За Добрич: Продължава да се събират пари за охрана в училищата

Гражданска инициатива "За Добрич" изпрати жалба до Министерство на образованието и Регионален инспекторат по образованието. Ето и пълният й текст:

За Добрич: Продължава да се събират пари за охрана в училищата

Жалба
От гражданска инициатива "За Добрич" относно заплащането на охрана в учебните заведения

ЩО ЗА НАГЛОСТ? Докога ще продължавате да ядосвате българските родители и да ги правите на прости?


Непрестанно слушаме по всички медии, че охраната в учебните заведения е безплатна. Заявихте, че това се поема от МОН и няма законово основание да се събират такси от родителите и учениците за охрана, изкарахте закона и ни го прочетохте  на всички. Да, но на практика се оказва, че събирането на средства за охрана в учебните заведения все още продължава и все още учители и техните началници си търсят тези финансови средства.

Искаме да Ви питаме, това рекламен трик ли е от Ваша страна да демонстрирате могъществото на властта. Защото на практика се оказва, че Ни лъжете и законовите основания, които чухме и видяхме се оказва, че не се спазват, още повече, че това е нарушение на закона т.е. престъпление. Ако не успявате да се справите с ресорните си задължения най-добре да си подадете оставката и да дадете път на хора които биха създали повече респект в подчинените институции.

Днес в гр. Добрич все още се иска от родителите пари за охрана и то не само в едно единствено училище. Кажете след като твърдите, че МОН заплаща този разход за охранителна дейност, то тогава за какво се използват нашите пари. И не ни обяснявайте за доброволния принцип защото Нас /жалбоподателите/ никой не ни е извикал на събрание на училищното настоятелство да ни представи основания за тези вземания. Бихме дарили на доброволни начала за други дейности, за които МОН няма законов контрол.

Настояваме със заповед да бъдат възстановят средствата, предоставени от родителите за охранителна дейности за учебна 2013-2014 година, и да бъде извършена проверка за средствата, събирани през последните години.

С уважение: Десислава Първанова, Михаил Михов, Свилен Стоев, Георги Бобев, Маргарита Василева, Диди Стоянова, Калинка Котларска, Милена Кънчева, Петя Кондова, Кичка Колева, Елена Кичукова