Избраха царица на меда в Добрич; Синът на Бисеров е собственик на имоти за милиони; 40% от сиренето на пазара е с палма

Пенсионират директора на Военна болница ген.Стоян Тонев; Смениха шефа на „Булгаргаз”

Избраха царица на меда в Добрич; Синът на Бисеров е собственик на имоти за милиони; 40% от сиренето на пазара е с палма

24 ЧАСА
Кой накисна Бисеров
Вече седмица скандалът "Бисеров" е №1 в новините. Първо оставка поради "лични причини", придружена от предположения за нелечима болест на политика, мъгляви обяснения от лидера на ДПС Лютви Местан и мълчание на Бисеров. Накрая - дело заради открити сметки и преводи в чужбина.

Всичко това породи куп въпроси, на повечето от които няма отговори.

Кой "накисна" Бисеров - вътрешни врагове или чужди служби, защо ГДБОП, докато бе извън ДАНС, не е работила по сигнала, кой предупреди Бисеров, че службите го бройкат, и защо главният прокурор Сотир Цацаров научи след него за разследването.

И не на последно място - избяга ли Сивият кардинал, или просто отскочи за едно делово или семейно посещение до Италия, както твърдят източниците на "24 часа"?

ДАНС извършва в момента проверка дали и откъде е изтекла информация за разработката срещу Христо Бисеров, съобщи вчера председателят на агенцията Владимир Писанчев след участието си в заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност и СРС.

"Дайте да видим дали има теч на информация и ако има, ще направим проверка по случая", категоричен бе Писанчев. Той допълни, че материали по случая "Бисеров" е имало в бившата вече ГДБОП, част от която се вля в агенцията преди няколко месеца, след като бе закрита.

Писанчев уточни още, че "по-скоро е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС отпреди една година". "Ще видим какво е направено там, след като приключи проверката, каза председателят на ДАНС.

На въпрос дали се проверяват служители на ГДБОП или на националното следствие, които са работили по тази тема, той отговори, че "това е направено".

"В момента се проверява защо не е обявено. Разследва се дали е направено нещо по тази тема, и ако е направено, защо не е обявено. Веднага щом сме получили сигнала, сме започнали да работим по него", уточни шефът на българското ФБР.

На въпрос на журналисти дали разследването срещу Христо Бисеров има връзка с проекта "Южен поток" Писанчев отрече. "Поне в информацията, която има при нас, няма връзка между Бисеров и "Южен поток".

Той коментира като абсурдна информацията, че генерал от агенцията е посетил Ахмед Доган, за да го информира за разследването срещу Бисеров. В ДАНС няма генерали, лаконичен бе Писанчев.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също отрече да е предупреждавал Бисеров за разработката. Миналата седмица в петък той бе засечен от репортери да влиза в кабинета му в парламента.

Бях при него в качеството му на зам.-председател на парламента, заяви Лазаров и допълни, че е бил и в "кабинета на г-н Миков в качеството му на председател на Народното събрание". В същото време Лазаров се видял с още няколко депутати от опозицията и управляващите.

С Бисеров главният секретар обсъждал закона за МВР. В кабинета имало и една жена, която Лазаров не познавал. По-рано вчера пред Тв7 той потвърди, че полицията не издирва Христо Бисеров, "защото няма постъпило такова искане от съответните институции". Същото отговориха от МВР и в четвъртък, когато стана ясно, че политикът е напуснал страната.

Запознати твърдят, че Бисеров е в Италия, където от години живее съпругата му. В същото време МВР обясни, че той не е имал забрана да напуска страната.

Бисеров все още не е обвиняем, няма мярка за неотклонение и няма как да има забрана да напуска България, обясниха юристи.

Повдигането на обвинение ще стане, когато прокуратурата сметне, че има достатъчно доказателства за това. Ако тогава не може да открие Бисеров на адреса, ще нареди на МВР да го издири и да го доведе. При условие че заподозреният не може да бъде издирен, то тогава може да бъде привлечен като обвиняем задочно.

