Бежанец е прободен с нож, БСП признава за неизпълнени ангажименти, множество версии за оттеглянето на Бисеров...

Темата за бежанците продължава да е водеща за всекидневниците. Антиправителствените протести традиционно намират място на страниците на вестниците.

Бежанец е прободен с нож, БСП признава за неизпълнени ангажименти, множество версии за оттеглянето на Бисеров...

 


„България и държавите-членки на Европейския съюз, които имат проблем с бежанска вълна, не трябва да бъдат оставяни самостоятелно да решават проблемите си, а е необходимо да се търси съдействие и подкрепа на европейско ниво. Това становище изказа президентът Росен Плевнелиев по време на среща с посланиците на Италия и Гърция у нас, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
Към двете държави също има засилен миграционен натиск, като на териториите им в момента има повече от 70 000 бежанци.
Необходимо е да се изработи Стратегия на ЕС за бежанците и нелегалните имигранти. Този въпрос ще бъде сред приоритетите на гръцкото и италианското председателството на ЕС през 2014 г., посочиха двамата посланици -  Демостенис Стоидис и Марко Контичели..." - в. „Дневник".

 

„17-годишен бежанец бе намушкан с нож във "Военна рампа" в столицата тази вечер.
От пресцентъра на МВР съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден малко преди 22.00 часа. Младежът е без опасност за живота, настанен е в "Пирогов", с рана, нанесена с нож.
Инцидентът е станал край общежитието за бежанци в кв. "Военна рампа".
По непотвърдена информация, пострадалият е от сирийски произход...
Преди дни с нож беше нападната студентката Виктория Христова, Нападателят й беше идентифициран - алжирецът Салахедин бин Аладин, който още не е заловен. Бежанците във "Военна рампа" изразиха съпричастие към жертвата и се разграничиха от нападателя."  - в „24 часа".

 

„Министерството на вътрешните работи потвърди пред "Дневник" за инцидент в софийския квартал "Военна рампа", в района, където е едно от общежитията за бежанци. Пострадалият 17 годишен младеж е настанен в "Пирогов" без опасност за живота, информираха от ведомството, но не дадоха повече подробности.
МВР засега не съобщава националността на нападнатия, нито характера на нараняванията.
Източник от управата на лагера във "Военна рампа" потвърди пред "Дневник" за нападението над 17 -годишния сирийски младеж в околностите на лагера. Момчето не е живеело в общежититето и все още не е ясно какво е правил в района, при кого е отивало. То е било нападнато почти на входа на лагера и наранено в бъбрека. По информация на източника нападателят не е бил от лагера.
Очевидци разказаха малко по-късно, че жертвата е стояла заедно със свои познати близо до входа на лагера, когато пред тях спряла кола. От нея излезли двама души, говорещи български език, наръгали момчето и избягали с колата..."  - в. „Дневник".

 

„Нападението на 20-годишния алжирец над студентката по политология Виктория Христова предизвика бурни реакции на граждани и партии. В същото време заради кризата с бежанците и нелегалните емигранти МВР взима допълнителни мерки за сигурност.
Тройно по-малко нелегални емигранти, влизащи в страната ни, и експулсиране на всички, които нямат основание да търсят статут на бежанци. Това обеща министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той представи план за действие в следващите 6 месеца, който предстои да бъде одобрен от кабинета.
Чужденците, търсещи закрила, ще бъдат разделяни на три групи. В първата ще влизат видимо тези, които нямат основание за статут, т.е. идват от страни с демократично управление. Те ще бъдат настанявани в центрове от закрит тип, без право да ги напускат. За тях само за три дни Държавната агенция за бежанците трябва да издава отказ, след което да се задейства процедура по принудително отвеждане. Само семейства с деца ще бъдат настанявани в бежанските лагери от отворен тип или на външни адреси, като за тях в ускорени срокове ще се дава хуманитарен статут. Останалите емигранти ще бъдат настанявани в центровете от закрит тип, без да имат възможност да се движат свободно, докато чакат да се произнесе Агенцията за бежанците..." - в. „Стандарт".

