Афера с БГ паспорти за косовари; Кметове на лов за милиони

Преглед на печата: Конституционният съд ще трябва пак да се произнесе за Делян Пеевски, Гърция може да поиска 1 млрд. долара военни репарации от България

Афера с БГ паспорти за косовари; Кметове на лов за милиони

24 часа

Станишев и Цветанов с нова кариера след евроизборите

Седем месеца преди изборите за Европейски парламент в партийните централи вече чертаят схеми за участието си в тази битка. Тя ще е важна за всички политически сили, но най-вече за БСП и за лидера Сергей Станишев. По няколко причини. Първо, евроизборите ще покажат какво е доверието в правителството на Пламен Орешарски (ако то оцелее до май след тежката зима). А оттам и в двете управляващи партии БСП и ДПС. Станишев не дава да се издума и дума за предсрочен национален вот преди или през май, но признава, че оставането на партията му във властта ще зависи от еврорезултатите.

24 часа

Зам.-вътрешният министър: 96 млн. евро ни дава Европа за границите

95,7 млн. евро ще ни отпусне Брюксел за опазване на границите, техническа помощ, обща визова политика, както и за оперативна подкрепа и подпомагане на полицейското сътрудничество. Средствата ще бъдат предоставени на страната ни от европейския фонд "Вътрешна сигурност".

Това съобщи за "24 часа" зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Сумата ще бъде отпусната за периода 2014-2020 година.

Отделно заради кризата с бежанците Европейската комисия ще финансира България с 11,5 млн. евро за същия период.

Труд

Афера с БГ паспорти за косовари

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отказва да предостави на Министерството на правосъдието близо 2000 преписки на чужденци, кандидати за гражданство, на които е издала удостоверения за български произход, научи "Труд". С въпросните бележки чужденците получават гражданство по облекчена процедура.

Ведомството на Зинаида Златанова е поискало доказателствата за произход, които се съдържат в преписките. Причината - има случаи на стотици косовари, които кандидатстват, а не знаят и дума от езика ни, нямали и нищо българско в имената си. Подозренията са, че вероятно са си платили, за да бъдат уредени с български паспорт, който им отваря границите на Европейския съюз.

Наскоро "Дойче веле" съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1000 евро. Подалият оставка шеф на агенцията Росен Иванов отрече тази информация.

Труд

Кабинетът обещава в Лондон прозрачно управление

Рая Петкова, и.д. началник на кабинета на Пламен Орешарски, ще обещае прозрачно управление на българското правителство на годишната среща на върха на страните от "Партньорство за открито управление" в Лондон.

Срещата ще се проведе в четвъртък и петък под патронажа на премиера на Великобритания Дейвид Камерън. В инициативата участват 60 държави, а България се включи във втората вълна преди две години. Всяко правителство трябва да обяви амбициите си и да гарантира изпълнението им в екшън план.

Правителството на Камерън е определило 5 приоритета, с които трябва да се ангажира всяко правителство, включено в инициативата. Първият е отваряне на всички данни, които държи правителството. Вторият е "правителствена неподкупност", която се гарантира с борба с корупцията и заздравяване на демокрацията, чрез прозрачно управление. Фискална прозрачност означава, че всеки данъкоплатец ще може да проследи харченето на данъците му. Четвъртият приоритет е "Упълномощаване на гражданите", а петият - прозрачност в областта на природните ресурси, те трябва да бъдат използвани за публична печалба, а не да пълнят "джобовете на корумпираните елити".

Стандарт

Кметове на лов за милиони

Кметове тръгват на лов за милиони. Те стягат екипите си да пишат ударно проекти за пътища и парно с минерална вода например, с които регионите им ще дръпнат напред. Причината за треската е фондът с 500 млн. лв., пред който общини и министерства ще играят с приоритетни за регионите проекти. Става дума за новата инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", която кабинетът Орешарски разработва за 2014 година. Лично финансовият министър Петър Чобанов ще отговаря за фонда, но комисия с представители от инвестиционните министерства и НСОРБ ще следи за разпределението на средствата.

Пътища за развитието на туризма и намаляване на трафика, разработване на хай-тек инвестиционни паркове и развитие на инфраструктурата за СПА са важните теми за кметовете. Има идея в съвета по разпределяне на средствата да участват и представители на синдикати и неправителствени организации.

