Колцентър заработи към ВиК - Добрич

Той ще извършва две основни дейности - прозвъняване на некоректните платци с покана за доброволно разплащане и приемане на сигнали за аварии.

Колцентър заработи към ВиК - Добрич

ВиК Добрич



Колцентърът към ВиК - Добрич бе официално открит днес. Реално той функционира вече от месец и на ден се извършват между 300 и 400 обаждания към задлъжнели абонати. Те се приканват да погасят натрупаните суми за вода, като им се обяснява какви са плюсовете, ако го направят и какви са последиците при неплащане. Според ръководството на ВиК - Добрич този метод за увеличаване на събираемостта вече дава добри резултати. В това звено на колцентъра работят трима служители, като се предвижда броят им да се увеличи на седем.

В другото звено - за приемана на сигнали от граждани за аварии в цялата областа на телефон 0700 14 006, персоналът е от двама човека, а тенденцията е да станат четирима. Обаждането е на цената на един градски разговор. Всчики разговори се записват, сигналите се нанасят в база данни на сайта на водното дружество, където всеки ще може да проследи кога е постъпило обаждането и кога ВиК са отреагирали. Работното време на колцентъра е от 7 до 19 часа, включителено събота, неделя и празнични дни. Планира се колцентърът в близко бъдеще да приема сигнали денонощно. Работата му не води до отпадане на агнажиментите на дежурния диспечер във ВиК - Добрич.

Повече информация вече предлага и сайтът на водното дружество - vikdobrich.bg. Сред новите му услуги е възможността за самоотчитане показанията на водомерите. До август следващата година на сайта ще може да се следи в реално време количествата вода във водоемите и налягането в мрежата.

Управителят на ВиК - Добрич инж. Юлиян Иванов обясни, че преди 3 месеца е поел дружеството с дълг към Енерго-про в размер на 2 500 000 лева, а днес сумата е спаднала до 700 000 лева. Той предвижда от януари ВиК да излезе на свободния пазар на ел.енергия. Разходите за ток ще спаднат с 300 000 лева на месец и тези икономисани средства ще се реинвестират във ВиК съоражения, обясни Иванов.

От своя страна ВиК пък има да събира от нередовни платци 9 800 000 лева. Общо битовите абонати са 105 200, а фирмите - 8272, но въпреки това задълженията на бизнеса са цели 21% от тези близо 10 милиона. Вече е създадена система за управление на вземанията, която освен обажданията по телефон от колцентъра, включва посещение на адрес на длъжниците и съдебно събиране.

ВиК Добрич