Нова експозиция в Дом-паметник "Йордан Йовков"

Ако младите хора проявят по-голям интерес към новата експозиция и ги накараме да се зачетат в Йовковото творчество, и въобще да отгърнат книга, ние ще смятаме, че сме изпълнили нашата задача, заяви главният уредник д-р Кремена Митева.

Нова експозиция в Дом-паметник "Йордан Йовков"

С 3 600 000 лева по проект "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" бяха обновени сградите на Регионален исторически музей - Добрич и бяха създадени нови експозиции в тях.


Тази в Дом-паметник "Йордна Йовков" вече е подредена и ще бъде официално открита на 21 ноември, когато по традиция се отбелязва годишнината от рождението на писателя.

Експозицията не е актуализирана от откриването на сградата през 1980 година, когато бяха отбелязни 100 години от рождението на Йордан Йовков. Новата експозиция съчетава традиционното с модерното, тя отразява новите технически постижения и възможностите за представяне на музейните експонати, за тяхното адаптиране към все по-големите изисквания на музейната публика, обясни главният уредник д-р Кремена Митева. Акцентът е върху творчеството на Йовков, той е писател от европейска и световна величина, но добруджанци го чувстваме като свой автор, коментира тя.

Експозицията включва изключително ценни от литературна гледна точка експонати като първи издания на Йовкови произведения и книги с автографи. Тя съдържа още животопис и родословно дърво на писателя, книги от личната му библиотека, документи, които го представят в човешки аспект. Новост е, че анотациите вече освен на български, са и на английски, което прави експонатите по-атрактивни за чуждестранните туристи.

Оформени са и 3 възстановки. В центъра на експозицията е поставен кабинетът на писателя от софийския му период (1927 - 1933 година) с автентичната пишеща машина, на която са написани едни от най-великите творби на Йовков. Другите две възстановки са изцяло нови за Дом-паметник "Йордан Йовков" - военен окоп от началото на миналия век, тъй като Йовков е участвал в трите войни през тези период - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна; както и възстановка на Йовковите персонажи, чрез превъплащенията на актьорите от добричкия театър.

Йовков

Йовков

Йовков

Йовков

Йовков

Йовков

Възстановка на военен окоп от началото на 20 век Възстановка на военен окоп от началото на 20 век

Пишещата машина на Йовков Пишещата машина на Йовков

Обновен е и кътът в Дом-паментика, посветен на Дора Габе, който бе създаден преди 10 години. Основен нюанс в тази зала е любимият цвят на поетесата - лилавият.

Дора Габе

Дора Габе