Работодатели и синдикати се разминаха по бюджета за 2014 г., студентската окупацията се разраства

Вестниците в сряда поместват публикации за дискусиите по бюджета за 2014 г.

Работодатели и синдикати се разминаха по бюджета за 2014 г., студентската окупацията се разраства

„Повече от три часа заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) върху проектобюджета за 2014 г. без в крайна сметка социалните партньори да постигнат съгласие помежду си. Работодателите одобриха предложенията, но се обявиха против вдигането на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход от 1 януари, докато за синдикатите това бяха почти единствените приемливи идеи.
Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че синдикатите приветстват увеличаването на минималната работна заплата, но настоя да се изготви метод, по който размерът й да се определя автоматично всяка година, вместо това да зависи от министерски и партийни обещания и настроения.
Работодателите пък изразиха притеснение, че точно сега, когато усилията да се намали сивата икономика показват резултат, принудителното вдигане на трудовото възнаграждение ще тласне бизнеса обратно в сенките. Това изтъкнаха като аргумент и от КРИБ, като обясниха, че за пръв път организацията се обявява против увеличаване на минималната заплата.
"Приветстваме първия плах опит за реформа в сектора здравеопазване. Ако намерението бъде реализирано за първи път ще имаме конкуренция в сектора, което ще доведе и до натиск на раздутите разходи и така в близките години може да се окажем в режим на балансиран бюджет на здравната каса", каза Евгений Иванов от КРИБ след заседанието, на което беше обсъден и проектобюджетът на НЗОК за 2014 г. и идеята за втори стълб в здравното осигуряване.
По време на обсъжданията Ася Гонева от КНСБ пък беше категорична, че синдикатите "не желаят да чуват думи като "демонополизация", "втори стълбове" и прочее неща, които освен че са непрофесионални са и една сериозна заплаха", когато се отнася за здравеопазване." - в. „Дневник".

Студентските протести са сред водещите теми на всекидневниците.

„Блокада на булеварди и улици спретнаха ранобудни студенти във вторник. Около 30 младежи от Нов български университет спряха движението на Околовръстното шосе в София. Блокадата стана на пресечката с ул. "Монтевидео", където се намира частният ВУЗ. Акцията им бе част от флашмоба, който обхваща вече няколко университета в столицата и страната.
Късно вечерта друга група студенти блокираха движението на кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител. Част от младежите тръгнаха от двора на СУ "Св. Климент Охридски" и се присъединиха към традиционното протестното шествие, което бе блокирало кръстовището. По пътя към кръстовището студентите държаха лозунг с надпис: "Липса на морал, обществото пред провал". В района имаше и засилено полицейско присъствие.
По-рано през деня пък студенти от Университета по национално и световно стопанство (УНСС) се присъединиха към колегите си от СУ. Те започнаха окупацията от залата, в която депутатът от БСП и зам.-председател на икономическата комисия Румен Гечев трябваше да има лекция. Самият Гечев не се появи в университета, а на вратата на аудиторията имаше залепена бележка, според която лекцията се отлага поради негови ангажименти в парламента, където имаше извънредно заседание. Малко преди 13 ч повече от сто студенти влязоха в зала 4026 и прекъснаха лекцията по човешки ресурси на проф. Атанас Казаков, които заяви, че подкрепя позицията на младежите, но не смята, че университетите са мястото за нейното изявяване. Студентският съвет също се разграничи от окупацията, като председателят му Антоан Шотаров заяви, че младите трябва да отстояват позицията си, но не за сметка на останалите си колеги. Ректорът проф. Стати Стаев заяви, че университетът е място за обучение и правене на наука, не на политика.
Студентите в Медицинския университет ще гласуват на референдум дали да започнат окупация на учебното заведение. Според ректора проф. Ваньо Митев обаче допитването ще е само по въпроса подкрепят ли окупацията. Въпросът е формулиран "За или против окупациите сте като форма на протест?" и не става ясно дали от него ще има последици за Медицинския, който е пръснат в няколко сгради." - в. „Стандарт".

„Ранобудните студенти изхвърлиха декларация от ГЕРБ. Това съобщиха самите те на фейсбук страницата си. Ето целия им статус:
Колеги, приятели, в 272 зала беше намерена декларация в наша подкрепа, но не гражданска, а от ГЕРБ. Ние нямаме нищо, ама НИЩО общо с НИКОЯ политическа партия, така че декларацията беше изхвърлена. Такива провокации няма да бъдат допускани....
ГЕРБ категорично отрекоха да са пращали писмо до ранобудните студенти. Те изпратиха писмо до медиите, в което заявяват:
ПП ГЕРБ не е разпространявала и излизала с никаква декларация в подкрепа на студентите окупирали Софийския университет или останалите висши заведения в страната. Категорично не приемаме подобни твърдения и обвинения, който целят политизиране на протеста на българските студенти. Това е поредният опит, целящ да отклони вниманието от общественото недоволство от правителството на Тройната коалиция." - в. „24 часа".

