90 години от рождението на Йордан Дачев

В навечерието на празника на народните будители , Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 90-годишнината от рождението на Йордан Дачев – публицист, писател, литературен критик и изследовател, духовен наставник на поколения литературни творци в Добрич и Добруджа, един от доайените на журналистиката в Добрич.

90 години от рождението на Йордан Дачев

Изложбата  съдържа библиотечни документи - книги, периодични издания, фотографии,  документи от Сбирка с лични архивни документи, брошури, разкриващи  близо половин вековното творчество на Йордан Дачев.  Включени са неговите книги – „Паметта на сърцето. Анкети с поета Борис Колев”,  „Пристан на човеколюбието”, „Влогове”, „Есета за писатели в Добруджа”, „Полюси”, „Живот, отдаден на Добруджа. Литературна анкета с Данаил Ст. Бекяров”, „Добруджа възпява себе си …”, „Йовковиада”, „Мостът”, „Истини”, „Личности”. 

Представени са и книгите „100 години Читалище „Йордан Йовков”, „Нови изследвания” , „Поглед в Йовковия свят” и др., в които Дачев участва със свои статии;  „Добруджанче”, „Премълчани имена”, „Мъдрият няма идеали” и др., на които е съставител, редакторските – като  „Нашата Дора Габе”  и „Не събуждай мъртвите” от Драгни  Драгнев  и др.; преведената от него от румънски език  -  „Кесийката с две пари” на Йон Крянга. Интерес  будят и документите  с  бележки на Йордан Дачев за живота и дейността на Печо Господинов, бележит добруджанец, писател, журналист и дългогодишен редактор на Съюзния орган вестник „Добруджа”;  бележките, свързани с  Дора Габе и Йордан Йовков; слова; изследвания, свързани с живота на Йордан Йовков;  бележки по книгата „Някога” на Дора Габе, ръкопис на книгата  „Пристан на човеколюбието” и много др. 




Експозицията съдържа и написаното за него  - в книги и статии от Петър Славински,  проф. Гочо Гочев,  Любен Петков,  проф. Иван Сарандев,  Любен Бешков, Драгни Драгнев, Атанас Пеев. 

Посетителите могат да видят и част от книгите, свързани с  живота и делото на Йордан Дачев -  „Био-библиография”, издадена от Универсална научна библиотека през 1997 г.;  на Рада Въртунинска,  Любен Бешков,  Елена Попова  и др.  

Йордан Дачев е роден на 23 декември 1923 година в село Стрелец, област Добрич.  От 1948 г. работи като журналист във вестник „Добруджанска трибуна”, председател на литературно-творческия кръжок при народно читалище „Йордан Йовков” в Добрич, един от създателите и почетен председател на Дружеството на писателите в Добрич.  Автор на над 10 книги, съставител и редактор на книги, преводач от румънски език. Йордан Дачев публикува материали, свързани с добруджанския край, кореспондент и сътрудник на столични и местни вестници и списания. Дачев задълбочено изследва творчеството на Йордан Йовков, Дора Габе, Борис Колев, Ивайло Петров и много други. Особено ценен е приносът му за изследванията на Йордан Йовков и творчество на певеца на Добруджа.  Затова заслужено си спечелва признанието  -  „Йовкововедът”.  Носител на множество литературни награди и отличия, в това число Годишните награди в областта на духовната култура,  връчвани от Община град Добрич, по повод 1 ноември – Ден на народните будители –награда за цялостно литературно творчество през  1998 г.; специална награда за цялостен принос в развитието на културата в Добрич, през 2003 г., награда за цялостно творчество и за изключителен принос в развитието на художествената култура в град Добрич, през 2004 г.; отличие за изследователската дейност на Йовковото литературно наследство през 2005 г.; за активна читалищна дейност и др.; Номиниран е за Националната награда за литература  „Йордан Йовков” 2005, награден с литературната награда  за 2005 г. -  за литературни изследвания и популяризиране на творчеството на Йордан Йовков. Получава званието Почетен гражданин на град Добрич през  2001 година.

Йордан Дачев  напусна този свят, след дълго боледуване, на 17 октомври 2009 г.