Прокуратурата разследва бившия депутат от ДПС и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари и укриване на данъци. Бисеров е заподозрян и за подаване на невярна декларация за имотното си състояние пред Сметната палата.
Повод за разследването на ДАНС са три превода от 2012 и 2013 г.

Първо 315 хил. долара са преведени от сметка на Бисеров в швейцарска банка на името на доведения му син Ивайло Главинков в банка в Македония.

Следват още 2 трансакции от 90 хил. и 40 хил. евро. В Македония парите са били теглени кеш или превеждани на търговски дружества, включително регистрирани на Сейшелските острови.

Бисеров и Главинков не са уведомили БНБ за откритите сметки в Швейцария и Македония и движението по тях, както изисква законът, сочат първоначалните данни. Не е ясен произходът на парите и ако са законни, дали са плащани данъци върху тях.
Прокуратурата ще прати следствена поръчка до Швейцария и Македония, ще се търсят още сметки и други преводи на Бисеров и Главинков там. Освен това ще бъдат направени пълни данъчни ревизии на фирмите на фамилията на Бисеров.

Все още няма официална информация кой е подал сигнала срещу Бисеров, но близки до разследването твърдят, че това най-вероятно е сторила чужда служба.

Синът на Бисеров е собственик на имоти за милиони в центъра на София
Два огромни апартамента в центъра на София се водят на името на доведения син на Христо Бисеров, както и вила в околностите на София, показва справка в Агенцията по вписвания.

Разследваният за пране на пари и данъчни престъпления Ивайло Главинков е реализирал сделките до 2012 г., когато бизнесът му с продажба на ток от фотоволтаици към ЕРП-тата е в разгара си.

Имотите са в идеалния център на София, в непосредствена близост до емлбематичния палат на бившия депутат на ъгъла на улиците "Хан Омуртаг" и "Светослав Тертер".
През 2004 г. Главинков купува жилище на столичната улица "Велико Търново", където апартаментите са най-скъпи в цяла София.

Справка в сайт за продажба на имоти показва, че днес средната продажна цена за апартамент в района, където се намират стари аристократични кооперации и посолства, е 3000 лв. на кв. м. Това означава, че синът на Бисеров е собственик на имот за не по-малко от 400 хил. лв. През юни миналата година той го ипотекира в банка заради кредит.

Само две седмици след ипотеката Главинков инвестира в друг апартамент, който е платен кеш. Жилището от 90 кв. м е на ул. "Мизия", пряка на "Иван Асен II" в центъра на София, на метри от офиса на Манол Велев, който бе прострелян там през 2007 г.

Така заедно с къщите на семейството на ул. "Светослав Тертер" и тази на ул. "Хан Омуртаг", от които Главинков също е притежавал дял, но го е дарил на майка си и доведения си баща, имотите на Бисерови в най-скъпарското каре на столицата стават

Друг любопитен факт от финансовите потоци на Бисерови са два договора за заем, декларирани от бившия депутат пред Сметната палата.

Съпругата му Мария взема 232 хил. лв. от сина си Ивайло Главинков през 2011 г. и още 360 хил. лв. през 2012 г.

Според обвинението на прокуратурата Христо Бисеров е превеждал пари приблизително на същата стойност от сметката си в Швейцария в македонска банка, където титуляр е Ивайло Главинков, въпреки че преди това е дал заеми на майка си.

Според юристи не е изключено парите от преводите в чужбина между баща и доведен син да се оправдаят точно чрез договора за заем между майката и Главинков и да остане само нарушението, че не са декларирани, както е по закон.

Вчера "24 часа" описа мащабните бизнес начинания на Ивайло Главинков във ВЕИ сектора, където баща му Христо Бисеров е активен законотворец. В три от фирмите негов съдружник е Владимир Аличков, който е и зам.-председател на Българската фотоволтаична асоциация. Според прокуратурата са назначени данъчни ревизии и на търговските дружества на разследвания Главинков. "24 часа" се свърза с Аличков, който коментира казуса от чужбина, където е от 5 дни по бизнес дела.