„Преподавателят в катедра "Икономикс" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) гл. ас. Петър Станков е отправил послание във "Фейсбук" към протестиращите студенти, които днес окупираха две зали и подкрепиха колегите си от Софийския университет "Св. Климент Охридски" с искане за оставка на кабинета "Орешарски". Той е публикувал мнението си в групата на "Окупирай УНСС" в социалната мрежа...
„Преподавател съм в УНСС и напълно споделям декларацията ви. Нищо лично срещу доц. Орешарски и доц. Чобанов - вярвам, че са блестящи преподаватели и изследователи. Именно затова не заслужават да участват в цирка, който БСП и ДПС им организираха. Ако се оттеглят сами, може би историята ще ги разграничи от този цирк.
Може би е вярно, че сега не му е времето, мястото и може би е вярно, че не това е начинът да окупирате. Но ако не сега - кога? Когато всички критично мислещи хора напуснат България ли? Ако не тук, то къде? В Студентския парк срещу УНСС, където никой никога няма да ви чуе ли? Ако не по този начин - как? С мирно пиене на кафе пред паметника на Карл Маркс (той се намира в задния двор на университета - бел. ред.) и литературни четения на "Капитала" ли?"  - в. „Дневник".

Вестниците продължават да следят и темата за мораториума върху продажбата на земя на чужденци.

„Ще обмислим промени в Закона за земята. Остава необходимост от търсенето на решение по въпроса, на който приетото решение на Народното събрание не може да отговори".
Това заяви Янаки Стоилов от „Коалиция за България" във връзка с приетия мораториум за продажба на земя на чужденци и искането на ДПС до Конституционния съд за отмяна на забраната.
Очаква се промените да бъдат представени скоро на дискусия." - в. „24 часа".

„ДПС вече изпълни политическия си ангажимент да се обърне с искане към КС за отмяна на мораториума за купуване на земя от граждани на ЕС", каза председателят на ДПС Лютви Местан.
Той припомни позицията им, че това решение на Народното събрание противоречи не само на договора за присъединяване, противоречи и на основния закон.
От партията са събрали подписите на цялата парламентарна група, като има и искане за подкрепа и до БСП. ДПС смятат за безпредметно да се обърнат към депутатите от „Атака", както и към парламентарната група на ГЕРБ.
Местан заяви, че ако останат сами, ще бъдат принудени да изпратят своето искане до останалите органи, които имат право да сезират КС, а преди това към "почитаемия президент Росен Плевнелиев". - в. „Труд".

Темата за бежанците също не слиза от страниците на всекидневния печат.

„12 от чужденците-бежанци, влeзли в България са рискови. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ. "На всички влизащи се снемат биометрични данни и се вкарват в Интерпол. От там се получава информация. От ДАНС, НРС и Военна информация провеждат съответните беседи. По този начин са установени 12 лица като рискови", обясни Лазаров и допълни, че те са заплаха за националната ни сигурност. Обаче отказа да даде повече информация.
"Бежанците подлежат на същия контрол като всички които представляват риск", каза той." - в. „Сега".

„На бяла покривка върху маса от два чина със салфетки и пластмасови лъжици сервираха обяда на бежанците в кв. "Враждебна". "Това ще го въведем като традиция, надявам се следващия път покривката да е и изгладена", каза засмян комендантът на лагера полк. Иван Пенков.
Топлата агнешка супа дойде малко след един часа на обяд, поднесена от доброволци от БЧК.
"Редуваме я с телешка, леща и боб, още не знаем коя им харесва най-много", обясниха от Червения кръст.
Въпреки че сирийците с удоволствие хапват топлото ядене, скандали и опашки няма.
"Въвели сме ред, на всеки етаж има отговорник, той прави списък и всеки знае кога да дойде", каза полковникът, който отговаря за бежанците в лагера. В понеделник сирийците получили за първи път и издръжката си - по 65 лв. "Всички масово си напазаруваха храна", каза полковникът.
Той вече е планирал и довършителните ремонти в бившето порутено училище.
"До Нова година ще завършим помещението за пералня, медицинския пункт и занималните за децата", обясни той. Вече са поръчани и книжки, телевизори, както и хладилници и печки." - в. „Стандарт".