40 000 младежи са потомствени безработни; Новите милионери: Земеделци и ЕТ; Нулев ДДС за детски стоки

Хиляди протестираха срещу властта в "Поход на справедливостта" в София; 348 млн. лв. съживяват пазара на труда; Смазаха от бой продавач, сбъркали го с бежанец;

40 000 младежи са потомствени безработни; Новите милионери: Земеделци и ЕТ; Нулев ДДС за детски стоки

24 часа
Италия в шок от насилие срещу българка, бита и щипана от господарката си
Злата мащеха на Пепеляшка изглежда мила, човечна и сърдечна, ако се сравни с италианската работодателка на 36-годишната българка Даниела.
Нейната зловеща история беше разказана с помощта на скрита камера в последното издание на едно от най-гледаните тв предавания в Италия - "Ле Йене" ("Хиените").

Излъченият 20-минутен репортаж, показващ обидите, униженията и насилието, на които психоложка е подлагала в къщата си българската си помощница, шокира милиони зрители. Негов автор бе журналистът Пабло Тринча от програмата на тв канала "Италия Уно". Само по интернет видеото с репортажа е видяно досега от над 162 000 души.

Тринча интервюира българката, след като 2 седмици тя носи под ризата си микрокамера, за да регистрира случващото й се в къщата на ужасите.

Едномесечните психологически мъчения, изтърпени от българката, обаче поразяват не само с жестокостта си. Слушайки обидите на докторката психоложка, човек не може да повярва на ушите си, че изобщо е възможно да се изрекат накуп толкова унизителни фрази. Най-безобидната от тях е "мръсна свиня", а останалите не могат да се изпишат.

Работодателката на Даниела дори й крещи, че нейните кучета струват 10 пъти повече от самата българка, и отново я отрупва с обиди затова, че не е измила клетките им със сапун, а само с вода.

Италианската психоложка държи в дома си близо 50 кучета, за които българката трябва да се грижи от сутрин до вечер, освен за домакинството и за семейството.

Даниела изтърпява всичко, за да получи в края на месеца заплатата си, но вместо 880 евро й дават 700.

Веднага след това напуска къщата през нощта с кола на журналиста Пабло Тринча, който я чака наблизо.

"В момента съм добре и съм на сигурно място в Тоскана, но не искам да кажа къде", разказва по телефона за "24 часа" Даниела.

Нейната фамилия е Сашова и тя е от Монтана. За останалата част от личния си живот в България обаче предпочита да не говори. За пръв път идва в Италия през 2004 г., когато тук работи като домашна помощница майка й.

"Левски" пусна жалба срещу Георги Димитров
Ръководството на “Левски” все пак реши да пусне жалба срещу съдията Георги Димитров и асистентите му заради отсъждания при загубата 0:1 от “Берое” в Стара Загора. “Нашето желание е реферите да свирят по съвест, а не да се съобразяват с желанията на публиката и натиска от трибуните”, заяви за “Гонг” директорът Христо Йовов.

Реферите първо спряха голова атака на “сините” с несъществуваща засада. После “Берое” поиска дузпа. Получи я при втора ситуация две минути по-късно. Йовов обяви, че не търси оправдание за загубата. Но Тодор Батков нарече съдийството поръчково.

Дневник
Хиляди протестираха срещу властта в "Поход на справедливостта" в София
Няколко хиляди души шестваха в продължение на шест часа по централните софийски улици с искане за оставка на кабинета "Орешарски", разпускане на парламента и нови избори.

Протестът под наслов "Поход на справедливостта" съвпада с 24-та годишнина от началото на демократичните промени в България.

През по-голямата част от времето протестиращите, по преценка на репортерите на "Дневник", наброяваха 5-6 хиляди души, а на символичното подаване на оставка пред Министерския съвет надхвърлиха 7 хиляди. Информацията на МВР е за 4 хил. души в 13.30ч.

Протестът, организиран от групата "Ранобудните студенти" , започна в 11ч. пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в него се включиха преподаватели, подкрепящи възпитаниците си, и граждани. Шествието стигна до сградата на Министерския съвет и се върна пред парламента, където имаше леки сблъсъци с полицията при опит на протестиращи за разбият загражденията.

По-късно протестиращите окупираха последователно кръстовищата на Ректората и Орлов мост, бул. "Цариградско шосе", бул. "Никола Вапцаров" и кръговото движение при "Площада на авиацията" като практически парализираха най-голямата пътна артерия на столицата. Движението беше освобождавано последователно, като едва след 18ч. автомобилите и градския транспорт започнаха да се движат нормално.