"Не мисля, че в тази ситуация някой ще тръгне да се крие в чужбина. Иво ми е приятел, освен че сме съдружници. Редовно се чуваме. Подозирам, че не му е приятно. Може да е бил в чужбина за ден-два, но едва ли ще остане там. Тази кампания сигурно ще се отрази зле на бизнеса ни, но ние няма от какво да се притесняваме. Тези дружества са проектни и са създадени специално с цел инвестиции. Цялата дейност минава по банков път. До този момент не съм уведомяван за данъчни ревизии. Такива вече са правени и няма нищо, което да ни тревожи", категоричен е Владимир Аличков.

Друг от съдружниците му - Пенко Пенков, отказа коментар с мотива, че няма с какво да бъде полезен.

Справка в търговския регистър показва друга любопитна тенденция. Общите фирми на Аличков със синовете на Бисеров са кредитирани за дейността си от Българската банка за развитие, а там, където съдружници са само Главинков и биологичният син на бившия депутат - Дамян Бисеров, а управител е шофьорът на бащата Янко Белчов, парите са от Търговска банка Д. В нея се превеждат и парите от субсидията на ДПС, на която до неделя Христо Бисеров бе зам.-председател.

СТАНДАРТ
Избраха царица на меда в Добрич
За пети пореден път в Добрич се провежда фестивал на меда, като по традиция отново бе избрана царица. Тази година короната е притежание на Дарина Илчева от Ямбол, която не за първи път участва във феста в Добрич. Пред "Стандарт" Царицата на меда заяви, че в Добрич най-търсен и то предимно от по-силната половина на Добруджа е медът от магарешки бодил, който освен, че действа антибактериално и прочиства белия дроб и помага на сърцето е широко популярен и като българската виагра. "Цената варира според грамажа. Предлагам разфасовки от 250 гр за 4 лв., а буркан от 800 гр е 8 лева" - сподели царицата.

Илчева от малка е на пчелина, като от 2008 г. е регистриран земеделски поризводител. Тя и семейството й имат пчелин от над 400 кошера. Младата жена сподели още, че сред търсените в Добрич видове мед и този от кориандър, защото по-рядко се среща в района. Наред с нея свой щанд имат и пчелари от Разград, които предлагат мед със синьо водорасло - спирулина, като разфасовката от 250 гр е 12 лв. В рамките на феста свои продукти представят пчелари от Добрич, Разград, Варна, Ямбол, Русе и Пловдив. Могат да се купят директно от производител както различни видове мед, така и други пчелни продукти - прашец и прополис, и козметични продукти с пчелни съставки. Производител от Русе предлага имуностимулатор срещу 8 лв. за 250 гр, съставен от мед, цветен прашец, прополис и пчелно млечице.

Истории от ДС
Георги Михайлов е един от най-добрите познавачи и изследователи на дейността на Държавна сигурност. Преди да разкажем няколко истории от службите, веднага препоръчваме сайта на Георги - desehistory.com. Там са публикувани десетки документи, удобно сортирани по категории -"Интелигенция", "Кадрова политика", "Възродителен процес", "КГБ и ДС" и много други.

Особено интересен раздел са докладите за дейността на "Хизбула", десетилетия преди организацията да стане масово разпознаваема. Идеята на Георги е да избяга от обичайния маниер на говорене за ДС, в който факти се смесват с коментари, оценки, неминуемо осъждане. "Искам чрез този сайт хората сами да прочетат архивите и да си съставят мнение, без да има спекулации. Търся максимална автентичност", казва създателят на проекта. Интересът му към историята и делата на Държавна сигурност е в голяма степен родово определен. Прадядото на Георги е Хасан Карахюсеинов (Асен Севарски след преименуването), който е от изтъкнатите интелектуалци по време на социализма. А синът на Хасан е поетът Мехмед Карахюсеинов, самозапалил се в мрачен и личен протест срещу възродителния протест. "Тези двама мои роднини насочиха интереса ми към ДС. А и съм историк по образование", казва Георги.

