1 ноември става Ден на гнева; Старите коли с 20% отстъпка от данъка; Дянков прибрал камериерка и коневъд в МФ

Мораториумът върху земята отива в КС; Уволниха колоритна съдийка, рекордьор по забавени дела; Българин спечели конкурс за млад дизайнер в Брюксел

1 ноември става Ден на гнева; Старите коли с 20% отстъпка от данъка; Дянков прибрал камериерка и коневъд в МФ

ДНЕВНИК
Дебатите за назначенията стигнаха до любовниците във властта
Кой на какъв пост е назначил любовница - до този въпрос стигнаха дебатите в пленарната зала днес при обсъждането на временна анкетна комисия за проверка на назначенията в мандата на ГЕРБ.

Цветомир Михов (ГЕРБ) обяви, че лидерът на ДПС Лютви Местан, който е основен вносител на предложението за комисията, не е представил лично проекторешението, "защото няма очи". "Знаете ли защо няма очи? Защото назначи любовницата си за министърка, а госпожа Мая Манолова...", каза Михов, а в този момент председателят на парламента Михаил Миков му спря микрофона. Той обаче продължи и на изключен микрофон, че Манолова е назначила мъжа си за министър.

По-късно министърът на финансите Петър Чобанов, който дойде специално за дискусията, без да е канен, се спря и на друго гениално по думите му кадрово решение в министерството: "За пръв път в последните години или в цялата история на министерството имахме номинална позиция началник-кабинет, а позицията реално се изпълняваше от приближена на министър Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование в момента, в който започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност." Нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 години стаж в министерството, каза още Чобанов.

Той посочи, че от 355 кадрови назначения в Министерството на финансите по времето на ГЕРБ едва 13% са след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да може по-късно да бъдат преназначени, за да могат да заемат полагащото им се място, без да коментираме по каква линия, каза още Чобанов.

Общинските поръчки и директното договаряне - на мушката на ЕК
В ЕС няма "черен списък", но Комисията ще започне по-стриктно наблюдение на България и Румъния
Малките общини ползват предимно пари за пътища и канализация, но процентът финансови корекции в техните поръчки говори за системен проблем

Малките общини ползват предимно пари за пътища и канализация, но процентът финансови корекции в техните поръчки говори за системен проблем

КАПИТАЛ
Измененията в обществените поръчки ще създадат хаос
Общинските поръчки и процедурите за директно договаряне са основната причина Европейската комисия да започне по-внимателно наблюдаване на обществените поръчки в България. Това потвърди пред "Капитал" пожелал да остане анонимен източник от комисията, ден след като вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че в края на ноември пристига проверка от дирекция "Вътрешен пазар и услуги" заради обществените поръчки.

Общинските търгове заемат огромен дял от европейското финансиране и там е отдавна известно, че има установени най-много дефицити, затова и беше въведена системата на финансови корекции. Причина за подозрение обаче според източника са и твърде многото процедури за директно договаряне, където държавни компании и агенции разбиват умишлено поръчки на по-ниски стойности, за да паднат под задължителния праг.

По думите на служителя на Комисията, планираната за края на ноември визита ще бъде обикновено посещение, но "е истина, че в следващите години България и Румъния ще бъдат много по-внимателно наблюдавани". В същото време, от "Вътрешен пазар и услуги" отрекоха да има "черен списък" на ЕС за несправяне с обществените поръчки. Пред "Капитал" от дирекцията уточниха, че става дума за редовна визита, каквато се прави често в страни-членки. Последната такава в България е била през март, а тази година такива посещения е имало и в Германия, Унгария и Румъния.

ТРУД   
Уволниха колоритна съдийка, рекордьор по забавени дела   
Една от най-колоритните столични съдийки Мими Петрова бе уволнена заради забавени дела. Висшият съдебен съвет (ВСС) реши, че тя заслужава да бъде изгонена от системата, след като установи, че не е написала в срок мотиви по близо 30 дела.