Протестът премина като цяло спокойно, но ще се запомни с това, че за първи път бяха горени плакати - голяма снимка на премиера Пламен Орешарски и платно от билборд, рекламиращ партийната телевизия на "Атака".

Труд   
348 млн. лв. съживяват пазара на труда   
Дори да не успее да похарчи нито 1 евро от парите от ЕС за следващия програмен период (2014 г.-2020 г.), догодина социалното министерство ще разполага с 348 милиона лева, за да намали високата безработица и да повиши квалификацията на работната сила. Едва 20% от парите, или 73 млн. лв., ще са от държавния бюджет, т.е. от джоба на всички български данъкоплатци. Лъвският пай от финансовата инжекция за съживяване на пазара на труда ще дойде по линия на Европейския социален фонд. Парите ще се усвояват по схемите на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Финансират стари договори

С на пръв поглед внушителната сума от еврофондовете и националния бюджет в най-добрия случай обаче ще могат да се открият 19 000 работни места. Причината е, че над 70% от парите (250 милиона лева) са по линия на сегашния програмен период за европейското финансиране, който приключва в края на 2013 г. Това означава, че с тях ще се плаща по вече действащи договори за заетост и обучение и няма да се наемат допълнително безработни.

109 фирми на опашка

С около 2 млн. лв. ще се увеличи бюджетът на програмата “Ново работно място”, тъй като след първоначалното кандидатстване в резервния списък останаха 109 фирми. Техните проекти бяха одобрени, но не получиха финансиране заради изчерпване на предвидения бюджет. По тази схема компаниите могат да получат от 20 000 лева до 390 000 лева, за да наемат безработни младежи до 29-годишна възраст за период от 6 до 12 месеца. Парите могат да се изразходват за тяхното обучение и за купуване на оборудване и обзавеждане на новите работни места.

С около 12 млн. лв. ще бъде увеличен и бюджетът на една от най-атрактивните схеми - “Подкрепа за заетост”. Първоначално предвидените пари за нея свършиха още в началото на 2013 г., тъй като заявките за наемане на безработни надхвърлиха 3 пъти предвидените средства. По тази схема фирми и общини получават пари от ЕС, ако наемат безработни с ниско образование.

Близо 28 млн. лв. допълнително ще се преразпределят към схемата за услуги в домашна среда за хора с тежки увреждания. По този начин 11 000 инвалиди ще могат да получат лични асистенти, които им помагат в ежедневието.

Допълнително пари ще се насочат и към най-атрактивната програма за обучение “Аз мога повече”, която дава възможност работещи да се запишат безплатно на курс по чужд език, графичен дизайн и др.

100 милиона лева по-малко

Въпреки всички промени, с които се опитва да увеличи парите за политики на пазара на труда, през 2014 г. социалното министерство ще разполага с над 100 млн. лв. по-малко, отколкото през последните няколко години. Основната причина за това е, че реалният старт на новата оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” ще се забави. Тя ще бъде одобрена от Европейската комисия най-рано през лятото на следващата година.

Субсидираната заетост е с орязан бюджет

Едва 13 000 безработни ще започнат работа на субсидирани от държавния бюджет места през 2014 г. През тази година броят им е 22 000. Причината за намалението е, че средствата в националния план по заетостта догодина ще останат 73 млн. лв. - колкото са в момента.

В същото време минималната заплата, каквато получават наетите по програмите за субсидирана заетост, ще се увеличи от Нова година от 310 на 340 лв. Така, разполагайки с един и същ бюджет, социалното министерство ще може да плати възнагражденията на по-малко хора.

С част от средствата ще продължат да се плащат заплати на близо 9000 безработни, наети през тази година. С парите ще се обезпечи и обучението на други 8000 души с регистрация в бюро по труда, за да станат по-конкурентоспособни в търсенето на работа.

Драстичното орязване предизвика остри критики от страна на опозицията. Според Тотю Младенов (ГЕРБ) заради скромния бюджет на националния план и евентуалното нулево усвояване на средства за заетост от Европейския съюз през стартовата 2014 г. от новия програмен период безработицата в България ще скочи до 14-15%.

