Окръжен съд – Добрич задържа издирван в Италия

Окръжен съд – Добрич задържа под стража по искане на италианските съдебни власти 42-годишния Димитър Г. Т. от село Преселенци, област Добрич до разглеждане на искането за неговото предаване. Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от съда във Витербо, Италия и въз основа на ная е бил обявен за международно издирване.

Окръжен съд – Добрич задържа издирван в Италия

Той е търсен с цел разследване по обвинение за престъпно сдружаване, имащо за цел продажба на незаконно придобити автомобили, както и фалшифициране на документи. Според посочената заповед деянията са извършени през периода 24.08.2011 г. – 18.09.2012 г. във Витербо, Италия и на други места.

Димитър е задържан в Първо РУ „Полиция” при ОД на МВР – гр. Добрич на 21 октомври и до произнасянето на съда бе с мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа, наложена му от Окръжна прокуратура.

Пред Окръжен съд – Добрич днес той не даде съгласие доброволно да бъде предаден на италианските съдебни власти. В последната си дума 42-годишният заяви, че става въпрос за голямо недоразумение.

Окръжен съд – Добрич прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на всички законови изисквания. На възраженията на адвоката на Димитър, че не са представени доказателства, за да се изведе обосновано предположение, че той е евентуален извършител на деянията и не съществува реална опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, съдебният състав посочи, че тези аргументи не могат да бъдат разгледани в делото за вземане на мярка за неотклонение. В съдебно заседание ще бъде разгледано по същество, дали искането за предаване на българския гражданин отговаря на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Окръжен съд – Добрич насрочи делото за 29 октомври.

Определението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.