Нещо повече - това е поредното наказание на съдийката от Софийския градски съд за същото прегрешение. Веднъж тя получи забележка, а после на два пъти бе намалена заплатата. Въпреки това не е написала дори дела, за чието забавяне вече е наказвана, разказаха източници от ВСС. Имала 6-7 неприключени случая от 2005 г. и 2006 г.

Справка на градския съд отпреди година показа, че Петрова е рекордьор по забавени дела - 27, като едно от тях е от 2007 г. Съдийката е известна с цветистите и екстравагантни коментари, които прави по делата. Преди година, когато трябваше да реши дали да освободи обвинения за убийството на Яна в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци, тя заяви: "Да оставиш гола жена, прикрита само с едно шалте, е неприемливо за добротата, за която претендира задържаният гражданин."

През 2004 г. по време на делото за ареста на хърватина Иван Може за разстрела на Асен Петров-Шаки и полицая от Кирил Живков съдия Петрова се обърна към обвиняемия с думите: "Говорете, човече, България цяла сега вази гледа!"

Тя каза и на един от "Наглите", когато той искаше да бъде освободен заради развалени зъби: "Продължаваш да си нагъл! Виждам, че вече си в добро настроение, явно болката е преминала". Тя е известна и с това, че лично отиде до дома на подсъдим за грабеж, за да провери болничният му.

Заради уволнението на Петрова сега около 40 дела ще започнат отначало. Едно от тях е срещу бившите шефове на общинското дружество "Софийски имоти".

Преди да уволни Петрова, вчера цял ден ВСС чака премиера Пламен Орешарски. Заради проточилата се среща с шефа на "Газпром" Алексей Милер министър-председателят не дойде при съдебните кадровици.

24 ЧАСА
Българин спечели конкурс за млад дизайнер в Брюксел
Освен това Йордан Михалев, студент по мода и мениджмънт от варненския университет "Черноризец Храбър", е и единственият българин, който е допуснат до конкурса "Етно тенденс фешън", който се проведе в Брюксел.

Той е спечелил първо място в категорията "Млад дизайнер". Дрехите от колекцията, която е представил, са с елементи от български народни носии. Михалев ще покаже моделите си и на ревю в Париж.

"168 часа": Бразилия гони 417 осъдени. Всички са по затвори, само Боевски - не
Гълъбин Боевски е единственият наркотрафикант от общо 417 чужденци, освободени от началото на годината от затвори в Бразилия, който не доизлежава присъдата в родината си. Всички останали осъдени там чужденци вече са зад решетките в държавите, в които са експулсирани.

Необяснимата аномалия с нашия шампион по вдигане на тежести предизвика силно възмущение в Бразилия в последните дни.

Местната преса излезе с гневни статии, в които се изненадва, че щангистът се разхожда на свобода в родната си страна. Според решение на бразилското правителство след известен период престой в затвор чужденците се експулсират в своите държави.
Страната на Дилма Русеф имала споразумения с 30 държави, които регламентират това, но с България нямало такъв документ.

"Атлет, арестуван за трафик на дрога в Бразилия, живее свободно в България. Той не се колебае да каже, че е свободен човек - пише в гневен материал местният сайт "Глобо". - По решение на правителството той е експулсиран от Бразилия, както става с повечето осъдени чужденци. Единственото му ограничение е, че не може да влезе повече в Бразилия никога през живота си. Решението е въз основа на Устава за чужденци, които са застрашили националната сигурност на страната. Ако българското правосъдие реши да го затвори, той трябва да е в затвора, но това не се е случило."

В статиите се цитира статистика, че от началото на годината до октомври от Бразилия са експулсирани общо 417 чужденци, като повечето от тях ще доизлежават присъдата си в своите страни. Издръжката на един затворник струвала около 1000 евро на месец.

РЕПОРТЕР
Мораториумът върху земята отива в КС
След като БСП осигури подписи
БСП събра нужните подписи, които липсваха на ДПС, за да сезира Конституционния съд срещу удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Още преди седмица ДПС обяви, че ще атакува удължаването на забраната. Депутатите обаче са едва 36, а за сезиране на КС са нужни 48.

