на сградата бяха основно ремонтирани. Изградиха се нови санитарни възли, поставени бяха нови прозорци, подменени бяха всички 400 театрални стола в залата, както и подовата настилка, съобщават от Община Тервел. Дървената облицовка в залата бе импрегнирана с противопожарен лак, а във фоайето бе монтиран нов окачен таван. Средствата - 165 000 лв., са осигурени чрез общински проект по Програма за развитие на селските райони.


По проект, финансиран от Фонд "Козлодуй" се предвижда хидро и топлоизолация на покрив, нова дограма на всички прозорци, на които тя все още не е подменена, както и топлоизолация на всички външни стени. Изборът на строителите е направен от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), след като същото одобри внесения от Общината проект през март 2012 г. Времето, през което ще се изпълнява строителството се определя от финансиращия орган - Фонд "Козлодуй" към МИЕ.

В Деня на народните будители на сцената в тервелското читалище ще гостува Трио "Тенорите" от София, които ще изпълнят за публиката класическа музика, песни с възрожденска тематика, руски романси, естрада. Вокалните изпълнения ще бъдат оживени от танците на децата от ДФТА "Калинка Вълчева". Поздрав към публиката ще отправят певиците от "Добруджанска огърлица", децата от вокална студия "Тервел" и дамите от Църковен хор при Храм "Св. Георги Победоносец" в града.

В навечерието на празника, на 31-ви октомври от 16 часа, се открива читалище в село Зърнево. Новата сграда има интересна многоъгълна форма, която позволява помещенията за занимания да са разположени радиално на централно изградена зрителна зала със сцена. Строителството бе финансирано чрез същия общински проект, който позволи обновяването на тервелското читалище. Финансирането е осигурено от Програма за развитие на селските райони и е на стойност 432 000 лв. Обзавеждането на читалището е осигурено от бюджета на Община Тервел и възлиза на 19 000 лв.