 

„Подсилване на границите с още 1400 служители на МВР. Ускорена екстрадация на имигрантите без право на бежански статут. Изграждане на лагери от закрит тип и ускорено разглеждане на молбите на останалите. Постоянни проверки на документите на бежанците по улиците.
Това накратко са мерките за справяне с бежанската криза, които вицепремиерът Цветлин Йовчев предложи вчера на премира Пламен Орешарски. Те трябва да бъдат приети от Министерския съвет, а парламентът да промени и няколко закона.
Планът се подчинява на 7 основни цели:
1. Намаляване броя на нелегалните имигранти.
2. Гарантиране на сигурността на българските граждани.
3. Ред, сигурност и хуманни условия за живот в местата за настаняване на лица, потърсили закрила в България.
4. Намаляване на броя на бежанците на територията на страната.
5. Самоиздържане на бежанците и бърза и ефективна интеграция.
6. Осигуряване на допълнителни външни ресурси за разрешаване на миграционния и бежанския проблем.
7. Ефективна комуникация с обществото.
Йовчев обясни, че полицията ще действа по-бързо след задържане на мигрантите на границата, а на Държавната агенция по бежанците (ДАБ) ще бъде отпуснат по-голям щат, за да може да се произнася с решение за по 150 души на ден. От около 4000 поискали убежище от началото на годината от ДАБ са приключили едва 1300 случая, като на под 300 е отказано право да останат у нас. В същото време според данните на Йовчев 8763 са нелегалните имигранти..."  - в. „Труд".

 

Изненадващото оттегляне на Христо Бисеров от политиката също е сред най-коментираните теми на всекидневниците.

 

„Христо Бисеров не само напуска всички висши партийни и парламентарни постове и се отказва да е депутат, но е замразил и членството си в ДПС. Това съобщи лидерът Лютви Местан днес.
И той, и почетният председател на ДПС Ахмед Доган са били изненадани от решението на Бисеров и не знаят мотивите му. Местан обаче няколко пъти повтори, че мотивите са лични, а не политически.
И вчера оставката на Бисеров бе най-обсъжданата тема в политическите среди. Тя е взривила ДПС, а заради липсата на повече информация сценариите в партията са многобройни, разказаха запознати.
Оставката на Бисеров е свързана с разговор с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, убедени са запознати. В края на миналата седмица в парламента е имало среща между двамата, потвърдиха вчера от вътрешното министерство. Тогава Лазаров се е срещал и с председателя на парламента Михаил Миков. Не е ясно обаче каква е била темата на проведените разговори.
Според едни Бисеров има здравословни проблеми. Негови колеги напомниха, че в миналия парламент депутатът отсъствал дълго време и след това се появил доста отслабнал. Според други обаче е настъпил сериозни бизнес интереси.
Вътрешнопартиен конфликт в ДПС няма, оставката на Бисеров не е поискана нито от мен, нито от когото и да било, каза Местан. Той бе категоричен, че оставката не е и провокирана, съзнателно или не, нито от него, нито от когото и да е от партийната йерархия...
Бисеров поискал среща с него и Доган към 15 ч в неделя и половин час по-късно тримата вече разговаряли.
"Той ни информира за абсолютно неотклонимото си решение да подаде оставка и да напусне парламента, като заяви, че мотивите му са лични, а не от политическо естество и по никакъв начин не засягат политиката на ДПС", разказа Местан вчера. И допълни, че на този етап колегата му е пожелал да не споделя личните си мотиви нито с него, нито с Доган, като е поискал да има право на лична преценка кога и какво да сподели..." - в. „24 часа".