Вечният виновник

Тезата че ДС е основният виновник за провала на социализма и в последствие прехода, е твърде оспорима, твърди Михайлов. "Това широко изповядвано схващане е следствие от една от стратегии на прехода - за да се запази политическият елит на БКП, трябва всичко да се прехвърли на болния крак, какъвто е Държавна сигурност. Така партийците, поне в масовата представа, могат да запазят частично алиби за жестокостите на комунизма. Само че ДС никога не е действала по самоинициатива. Всяко действие на организацията е по разпореждания на Политбюро - там се задава общият план, който ДС трябва да изпълни. Така че разпределението на вината е по всички нива и няма как тя да бъде стоварена само върху тайната полиция", твърди Михайлов. И добавя: "Друг е по-големият проблем: няма осъдени по делата за лагерите, възродителния процес или икономическата разруха в края на 80-те".

Георги чете личните спомени и докладите на Мирчо Спасов, известен с прозвището "кървавия генерал". Истории, в които по разпореждания на Спасов са избити над 20 000 души, чиято смърт е описана на съвсем административен език - натоварени са еди си колко камиона с еди си колко души, които завършват с разстрел. "Тези зверства са резултат на, освен всичко, пълно неразбиране между първия в държавата и самия Спасов. Ето един илюстративен случай. През зимата на 1961-1962 г. двама лагеристи от "Трудова група Ловеч" успяват да избягат. Бегълците са заловен в София и отведени в Дирекция на Народната милиция. От разказите им става ясно за жестокия режим в трудовата група.

Предадени са на следствието, на което шеф е генерал Димитър Капитанов - той като чува какво става там, изпада в потрес. Капитанов докладва на Боян Българанов, който е ресорен в Политбюро за ДС, Българанов пък предава за ужаса там на Тодор Живков. Живков е направо учуден - той не знае, че в лагера се убиват хора масово, със страховита жестокост. Живков вика Мирчо Спасов и го пита - кой ти е казал да избиваш така? Спасов отговаря: "Вие другарю, Живков. Казах ви че има едни хулигани и вие ни казахте да ги чистим. И ние ги чистим, другарю", отвръща му Спасов. Той не е наказан сериозно, но висшето партийно ръководство е принудено да затвори лагера. "Колкото и странно да звучи, в цялата тази история има и едно просто недоразумение на езика", коментира създателят на desehistory.com

Мотивът за преизпълнението

Според Георги Михайлов една от основните причини ДС често да действа с неописуема жестокост е постоянният стремеж към преизпълнение. "Порочна практика в социалистическа България е информацията винаги да се подобрява от долу на горе. Ако сме хванали една рибка, горе при шефа вече е гигантски кораб. Голяма част от насилието се получава на този принцип, особено по време на възродителния процес", твърди Михайлов. Наблюденията му върху ранните десетилетия от съществуването на ДС е, че службите страдат и от особено ниско ниво на грамотност. "В докладите виждаш как генерали пишат "сотеен" вместо сутиен и купища подобни грешки. Или примерно доклад за убит арестант, в който обяснението звучи така: "Другарю генерал, епа ние го отепахме". "Едва през 70-те в службите започват да навлизат добре подготвени кадри, с няколко висши образования", казва Михайлов.

