Представен беше новият брой на Антимовски хан: Светът на Дора Габе

По инициатива на Сдружението на писателите трети брой на списание „Антимовски хан” беше посветен на поетесата Дора Габе, по случай 125 години от рождението и. Той бе частично финансово подкрепен от Община Добрич. Вчера се състоя неговата премиера в Литературен музей „Йордан Йовков”.

Представен беше новият брой на Антимовски хан: Светът на Дора Габе


Главният редактор на изданието Сашо Серафимов разказа за процеса при събирането и поръчването на материалите, затова че в броя има снимки и факсимилета на текстове, които за пръв път се печатат; за идеята да се очертае духовния образ на писателката от автори, живяли и живеещи в Добрич, но свързани с живота й. Включени са части от интересните записки на Йордан Дачев, текстове от авторите на книги за поетесата Рада Въртунинска и Драгни Драгнев, нови изследвания на Кремена Митева, Маринела Паскалева. Сборникът е наситен със стихове за деца и за възрастни, органично свързани с останалите художествени материали. Цветно са представени картините и скулптурата, притежание на Художествена галерия - Добрич, правени от творците на изобразителното изкуство в различно време от живота й.


Представянето започна с автентичния глас на авторката и с музикална пиеса от Вангелис, любим композитор на Дора Габе, заедно с Вагнер и Бетовен. Артистите от Театрална студия „Зорница” с ръководител Ема Георгиева изнесоха кратък рецитал по стихове и разкази на поетесата.



За нея говориха още Рада Въртунинска и Драгомил Георгиев.


Кремена Митева разказа за творческите контакти между Сдружението на писателите и Литературния музей „Йордан Йовков” и как изложбата на музея,  посветена на Дора Габе и броя на списанието, имат органична връзка и взаимно се допълват. „В музея – каза тя – създаваме образователен кът, имаме печатарска машина, мастилница и перодръжка, имаме компютър, но ни трябва пишеща машина, с която да затворим кръга и посетителите да знаят на какво са пишели хората преди компютъра...”


Накрая Сдружението благодари на  Художествена галерия, на Държавен архив – Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе” и Литературен музей „Йордан Йовков” за творческото съдействие при издаването на броя.