 

„Няколко часа след оставката на зам.-шефа на ДПС Христо Бисеров лидерът на движението Лютви Местан свика специална пресконференция, за да обяви, че е останал силно изненадан от напускането на заместника си...
Наследникът на Ахмед Доган обясни, че в неделя следобед Бисеров е поискал среща с него и почетния председател на партията. Обяснил, че мотивите за оттеглянето му са лични и по никакъв начин не засягат политиката на партията. Заместникът поискал сам да избере момента, в който публично да оповести причините за решението си. Местан не пропусна да съобщи, че според него и Доган останал изненадан от хода на депутата си. Не стана ясно дали Бисеров не е бил помолен да преосмисли решението си. Затова пък Лютви Местан бе категоричен, че напускането не може да доведе до промяна в политиката на партията, в отношението към кабинета и към останалите партии. И вече се обмисляло кой да го замести в ръководството на движението и на замшефския пост в парламента. Другия вторник движението ще даде отговор на тези въпроси.
Оттеглянето на Бисеров от парламента най-вероятно ще бъде гласувано от депутатите на пленарното заседание утре. След това ДПС ще поиска решение на ЦИК, с което на негово място да влезе Бюнемин Хасан, третият в листата на движението в Шумен. Именно в този избирателен район Христо Бисеров бе водач на листата на ДПС на последните парламентарни избори..." - в. „Сега".

 

„Христо Бисеров не е напуснал по свое желание зам.-председателския пост в ДПС и парламента, а е бил принуден да го направи от реалния лидер на партията Ахмед Доган като знак у кого е реалната власт - такава теза разви днес пред БНР Осман Октай, някогашен зам.-председател на партията, изключен през 2001 г.
Напускането на Бисеров, който от години е една от ключовите фигури в движението, беше изненадващо оповестено снощи в съобщение до медиите от пресцентъра на партията...
В интервюто си днес Октай коментира, че човек с позициите на Бисеров в политиката не се оттегля по подобен начин. Според него с отстраняването почетният председател на ДПС Ахмед Доган, "дава много силен сигнал, че никой да не си въобразява, че без него и без споделено с него може да координира и корпоративните интереси около това управление".
По думите на Октай, Бисеров заедно с Йордан Цонев, Камен Костадинов и Делян Пеевски "комуникираше при реализацията на конкретни властови възможности. И всичко това няма как да не ядоса Доган и че е изолиран от този процес", посочи той." - в. „Дневник".

 

Вестниците във вторник и за пленума на БСП, на който социалистите обсъдиха бюджета за идната година.

 

„Пленумът на БСП одобри бюджета...
Националният съвет на партията одобри бюджета за следващата година без забележки. Липсата на критики към проекта се обяснява донякъде и с отсъствието на ключови опозиционери в партията от заседанието - Георги Първанов, Румен Петков и др. Техни колеги пък не скриха, че дори не са дочакали гласуването. Изненадващо за медиите, които бяха поканени на заседанието, то беше закрито.
Шефът на социалната комисия в НС Корнелия Нинова обобщи, че това е най-социалният бюджет от поне десет години. На "Позитано" 20 си направили труда да го сравнят с бюджетите до 2004 г. По думите й само за социална политика ще отидат 12 млрд. лв., като тук се включват обаче и европейски средства, и парите за НОИ. Благините щели да стигнат до 3 млн. българи. Като пример Нинова посочи, че от актуализирането на пенсиите и намаляването на таксата при личен лекар ще се възползват 2.2 млн. пенсионери, от повишаването на минималната заплата - 279 хил. души, за 270 хил. деца ще има по-висока детска надбавка, а 40 хил. майки ще вземат с 30 лв. повече майчинство. 800 военни пък ще бъдат засегнати от отпадането на възрастта при пенсиониране. Нинова посочи, че им остават още две обещания от предизборната програма, които обаче са предвидени за втората половина на мандата, или за края му - откриването на 250 хил. нови работни места и въвеждане на семейно подоходно облагане. Депутатът Румен Гечев обобщи и рисковете пред бюджета - растежът на ЕС, увеличението на цените на енергийните носители, както и това, че тепърва започва договарянето на европейските пари..." - в. „Сега".