Решението беше гласувано от парламента миналата седмица и с него остана забраната европейски граждани да купуват земеделска земя в България до 2020 г.

За удължаването на мораториума гласуваха всички, с изключение на ДПС.

След решението на парламента ГЕРБ и БСП признаха, че са сгрешили с вота си, тъй като падането на мораториума в края на 2013 година е записано в договора ни за присъединяване към ЕС.

СТАНДАРТ
1 ноември става Ден на гнева
Протестиращите студенти ще блокират парламента по светло в Деня на будителите.
Младежи и преподаватели готвят грандиозно шествие протест под наслов "Събудете се", което ще тръгне в 11 часа от Ректората. В него ще се влеят и окупаторите на Алма матер. След шествието ще има среща между преподаватели и студенти в сградата на университета. В момента около 400 професори и доценти са сложили подписите си в подкрепа на исканията на младите. По същото време студенти от други университети също ще шестват в столицата, блокирайки отделни кръстовища. Младежите от Музикалната академия планират да затворят кръстовището на булевардите "Мадрид" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

Вчера пък младежите от НАТФИЗ направиха театрален етюд, затваряйки за кратко ул. "Раковски" пред академията. Бъдещи актьори и режисьори първо направиха верига с "безкрайно" пресичане на улицата. След това част от участниците в пърформанса легнаха на платното и изписаха с телата си "Оставка".

Вчера пред bTV студенти, окупирали Алма матер, заявиха, че телефоните им се подслушват. Те обаче не успяха да отговорят на въпрос защо са приели дарение от 500 лева, които били спестяванията на възрастен мъж, и как ще бъдат похарчени парите. Бе пояснено обаче, че имат обща каса.

Старите коли с 20% отстъпка от данъка
Данъкът за по-старите коли, които нямат катализатор, съответстващ на екостандартите Евро 3, 4, 5 и 6, да бъде с 20% отстъпка през 2014 г., предложиха депутати. Тази поправка беше дискутирана в бюджетната комисия към парламента при гласуването на второ четене на промени в Закона за местните данъци и такси. Но до гласуване не се стигна и точката беше отложена.

Депутати предложиха данъкът за колите със стар катализатор през 2014 г. да се плаща с намаление от 20%, а през следващата 2015 г. отстъпката да падне на 10%. Идеята е от 2016 г. отстъпка от данъка за по-старите коли да няма. Предложението на депутатите дойде, след като Министерски съвет предложи отстъпка от 30% да има само за колите с Евро 3 и Евро 4, а данъкът да се плаща с намаление от 50% само за колите с Евро 5 и Евро 6. Така данъкът за по-старите коли, произведени до 2000 г., трябваше да скочи два пъти. В момента налогът за всички коли с катализатор се плаща с отстъпка от 50%.

Депутатите обаче обсъждат и други варианти, стана ясно от думите на председателя на комисията Йордан Цонев. Например поетапното премахване на отстъпката за по-старите коли да стане за три години - през 2014 г. намалението да е 30%, а след това 20% и 10%. За да ползват отстъпките, собствениците на по-стари коли ще трябва да си взимат удостоверение, че имат катализатор. Агенция "Българска служба на акредитация" ще издава този документ. Предлага се бележката да се взима до края на ноември на предходната година, на тази, за която се дължи налогът.

МОНИТОР
КОМИСИЯ „КАЛИНКИ” В НС ЩЕ ОСВЕТЛЯВА ПАРТИЙНИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ НА ЕКСКАБИНЕТА
Дянков прибрал камериерка и коневъд в МФ
Бившият министър пуснал девойка да крещи и тропа с крак във ведомството
Коневъд, помпиер, камериерка, тракторист и дивечовъд се появили като щатни длъжности в Министерството на финансите (МФ) по времето на Симеон Дянков. Това обяви от парламентарната трибуна настоящият финансист №1 Петър Чобанов.