За каптагона и пеницилина

В разсекретените документите от архива на ДС може да се проследи и една фрапираща история - как държавата решава да печели от контрабанда на каптагон. ДС използва термина "скрит транзит", евфемизъм за контрабанда. С изпълнението на плана е натоварена фирмата "Кинтекс", под прикритието, че уж става дума за кинкалерия и текстил. В един момент обаче ДС се вижда в чудо, защото се появява конкурент - "Трансимпекс", които правят заявка, че също искат да влязат в "бизнеса". Някой от правителството дава разрешение и на "Трансимпекс" и двете организации започват да се занимават с контрабанда едновременно. Всичко това приключва, когато на Запад и в турския вестник "Милиет" започват да пишат, че България е превърнала трафика на психотропни препарати в държавна политика. За да не се урони престижът на страната, контрабандата е прекратена. Друга интересна история, намерена от Михайлов в архивите, води към причината в България да се появи висококачествен пеницилин. През 1972 г. в гигантски фармацевтичен заводи край Лондон гостува българска делегация. Един от нейните членове изостава и потапя носната си кърпа в съд с пеницилин "Г 43 000" единици, непознат дотогава у нас. Ние произвеждаме пеницилин до 20 000 единици. Човекът от делегацията се връща в посолството и пеницилинът бързо заминава с дипломатическа поща за България. Той успешно е възпроизведен, внедрен и заводът в Разград започва неговото производство. Човекът с носната кърпа е оперативен работник от Научно-техническото разузнаване. Сходна е и историята с доставката на така належащото веро, разказва още историкът.

СЕГА
Бисеров не е декларирал нито веднъж конфликт на интереси заради синовете си
ВЕИ-тата им са сред фирмите, хванали "последния влак" за високите изкупни цени на зелената енергия
Христо Бисеров е вносител на не една промяна в Закона за енергетиката, но нито веднъж не е декларирал, че е в конфликт на интереси заради бизнеса на синовете си с възобновяеми енергийни източници.
Доскорошният депутат от ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров не е декларирал нито веднъж конфликт на интереси въпреки поправки в закона за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), на които е вносител през последните месеци, показа справка на "Сега" в стенограмите на парламента. По закон обаче той е длъжен да го прави, тъй като доведеният му син, разследван заедно с него за данъчни престъпления и пране на пари, Ивайло Главинков е едър инвеститор в множество дружества за зелена енергия. До началото на тази година съдружник в повечето от тях е бил и другият син на политика - Дамян Бисеров. Компаниите имат заеми за милиони от три банки.

Прави впечатление обаче, че при два сериозни ремонта на закона за ВЕИ от 2009 и 2011 г., случайно или не, Бисеров не участва в гласуването на текстовете. През декември 2009 г. той пропуска обсъждането на промени на второ четене, въпреки че е гласувал преди това. През 2011 г. отново не участва в гласуването в пленарната зала. По закон депутатите са длъжни да обявяват конфликт на интереси във всеки отделен случай, когато приемане на закон може да облагодетелства тях или свързани с тях лица. Бисеров е подал единствено задължителните декларации при встъпване в длъжност, в които е обявил само, че има неправителствена организация ЕКИП, която не развива дейност.

Проверка на "Сега" показа още, че част от ВЕИ фирмите, свързани със синовете на бившия депутат, са присъединени към мрежата в последния момент миналата година, преди енергийният регулатор да обяви новите по-ниски цени за изкупуване на ток от т.нар. зелени централи. "Гечев Соларс" е присъединена към ЧЕЗ, а "Агророуд" сключва договор с "Енерго-Про". По това време Главинков е ръководител "Бизнес развитие" в ЧЕЗ. На 27 юни в експлоатация е въведена и разположената край Перник зелена централа "Солари Елов Дол". Това е станало буквално в 12 без 5, тъй като от 1 юли в сила влизат новите правила за по-ниски изкупни цени на тока от ВЕИ централи. То е взето от ДКЕВР на 28 юни 2012 г. и предвижда намаление с 30%. Дотогава цената е средно 485 лв. на мегаватчас. Регулаторът замрази и присъединяването на нови ВЕИ мощности за една година. В края на юни тази година мораториумът бе удължен за още една година без мощностите от биомаса.

Според бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев 13% от увеличението на тока за бита от миналата година се дължи именно на ВЕИ централите. Включването на огромно количество нови мощности доведе до рязкото вдигане на цената на тока миналия юли. То стана причина за бунтовете срещу високите сметки през февруари.

Тази година Бисеров е сред авторите на поправките в енергийния закон, с които токът поевтиня с 5%. С плащанията към ВЕИ централите се гарантират с продажбата от държавата на парникови квоти и това засяга фирмите на Главинков.

