Четири социални центъра се разкриват в Добрич догодина

Създава се Звено „Майка и бебе” за насърчаване на бременни жени и родилки да не изоставят децата си

Четири социални центъра се разкриват в Добрич догодина

Център за социална рехабилитация и интеграция, с капацитет 15 деца и младежи с физически и зрителни увреждания, ще бъде разкрит от 1-ви януари 2014 г. в бившия Дом Дъга. Там ще работят рехабилитатор, 2-ма социални работници и психолог. Там ще се предлага комплекс от социални услуги. Съгласие за това дадоха съветниците на Добрич днес.

В плана за развитие на социалните услуги в Община Добрич за 2014 г. е заложено разкриването на три нови социални услуги – „Звено майка и бебе”, Дневен център за деца с увреждания и Център за настаняване от семеен тип - държавно–делегирани дейности. Предвижда се услугите да бъдат разкрити в сградата на Дома за медико-социални грижи /ДМСГД/ в Добрич, която е общинска собственост, през второто полугодие на 2014 г. ОбС гласува положително на тази докладна записка на редовното си заседание днес.

Социалната услуга „Звено „Майка и бебе” е нова за нашия град и предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителска привързаност, подпомага младите майки чрез социално, психологическо и юридическо консултиране, и подкрепа.

Услугите Дневен център за деца с увреждания с капацитет 20 деца и Център за настаняване от семеен тип с капацитет 10 деца са планирани за разкриване във връзка с изпълнение на Националната стратегия ”Визия за деинституционализация на децата в Република България” и очакваното в дългосрочен план намаляване броя на децата в ДМСГД, и постепенно закриване на този вид специализирани институции.