100 мерки за безработни младежи

Над 100 мерки за борба с високата безработица сред младежите е предложила работната група към министерството на труда, която трябва да изработи план за т.нар. младежка гаранция. По тази инициатива на Европейската комисия се очаква България да получи 100 млн. евро през 2014 и 2015 г., тъй като безработицата сред населението на възраст до 24 години у нас надхвърля 25%. Целта на програмата е държавите, които получат финансиране да гарантират, че до 4 месеца, след като завършат/напуснат образование или бъдат съкратени, младежите ще получат добро предложение за работа, ще започнат стаж или курс за повишаване на квалификацията.

Нулев ДДС за детски стоки влиза популистки в НС
Идеята за нулева ставка на ДДС върху детските стоки влиза за обсъждане в парламента. Председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) е възложил на гражданската и на бюджетната комисия да се произнесат дали косвеният данък върху дрешки и играчки за деца от 0 до 3 г. трябва да бъде напълно премахнат.

В края на август Асоциацията на търговците на стоки за детето внесе 17182 подписа в парламента и поиска нулева ставка на ДДС за продуктите за малчугани. Проверка на ГРАО обаче е показала, че само данните на 11 586 от хората в списъка са коректни.
Подписката е разпределена по комисии още на 16 октомври т.г., но тепърва предстои да бъде разглеждана. Депутати от финансовата комисия коментираха пред "Труд", че идеята няма как да бъде реализирана догодина, тъй като бюджетът вече бил готов и не било възможно да се преправя. Предстои законопроектът да бъде приет на първо четене още тази седмица. Не е ясно обаче защо цял месец не е било взето решение по въпроса с ДДС за детските стоки.

И да влезе в зала, решението за нулева ставка ще бъде отхвърлено, категорични са народни представители от управляващото мнозинство. Според тях, ако бъде намален косвеният данък за детските стоки, и търговците на храни ще поискат същото. Самият премиер Пламен Орешарски вече заяви, че не предвижда диференцирани ставки за налога.

Според данни, цитирани в подписката, в 22 от страните членки на ЕС има практики на прилагане на диференцирана или нулева ДДС ставка. Сред тях са Ирландия и Великобритания, в които раждаемостта е трайно висока. У нас средният годишен доход на домакинствата е около 15% от този на европейците, а раждаемостта спада.

Стандарт   
Новите милионери: Земеделци и ЕТ
Най-заможните българи са мъже между 42 и 60 години
Мъж между 42 и 60 г., който е земеделец или едноличен търговец (ЕТ). Това е профилът на новия български милионер. В топ 10 на най-богатите влизат и хората, упражняващи свободни професии - адвокати, нотариуси, лекари. Първите десет най-заможни българи са изкарали общо 147 млн. лв. през 2012 г. От тях само 10,6 млн. лв., или 7,2%, са доходи от работни заплати и от участие в управлението на компании, сочат данните от данъчните декларации, подадени в Националната агенция за приходи. Парите на родните милионери са основно от сделки за прехвърляне на права и имущество. От подобни разпродажби десетимата най-богати са получили 44 млн. лв., което е 30% от доходите им за годината.

Първите 10 от милионерите в България с най-високи доходи са изкарали общо 147 млн. лв. за година. От тях само 10,6 млн. лв., или 7,2% са доходи от работни заплати и от участие в управлението на компании. Това сочат данните от подадените в Националната агенция за приходи декларации за получените доходи през 2012 г. От сделки за прехвърляне на права и имущество топ 10 на милионерите са получили 44 млн. лв. за година. Това представляват 30% от доходите им. Оказва се, че преобладаващата част от личните доходи на най-богатите българи идват от работа като земеделски производители, упражняване на свободни професии или от дейността им като еднолични търговци. Първите 10 от милионерите с най-високи доходи са мъже на възраст между 42 и 60 години.

Милионерите ни са станали още по-богати през миналата година. Общо 248 българи са обявили, че са изкарали над 1 млн. лв. през 2012 г., като техните доходи са общо 587 млн. лв. През предходната 2011 г. над 1 млн. лв. са изкарали 254 души, но общите им доходи са били с 90 млн. лв. по-малко. Така се оказва, че общата сума на доходите над милион нараства със 17,4% за година. 111 от хората, спечелили над милион през миналата година, са с постоянен адрес в София. На второ място е Варна с 30 милионери. След това се нареждат Добрич с 16 души и Стара Загора с 11 души, изкарали над милион за година.