 

„Пленумът на БСП одобри проекта за държавния бюджет за 2014 г., но си призна за неизпълнени предизборни обещания.
В решението, което бе гласувано на закрито заседание на "Позитано" 20, се казва, че управляващите не са успели да въведат прогресивно подоходно облагане, да преразгледат концесии и договори за изкупуване на електроенергия, както и да вземат решение за рестарт на АЕЦ "Белене".
Други неизпълнени обещания са въвеждането на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на 2 години стаж или възраст и увеличаването на размера на детските добавки. Догодина се очаква да бъдат увеличени само помощите за второ дете - от 35 на 50 лв. За първо, трето и т.н. сумата остава 35 лв.
Иначе шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова обясни пред журналисти, че единствените обещания на БСП, които не са изпълнени, но ще станат факт, са разкриването на 250 000 нови работни места и въвеждането на семейното подоходно облагане, което трябва да се случи във втората половина от мандата на кабинета "Орешарски".
Близо 3 млн. българи ще бъдат социално подпомогнати с бюджета за следващата година, категорична бе Нинова. Тя обясни, че това ще стане чрез възстановяване на швейцарското правило..." - в. „Труд".

 

Антиправителствените протести традиционно  намират място на страниците на всекидневниците.

 

„Десетки студенти се присъединха към 144-ия ден на протеста "ДАНСwithme" тази вечер като блокираха за кратко кръстовището пред Ректората на Софийския университет.
В подкрепа на младите хора от СУ дойдоха и неколцина техни колеги от Медицинския  университет.
Малко след 21 часа движението в района на СУ бе възстановено, а хората започнаха да се разотиват.
Националният щаб на "Ранобудните студенти" утре ще излезе с обща декларация. Днес те заявиха, че отказват среща с министъра на образованието Анелия Клисарова."  - в. „Стандарт".

 

„Както е обичайно за последните дни част от протестиращите се събраха пред Министерския съвет и оттам преминаха по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Подкрепящото студентите ядро на протеста пък се събра пред сградата на Ректората и блокира за кратко Орлов мост. Двата лъча се срещнаха пред Народното събрание, където призоваха за оставка на правителството и парламента. Студентите потвърдиха, че окупацията е безсрочна...
С викове "Оставка" и "Мафия" протестиращите, чийто брой нарасна след обединяването на двете шествия, се движат между парламента и Ректората...
Един човек замери сградата на парламента с изготвена от стиропор конска глава, която е един от постоянните атрибути на антиправителствените протести. Символът на властта на мафията е заимстван от филма "Кръстникът". В романа на Марио Пузо и във филма на могъщият холивудски продуцент Джак Уолц отказва да даде роля на Джони Фонтейн - фаворит на дон Корлеоне, и получава зловеща заплаха от мафията - когато се събужда в леглото му е отрязаната с брадва глава на жребеца му Хартум, струващ 600 000 долара..." - в. „Дневник".

 

„Студенти окупираха и Техническия университет
Аудитория 1154 в Техническия университет (ТУ) в София беше окупирана в 15.30 ч. в понеделник по време на лекция по математика на проф. Михаил Тодоров. 10-ина студенти на ТУ с помощта на колеги от други университети окупираха залата, а част от присъстващите останаха, за да подкрепят окупацията с думите "Най-накрая и ние". Прочетена беше декларация на "Ранобудните студенти от ТУ", които възнамеряват да продължат окупацията.
Така висшите учебни заведения, в които има окупация, станаха осем. Останалите са: Софийският университет "Св. Климент Охридски", Нов български, Пловдивският, Великотърновският, Бургаският свободен университет, Университетът за национално и световно стопанство и НАТФИЗ. Вчера беше окупирана и зала 400 на Философския факултет в СУ...
"Ранобудните студенти" от Медицинския университет в София излязоха с декларация в подкрепа на протестиращите техни колеги от други университети в страната.
Протестиращите взеха отношение и по думите на просветния министър проф. Анелия Клисарова, която отново заяви, че търси диалог с тях по образователни въпроси и че университетът не е мястото за предявяване на политически искания. "Докато Вие твърдите, че искате диалог, из проправителствените медии се разпространяват лъжи за Ранобудните. От Вас ние искаме само и единствено оставка. Веднага", отговориха й студентите." - в. „Сега".