Той се включи вчера в дебатите по формиране на комисия в НС, която ще рови около всички случаи на „грубо партизирано кадруване” по времето на кабинета „Борисов”, станали известни като назначенията на „калинки” в администрацията. По думите на Чобанов несвойствените за министерството длъжности били разкрити в резултат на

„гениалната” административна реформа

на Дянков. Това станало със закриването на Агенцията за икономически анализи и прогнози и вкарването на ловното стопанство „Кричим” под шапката на ведомството. Така всички служители, поддържали двореца и околността, били прехвърлени на щат към МФ. Чобанов разкритикува и друг модел на управление при предшественика си. „В министерството имаше номинална позиция „началник кабинет”. Тя реално се изпълняваше от приближена на Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование, когато започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност. Но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 г. стаж в МФ”, не скри възмущението си Чобанов. Като пример за мащаба на назначенията тип „калинки” той посочи, че по времето на Дянков едва 13% от новите служители в министерството са започнали работа след конкурс. Според него така на практика много хора

влизали през страничния вход на всички етажи в администрацията.

Всички спорни кадри, назначени по времето на ГЕРБ, ще бъдат извадени на светло от 8 депутати от всички парламентарни групи, реши НС.

ОСИГУРЯВАТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НА ВСЯКА ЦЕНА
Спестените 12 млн. лв. от НС отиват за коледни добавки
Икономисаните 12 млн. лв. от бюджета на НС за тази година, за които шефът на парламента Михаил Миков вече съобщи, ще отидат за коледни добавки на пенсионерите. Това стана ясно вчера от изявление на финансовия министър Петър Чобанов, който уточни, че празнични пари за възрастните ще бъдат осигурени „на всяка цена”.

Тепърва обаче щяло да се решава дали коледни ще има за всички пенсионери и в какъв размер ще бъдат средствата. „Първо въпросът е да се осигури ресурсът и после ще се види на кой вариант ще се спрем. Затова приех с благодарност жеста на председателя на парламента”, коментира Чобанов. Той припомни, че различните модели, по които може да се изплатят добавките за пенсионерите, не се разработват в неговото министерство, а в това на труда и социалната политика. „Не искам да навлизам в чужди сфери на отговорност”, заяви финансист №1.

Социалният министър Хасан Адемов пък съобщи преди дни, че във ведомството му се разработват седем варианта за коледни пари за пенсионерите. Единият от тях е всички възрастни с пенсии до 200 лв. да получат по 50 лв., за което ще бъдат необходими общо 32 млн. лв. Друга възможност е да има диференцирано разпределяне спрямо размера на парите за старини. Най-скъпият вариант е да се дадат на всички 2,2 милиона пенсионери по 50 лв., което обаче би излязло близо 100 млн. лв. Според Адемов това е сума, която държавната хазна не би могла да си позволи. Най-късно до средата на ноември пък НОИ трябва да вземе окончателно решение за това ще има ли и в какъв размер коледни добавки.

СЕГА
Управляващите дават заден ход за банките
Фокусът на мерките за спасяване на длъжниците вече се измества към най-лошите лихвари - фирмите за бързи кредити
Управляващите, които вече пети месец обещават драматични промени на банковия пазар, вчера изсипаха нова серия намерения. Вицепремиерът Даниела Бобева обяви план за справяне с най-лошите лихвари - фирмите за бързи заеми, а депутатът Румен Гечев обясни, че всички банки у нас ще бъдат задължени да образуват лихвите по заемите си по еднакъв начин. Гечев, който е известен като ляв икономист и е водещ автор на готвените промени за дисциплиниране на банките, вчера призна, че някои първоначално лансирани идеи няма да бъдат приложени. Една от тях беше да се забрани банките да гонят неплатежоспособни клиенти от жилищата им.

"За съжаление, в България не е възможно да се въведе испанският модел, при който безработни в невъзможност да плащат кредитите си остават в жилището, дори то да е вече собственост на банката", обясни проф. Гечев по Нова тв.