Непознатият Йовков на турне в чужбина
"Стандарт" пуска книга с писмата на гения от Жеравна
"Непознатият Йовков" ще "буди" и българите в чужбина. Изложбата с архива на писателя да тръгне на "турне" зад граница - това е една от идеите на Българския медиен съюз (БМС), които организират кампанията. Зала в НДК, посветена на будителите, е другата голяма кауза на издателите. А през декември в Двореца на културата ще се открие и изложбата, посветена на Йордан Йовков. В събота, навръх 133-ия му юбилей, в родната му Жеравна, на една маса седнаха министрите на културата и образованието д-р Петър Стоянович и проф. Анелия Клисарова, депутатите Деян Дечев и Десислава Танева, шефът на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски, писателите акад. Антон Дончев и Любомир Котев, внукът на големия разказвач Боян Попов, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, първият зам. главен редактор на в. "Преса" Валерия Велева, изп. директор на БМС Гриша Камбуров и кметът на Йовковото село Иван Димитров. Дискусията организираха БМС, Министерство на културата и ДА "Архиви", които дариха на Жеравна кръщелното свидетелство на Йовков, страници от ръкописите на драмите "Албена" и "Боряна" и непоказвани снимки със съпругата му Деспина.

Биографична книга, в която са събрани писмата на Йордан Йовков, готви "Стандарт". "Амбицията ни е да публикуваме цялата му кореспонденция, която смятам, че има своето съвременно звучене", заяви на дискусията в Жеравна главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. И припомни, че във вестника вече стартира ежегоден конкурс за млади таланти на тема "Бялата лястовица". "В дните на разединение ние, медиите, в рамките на Българския медиен съюз (БМС), се обединяваме в името на българското да покажем новите будители на България. Определено Йордан Йовков е един от тях", категорична бе Бозукова. "Той може да бъде душевен лечител на нацията и да се окаже първият най-лесен обединител", подчерта и културният министър д-р Петър Стоянович. "Ние израснахме с разказите на Йовков, нашите деца пак четат тези разкази, трябва да ги четат и нашите внуци", заяви пък образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Монитор
Петима удряли Метин с метална верига и го ритали в лицето
Смазаха от бой продавач, сбъркали го с бежанец
Военните дават 54 сгради за имигрантите
Петима нападатели, вероятно последователи на нацисткото движение „Скинхедс”, пребиха зверски българин от турски произход, когото помислили за бежанец. Престъплението беше извършено в събота минути след 20 часа на кръстовището на улиците „Пиротска” и „Цар Самуил” в центъра на столицата. След побоя 29-годишният Метин, който продавал гевреци на “Илиянци” и около джамията в центъра на София, е настанен в тежко състояние във Военно-медицинска академия. Жертвата е в медикаментозна кома и със сериозна черепно-мозъчна травма заради ударите в лицето. Двама от биячите са задържани минути след боя, а останалите 3-ма съучастници са успели да избягат в тъмното и в момента се издирват. Заподозрените Момчил Милчов и Иво Тилков вчера вечерта бяха обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди и ги оставиха в ареста за 72 часа, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Най-вероятно сбъркахме казал единият от арестуваните пред разследващите. Директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов призова вчера гражданите да не се поддават на ксенофобията, защото тя само може да навреди.

Ксенофобски настроени вероятно са били и извършителите на жестокия побой, защото преди да нападне Метин, групата от млади мъже е атакувала хостел на ул. „Цар Самуил” номер 10, в който живеят предимно чужденци от Сирия, Мароко и Алжир. Побойниците разбили врата на помещение, в което решили, че живеят чужденци, но ударили на камък, защото там била тоалетната и те си излели гнева на чинията.

След като чули, че става меле бежанци от всички стаи дали отпор и успели да изблъскат нападателите, тъй като разпределението на силите било двайсетина чужденци срещу 5-6 побойници.

Ядосани от оказаната съпротива мъжете си тръгнали и вървели пеша по ул. „Цар Самуил” в посока бул. „Тодор Александров”. Едва изминали и 10-15 метра пред очите им се изпречил 29-годишния Метин, който всички в квартала описват като
добър и работлив помак с когото никога не са имали проблеми.

 „Удряха го с нещо метално – верига или тръба”, разказа пред „Монитор” очевидец на случката. След като повалили на земята жертвата, побойниците продължили да го ритат в лицето и буквално го обезобразили. На мястото на престъплението в събота беше останала голяма локва кръв. Момиче, което отивало да се види с приятеля си, работещ в близък хотел, видяло какво става и се разпищяло за помощ.