Пенсионират директора на Военна болница ген.Стоян Тонев
На извънредно заседание на Съвета по отбрана бе решено да бъде предложен полковник доцент д-р Крум Кацаров за началник на Военномедицинска академия на мястото на генерал-майор професор доктор Стоян Тонев.
За предстоящите кадрови рокади съобщиха от Министерството на отбраната. Според решението на Съвета по отбрана, смените произтичат от предстоящото освобождаване от длъжност и от кадрова военна служба поради навършване на пределна възраст за заеманото звание.
Това се отнася за на началника на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов и началника на Военномедицинска академия генерал-майор професор доктор Стоян Тонев.
Членовете на Съвета се обединиха около предложени кандидатури за назначаване на двете длъжности.
Те решиха да се подготви проект на решение на Министерския съвет за предложение до президента на Република България за издаване на указ за назначаване на полковник доцент д-р Крум Кацаров за началник на Военномедицинска академия, сегашен заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.
Съветът по отбрана реши също да бъде предложено на Министерския съвет да предложи на президента на Република България за началник на Националния военен университет "Васил Левски" да бъде назначен аташето по отбрана на Република България в САЩ бригаден генерал Стефан Янев, считано от датата на изтичане на мандата му в САЩ.

МОНИТОР
ПОЛОВИНАТА КИСЕЛО МЛЯКО ВНОСНО
40% от сиренето на пазара е с палма
Изяли сме 17,7 млн. кила продукт с растителни мазнини за година
45 хил. тона сирене са произведени у нас през миналата година.
40 на сто от произведеното през миналата година сирене е било с растителни мазнини, а от мандрите са излезли 17,736 млн. кг от деликатеса с палма, става ясно от анализ на аграрното министерство за млечното производство у нас. Продуктите с растителни мазнини са били с 10% повече за 2012 г. Общо над 45 хил. т саламурено сирене са излезли от мандрите у нас, от тях най-голям е дялът на производството от краве сирене. Значителен ръст се наблюдава при производството на бяло саламурено сирене от козе и биволско мляко – с 46%, заради

растящото търсене на по-здравословни сирена

както на вътрешния, така и на външните пазари, коментират анализаторите от земеделското ведомство. Въпреки че имаме традиции при производството и консумацията на овче сирене, през последните години има сериозен спад.

Почти с една десета се е свило и производството на кашкавал, сочи аграрната статистика. Намаление с 11,8 на сто има при кашкавала от краве мляко, като производство му е паднало до 16 054 тона. От млекопреработвателните предприятия са излезли около 5000 тона извара и пресни сирена, като повишението в тази категория е с повече от 20%. При топените и пушени продукти пък ръстът е с 31,8 на сто.

Заради намалелия брой на животните у нас през последната година има по-малък добив на всички видове мляко, като това се чувства особено при козето и биволското и по-слабо - при кравето и овчето мляко. Друга причина за тези резултати са скъпите фуражи и преструктуриране на фермите за постигане на европейските изисквания за качество на суровината.

У нас най-много се яде кисело мляко, макар че голяма част от него се прави с вносна суровина. През 2012 г. са произведени 123 303 тона от традиционната суровина, докато пакетираното прясно мляко е било почти 70 хиляди тона.

Все повече се глезим и с ароматизирани млека и млечни десерти, а производството се е повишило с 6,7 на сто, сочи още статистиката.

Нито една българска фирма няма да се възползва засега от европейската квота за износ на сирене в САЩ, съобщиха за „Монитор” от ДФ „Земеделие”. До 15 декември е срокът за издаване на лицензия, която ще е валидна за цялата 2014 година. Въпреки интереса към възможността за експорт на американския пазар нито една българска компания не е успяла да се справи с изискването за създаване на дъщерно дружество в САЩ, което е залегнало в европейското законодателство.