Стандарт

Битка за Алма матер

Контрапротестиращи успяха да пробият окупацията на Алма матер вчера сутринта и нахлуха в двора на университета. Сред тях бе депутатът от БСП Борис Цветков с детето си, виждаха се бръснати глави, там бе и Бисер Миланов - Петното. До меле не се стигна, защото окупаторите залостиха вратите на университета отвътре и не позволиха на групата да нахлуе в сградата. "Провокатори нахлуха в Ректората, агресивни са, идвайте на помощ", написаха във Фейсбук "Ранобудните студенти". Те пуснаха и декларация, според която сред нахлулите са "няколко футболни агиткаджии с несбъркваемо неакадемичен вид, "репортери" с камери, но без лицензи и платени фитнес наемници на "Атака".

Монитор

Безработните с 8 лв. стипендия на ден

По 8 лева стипендия на ден ще получават трайно безработните, които ще ходят на курсове за квалификация. Това стана ясно по време на представянето на новите програми за заетост от зам. социалния министър Росица Янкова на семинар в Разград.

В момента от трайно безработните се изисква да полагат общественополезен труд 14 дни от месеца, за да заслужат социалните си  помощи.

В социалното министерство не са склонни да се изплащат помощи за вода на бедните, както настояват от регионалното министерство, стана ясно още в Разград. „Не може проблемите на всички сектори да бъдат решени чрез социалното подпомагане", коментира социалният министър Хасан Адемов.

Сега

Гърция може да поиска 1 млрд. долара военни репарации от България

Гърция може да поиска военни репарации от България в размер на около 1 млрд. долара, писа в. "Вима", като се позовава на историческо изследване и доклад, изготвен от урбаниста Константинос Доксиадис (1913-1975). Той изчислява вредите, нанесени от Германия, България и Италия на Гърция по време на окупацията й през Втората световна война на обща стойност 17.8 млрд. предвоенни долара, което през 1938 г. се равнява на гръцкото БВП за 33 години, или на бюджета на Гърция за 130 години. Според Доксиадис, който е бил правителствен координатор за данните за претърпените щети, предоставени от всички гръцки министерства, Германия дължи на Гърция 10.8 млрд. долара, Италия - 6 млрд. долара, и България - около 1 млрд. долара, предаде GRReporter.

Щетите за Гърция възлизат на 2250 долара на човек, а получените репарациите са в размер на 30 долара на човек, т.е. остава пасив от 2200 долара на човек, изчислява урбанистът. Атина е получила минимална част от тази сума, която според Доксиадис е трябвало да получи. Аргументите за това са различни - Германия трябвало да се възстанови от войната, Италия била много бедна, а България се е жертвала за съюзниците си.

Дума

Станишев се отказа от имунитета си

Сергей Станишев сам е подал заявление до председателя на Народното събрание, с което се отказва от имунитета си и изразява писменото си съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него във връзка с искане на главния прокурор. Това става ясно от писмо на Михаил Миков до главния прокурор Цацаров, към което е приложено и заявлението на Станишев.

ДУМА припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Народното събрание за снемане имунитета на Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Досъдебното производство срещу Сергей Станишев бе образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г. в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 358, ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК.

Миналата седмица лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Капитал дейли

Конституционният съд ще трябва пак да се произнесе за Делян Пеевски

С две искания се обърна президентът Росен Плевнелиев към Конституционния съд в понеделник. Едното е конкретно - да бъде обявено за противоконституционно решението от 19 юни, с което Народното събрание отмени избора на Делян Пеевски като председател на ДАНС от 14 юни. Другото е искане за задължително тълкувателно произнасяне от кой момент народен представител, избран за определена длъжност от парламента и е встъпил в нея като е положил клетва, престава да е депутат.

Плевнелиев застъпва тезата, че след като "конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи (както е в случая с председател на ДАНС бел.ред.),...мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка". В решението от 19 юни парламентът не се позовава на нито едно от основанията в конституцията и в закона за агенцията. Според държавния глава това нарушава параграф 5 от преамбюла на основния закон, както и чл. 4 ал.1 и чл.8.

От мотивите на президента се разбира, че той смята, че Пеевски е с прекратени пълномощия като депутат, след като е подписал клетвения лист като председател на ДАНС.