Жената се обадила на телефон 112 и веднага на мястото пристигнали полицаи, които успели да хванат двама от извършителите. Единият от тях залиташе, докато униформените го водеха с белезници към полицейската кола, като се предполага, че част от извършителите са пили преди да пребият Метин.

От столичната полиция съобщиха вчера, че двамата задържани са на 28 и 29 години, не са криминално проявени, като единият от тях е нанасял голяма част от ударите. Двамата останаха безмълвни, докато полицаите ги водеха към патрулката. За жертвата им хората от квартала разказаха, че се нанесла в хостела преди около 3 месеца.

Там Метин, който е от шуменско село, живеел с приятелката си Минка. Двамата се запознали около джамията. Жената не работела, като само приятелят й се грижел за прехраната. Тя получавала помощи, защото има деца от предишен брак.

40 000 младежи са потомствени безработни
Всеки четвърти безработен младеж е с висше образование.
В България създаде нов феномен – потомствени безработни. Това са 40 000 млади хора между 15 и 29 г., на които и родителите са безработни, коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на дискусия за младежката безработица, организирана от ЕК. Според него тези младежи никога не са имали работно място, имат ниско образование и са без квалификация. „За тях пазарът на труда е затворен завинаги”, смята Данев.

Според данните на БСК всеки четвърти безработен младеж е с висше образование. 30% от безработните млади хора никога не са започвали работа, почти толкова са младежите, които нито учат, нито работят. Тревожна е и тенденцията за оголването на цели професионални направления в икономиката, смятат от камарата. Средноквалифицираните кадри са на изчерпване и това води до феномена на места за хора със средно техническо образование да работят инженери. Затова близо 30 на сто от всички работещи в България са свръхквалифицирани за длъжността, която заемат. Липсват ИТ кадри, заварчици, монтьори, асансьорни техници, трактористи.

Според Божидар Данев едно от решенията за справяне с младежката безработица е средствата от субсидираната заетост да се насочват към фирмите, а не към общините, защото бизнесът може да им предложи по-качествена работа.

Сега
ЕК разкритикува остро липсата на образователна реформа у нас
Младите специалисти в България трудно си намират работа, а по-малко от 1/5 от учениците в прогимназията учат два чужди езика
Европейската комисия отправи сериозни критики към България за липсата на реформи в образованието, което води до снижаване на качеството и на ефективността на системата. Затова България продължава да изостава по ключови показатели в ЕС.

Висшите училища произвеждат кадри, които не отговарят на нуждите на пазара на труда - нивото на заетост на млади специалисти на възраст от 20 до 34 години през 2012 г. е 67.3% и по този показател България е на едно от последните места сред държавите от Европейския съюз. Средното ниво на заетост на наскоро дипломирани висшисти в общността е 75.7%, като след нас са само Гърция (42.9%), Италия (54.3%), Хърватия (58.7%) и Испания (62.4%). Страната ни влошава резултатите спрямо 2009 г. с 6 процентни пункта, когато нивото на заетост сред наскоро завършилите висше образование е бил 73.6%. С най-висока заетост сред младите специалисти през 2012 г. са били Малта (91.9%) и Австрия (91.2%). Целта е през 2020 г. 82% от младите европейци между 20 и 34 години да бъдат наети. Данните са от последния мониторингов доклад на Европейската комисия за образованието и обучението за 2013 г.

В доклада се подчертава, че през м.г. 43% от младите хора в държавите от ЕС са били заети в професии, за които обикновено се изисква висше образование. За последното десетилетие делът им се е увеличил с 5 процентни пункта. Въпреки това все още е голям броят на младежите, които заради ограничените възможности за работа приемат професии, предназначени за възпитаници на гимназиите. Статистика за отделните държави липсва, но наскоро Сметната палата публикува доклад, според който 46% от завършилите през 2009-2012 г. работят нещо, което изисква по-ниска образователна степен.

Сериозното разминаване между подготовката на студентите и търсенето на пазара на труда е един от основните проблеми пред българското висше образование, отбелязват евроекспертите в доклада за България. За висшето образование са отправени и други сериозни критики - че "реформите имат много ограничен напредък". Осъществяването на реформата е свързана с ефективно управление и достатъчно инвестиции, което е от ключово значение за насърчаване на растежа и конкурентоспособността на българската икономика, пише в доклада за България. Друга препоръка за повишаване ефективността на висшето образование е модернизирането на учебните програми за висше и професионално образование. ЕК очаква от края на 2014 г. 80% от всички студенти да имат модернизирани учебни планове. Другата стъпка е засилване на сътрудничеството между образованието, научните изследвания и бизнеса.