БИВШ ШЕФ НА ДАНЪЧНИТЕ ВЪВ ВИДИН ПОЕМА ПОСТА
Смениха шефа на „Булгаргаз”
Димитър Гогов е начело на „Булгаргаз” от 2007 г., а работи в компанията от 1999 г.
Изненадваща рокада в държавната газова компания „Булгаргаз” е направил Българският енергиен холдинг (БЕХ). Дългогодишният изпълнителен директор Димитър Гогов е сменен с Шишман Чаушев, бивш шеф на териториалното поделение на НАП във Видин. Решението все още не е вписано в Търговския регистър, като това ще стане следващата седмица.

От БЕХ, който е принципал на „Булгаргаз”, обясниха, че Гогов е освободен по член от договора му за управление, според който това може да стане с цел промяна на визията на дружеството за успешното му развитие. Самият Гогов не е официално уведомен за решението на холдинга.

Димитър Гогов оглавява „Булгаргаз” от началото на 2007 г., а работи в дружеството от 1999 г. По негово време през ноември 2011 г. се сключи новият договор за доставки на природен газ. Той е директен с „Газпромекспорт” и според официалната информация в него е постигнато намаляване на цената с 20 на сто.

Изненадващата му смяна породи множество слухове и спекулации. Според едни от тях Гогов е бил сменен заради продължаващите драми с „Топлофикация София”. Преди десетина дни стана ясно, че „Булгаргаз” е пратил остро писмо до общинската топлофикация да започне да си погасява борчовете. През септември БЕХ пое още една част от задълженията на „Топлофикация София” към „Булгаргаз” в размер на 129 млн. лв. Дори след това столичното парно продължава да дължи на „Булгаргаз” 100 млн. лв., а на БЕХ – 360 млн. лв.

Други спекулации пък бяха породени от датата, на която БЕХ е взел решението си. Това е станало миналия четвъртък, когато беше направена символична първа заварка на „Южен поток”. Тя беше предавана на живо в гранитната зала на Министерския съвет.

ТРУД
"Килърите 5" разстреляли аверите си Борчо и Шаки    
"Ще излязат още убийства, и то на хора от самата група - ликвидирани, за да млъкнат завинаги." Това разказаха пред "Труд" криминалисти, водещи разследването на най-новата банда за мокри поръчки.

И обвинители от Специализираната прокуратура, и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточниха вчера, че условното име на разбитата групировка е "Килърите 5" и трябва да е различавана от "Килърите 4", по която тепърва ще съобщават новини.

Както писа "Труд", като бос на "Килърите 5" бе обвинен Йосиф Йосифов (44 г.), наричан още Йоско Костинбродския или Безденския (по името на софийското село Безден, където е къщата му- б.р.). Под отговорност са подведени и двамата му "лейтенанти" Ивайло Симеонов-Богьовеца и Вергил Славов, както и "редниците" Александър Йорданов и Марян Атанасов.

Обвиненията

Петимата са заковани с доказателства за участие в една от стрелбите по Кирил Киров - Киро Японеца през юни 2003 г., при която ромският бос бе ранен в рамото и за убийството на Филип Найденов-Фатик през август 2003 г. Обвинени са също и за две отвличания - на сина на президента на "Славия" Венци Стефанов - Димитър, който е в неизвестност от април 2004 г. и на сириеца Християн Валю, изчезнал безследно през май 2005 г.
Вчера спецпрокуратурата внесе в Специализирания съд искане всички от групата да останат задържани под стража. Очакваше се заседанието да бъде насрочено за късните часове в петък или да започне рано сутринта в събота.

От автокрадци до похитители

"Три "студени" дела са отново на масата - две за убийства и едно за отвличане - все на хора, участвали в групата на Йоско Костинбродския. Проверява се отново всяка открита тогава улика или дума, казана при разпитите преди много години. Работим по версията, че трима - Борчо, Шаки и Радо, са станали жертва на свои - нещо, което вече видяхме при пернишката група "Килърите 3", казаха разследващите.