"Не е възможен и датският модел - общината да поема грижите за хората, които са останали на улицата. Тук не разполагаме с такива бюджетни средства", призна депутатът. Според него единствената защита, която може да се осигури на хората, заплашени да загубят единственото си жилище, е имотите им да се оценяват по пазарни условия и цени. Гечев изтъкна, че сега тези имоти се продавали от съдебни изпълнители на цени, много под пазарните. От думите му стана ясно, че управляващите бият отбой и по темата за пълно премахване на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредити. "Постигнахме съгласие с Асоциацията на търговските банки и БНБ. Решението е предсрочното погасяване да бъде с такса близо до нулата", каза той.

"Държавата не увеличава или намалява лихвите. Ние сме в пазарна икономика и те се формират при пазарни условия. Искаме да направим формирането на лихвата по-пазарно - каза депутатът. - Сега всяка търговска банка решава по свое усмотрение каква величина на лихвения процент да постави. Не само че се прекалява с това, но такъв подход в Европа няма. Затова искаме лихвата да бъде формирана по европейски механизъм" - добави Гечев. Според него това трябва да доведе до намаляване на лихвите, защото приближаването на формирането на лихвите до пазарни условия означава повече конкуренция. Идеята на БСП и ДПС е лихвата да зависи от водещи европейски индекси - като либор и юрибор например. Банкери и финансисти обаче смятат, че това "привързване" за България е неподходящо, а и прилагането му в момента може да доведе до вдигане на лихвите по кредитите. Според Гечев банките не са извършили нарушение, но защитават интересите си и се случвало да сложат такъв процент на лихвите, какъвто им е нужен, за да се издържат. "С новия модел всички банки ще формират лихвата си по един и същ модел, но това не значи, че тя ще е еднаква навсякъде", заяви депутатът от БСП.

Терорът на монополите е по-голям от този на банките, но задлъжнялостта на хората към банките и небанковите институции е сериозен проблем и правителството вече предприема мерки за решаването му, обяви пък вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по ТВ7. Тя цитира проучвания, според които особено уязвими са около 10% от домакинствата, които са с много ниски доходи, имат най-малко един безработен и поне шест месеца неплащани вноски по кредити. "Именно те са целевата група на правителството по отношение на задлъжнялостта", посочи вицепремиерът.

От обясненията й вчера обаче стана ясно, че законовите промени ще се изместят от банките към небанковите предприятия, които отпускат бързи кредити до 400 лева. Тези фирми са в нерегулирания сектор и някои от тях отпускат заеми срещу трицифрени лихви. "Правени са проверки и са издавани предписания срещу този тип лихвари, но смятам, че трябва радикална промяна в начина на контрол", коментира вицепремиерката. Мнението й е, че с небанковите институции трябва да се занимава не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за финансов надзор. Това означава, че всяка фирма, която иска да се занимава с такава дейност, трябва да кандидатства за лиценз пред КФН, като доказва, че разполага със солиден собствен капитал.

В момента тече проверка на прокуратурата как БНБ и Комисията за защита на потребителите контролират дейността на небанковите институции, които отпускат бързи кредити. БНБ вече обяви, че няма отношение към проблема.

Бобева припомни, че миналата седмица правителството прие проект, с който предвижда малките заеми - до 400 лева, да влязат в обхвата на Закона за защита на потребителите. Така при подписването на договора фирмата ще трябва да посочва колко ще излезе на клиента изплащането на заема с лихвата и с всички такси - т.нар. годишен процент на разходите.

Ще започнем и кампания за финансово образоване на гражданите, съобщи още Даниела Бобева. С Министерството на социалната политика се готвели мерки за свръхзадлъжнелите семейства - например създаването на специални звена, които да им представят съвети.

Вицепремиерката съобщи, че се подготвя усилено създаването на извънсъдебен орган, който да разрешава спорове между кредитори и кредитополучатели в по-бързи срокове. Тя очаква още идната година този орган да заработи и посочи, че във Великобритания по този начин се решават 40% от случаите.