В областта на средното образование също има сериозно изоставане по различни ключови показатели. Един от тях е чуждоезиковото обучение - по-малко от една пета (19.4%) от българските ученици между V и VIII клас учат по два или повече чужди езика, докато в ЕС делът им е средно 60.8%, показват данните на ЕК за 2012 г. Обхватът на децата на 4 години в предучилищна подготовка (една година преди задължителната забавачка) през 2012 г. е 86.6%, докато средното ниво за ЕС е 93.2%. Все пак в сравнение с 2009 г. има сериозен напредък с 8 процентни пункта. Страната ни сериозно изостава и по показателите мобилност на студентите и участие на възрастни в програми за учене през целия живот. България е с най-ниското ниво на финансиране на образованието в ЕС като дял от БВП и остава под средните европейски нива - 3.6% срещу 5.3% през 2011 г. В доклада се отбелязва също, че бюджетът за образование намалява от 4.3% от БВП през 2009 на 3.4% през 2012 г.

Пенсионната реформа може да бъде размразена догодина
Замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране може да се окаже съвсем краткотрайно - до средата на 2014 г. Това се разбра от думите на финансовия министър Петър Чобанов пред "Дарик". Той ще настоява до юли догодина политическите сили да са се разбрали за основните параметри на възрастта и стажа за пенсиониране. Според него временното спиране на пенсионната реформа не може да продължава дълго и пенсионната възраст трябва и ще продължи да расте.

Плоският данък няма да бъде премахнат, а останалите данъци няма да се вдигат до края на мандата, обеща още министърът. И уточни, че най-рано през втората половина на мандата, т.е. 2016 г., ще се мисли за семейно подоходно облагане. В зависимост от начина, по който то бъде приложено, можело и да не се въвежда необлагаем минимум за плоския данък. Според него данъкът върху лихвите на банковите депозити осигурява важни за държавата приходи за тази година, но ако се види, че икономиката тръгва, може да се мисли за премахването му още от догодина.

Премахването на плоския данък и замяната му с прогресивна скала на облагане бе едно от основните предизборни обещания на БСП. То обаче не се подкрепя от ДПС.

Финансовият министър предупреди още, че догодина не може да се очаква "разхлабване на коланите". Чобанов подкрепя предложението на социалния министър Хасан Адемов за коледни добавки от 50 лв. на пенсионерите с доходи до 251 лв.

Преса
Босът на ВИС 2 Георги Илиев е убит от Райко Кръвта
Съобщи в предаването "Жега" на TV7 главният секретар на МВР
Райко Кръвта е физическият убиец на боса на ВИС 2 Георги Илиев - каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За това, че Райко лично е убил боса на ВИС 2, свидетелства и Асен Китанов - Психото.Затворникът говори за първи път в качеството си на свидетел срещу Килърите 3. Георги Илиев беше разстрелян на 25 август 2005 година в Слънчев бряг пред стотици свидетели.

Причината за публичната екзекуция е убийството на друга знакова криминална фигура - Васил Горчев-Кьоравия. Той е разстрелян от снайперист посред бял ден пред благоевградския хотел "Ален мак". Кьоравия е финансирал сделки с наркотици и се е занимавал с лехварство, потвърди Лазаров. Райко Кръвта е физическия убиец на Васил Горчев. След разстрела Георги Илиев привикал на среща Арарски. "Райко Кръвта е бил унизен, имало е бой от едната страна върху другтата и след срещата той остава с убеждението, че ще бъде физически ликвидиран", разкри главният секретар на МВР.

Лазаров потвърди, че има данни, че Арарски е планирал да извърши убийство на Георги Илиев както в Слънчев бряг, така и в открито море. "Заради това Райко Кръвта е следял босът на ВАИ Холдинг, когато той е излизал с яхтата си", съобщи главният секретар на МВР. На 12 октомври 2005 г. Самият Васил Арарски е покосен от куршуми.

"Убиецът на Райко Кръвта е Петър Крумов-Пупи", съобщи главният секретар на МВР. Той потвърди, че Пупи е бил свързан със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки.

Лазаров разкри още, че освен Килърите 5 около Йоско Костинбродския има група Килърите 4, която е замесена в покушението на знакова фигура от прехода. Той обаче отказа да съобщи коя е била мишената на поръчковите убийци.