Полицейските справки сочат, че бандата на Йоско се създава към края на 90-те години и в нея влизат гангстери от софийските квартали "Княжево", "Бояна", както и от градовете Банкя и Костинброд. Йоско командва извънстоличната група, а Асен Петров-Шаки или Шаката (прякорът му идва от филма за Шака Зулу, тъй като е мургав - б.р.) от "Княжево" е лидер на софиянците. Започват с дребни обири и кражби на коли, а след 2000 година стигат до въоръжени грабежи, рекет и отвличания. Смята се, че работят с действащи полицаи, които или участват в ударите, или съобщават, ако има опасност от провал.

Бандата, в която тогава влизат Йоско, Шаки, Богьовеца, Борис Арсов-Борчо, Данаил Георгиев-Джаки и брат му Стефан е уличена през 2001 г. за похищението на шефа на "Руен" Стефко Колев. На съд обаче отиват само Джаки, чийто глас е идентифициран при обаждане за откуп, и Борчо, у когото е намерен ръчният часовник на Стефко Колев. И двамата са оправдани.

След разстрела на Фатик през лятото на 2003 г. полицията арестува бандата на Йоско и Шаки, но съдът ги освободи от ареста. Последва гневна реакция срещу магистратите на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и крилатата му фраза: "Ние ги хващаме, вие ги пускате."

След разстрела на Фатик полицията намира на сметището край Суходол опожарен "Фолксваген Поло". Колата е отрадната ден-два по-рано, а в купето са открити биологични следи, от които е взета ДНК. Но и досега не е известно кого уличава пробата.

Два куршума за ЧРД

Борис Арсов-Борчо е убит навръх 25-ия му рожден ден на 28 ноември 2003 г. Късно вечерта този зарязва гостите си вкъщи след телефонно обаждане и отива със своя "Фолксваген Голф" на среща близо до Боянската църква.

След няколко часа го намират мъртъв на шофьорската седалка, застрелян с 2 куршума в главата. Някои от приятелите му твърдят, че в разгара на купона е излязъл да купи дрога, други - че са го повикали да му дадат подарък много близки хора, с които не бивало да ги виждат заедно.

Говори се, че от цялата група, арестувана по случая "Фатик", на рождения ден на Борчо бил само Шаки, с когото са заедно от деца. Още тогава от полицията обявиха, че Борчо е ликвидиран от своите заради слух, че е пропял за кървавите дела на бандата. Близките на Борчо пък бяха убедени, че разстрелът е вендета за смъртта на Фатик и обвиниха МВР, че го е посочило на отмъстителите. Тъй или иначе убийците на Борчо и досега не са разкрити.

Приятелски огън?

На 31 август 2004 г. двама маскирани мъже влизат в кафене, използвано и като букмейкърски пункт в кв. "Княжево" и откриват огън по клиентите. Застреляни са на място Асен Петров-Шаки и полицаят Кирил Живков, който случайно влязъл да пусне фиш. След минути в близкия квартал "Горна баня" избухва в пламъци аудито, с което килърите бягат от местопрестъплението. Вътре са намерени оръжията им - 2 пистолета "Хеклер и Кох" и един "Червена застава".

За двойното убийство е обвинен хърватинът Иван Може и неизвестен досега съучастник, но съдът оправдава Може. След като излиза от ареста, чужденецът отива в заведение в Костинброд и се среща с Йоско. Качва се в джипа му с още двама местни младежи и изчезва завинаги.

Йоско и хората му, единият от които е задържаният при "Килърите 5" Марян Атанасов, са оправдани по обвинението за отвличането на Може. Така и не се разбира защо е била срещата им. Едната версия е, че хърватинът искал да увери Йоско, че не той е убил Шаки. Но друга гласи, че Може отишъл да получи обещани кървави пари от Йоско, след което е екзекутиран и закопан някъде. И досега трупът на Може не е намерен.

Не е открита ни вест, ни кост и от авера на Йоско - Ради Калинов, който изчезва мистериозно през юни 2009 година. По случая се води дело за отвличане на Калинов, по което Йоско и хората му са заподозрени, но нямат обвинения.