Цената на хлебната пшеница започна да пада

Ситуацията е характерна за февруари, когато по традиция зърнените храни поевтиняват

Цената на хлебната пшеница започна да пада

От началото на февруари цената на хлебната пшеница започна да пада и вместо 510 лева за тон вече търговците искат по 460 лева за тон. Това съобщиха в петък (25.02.2011 г) от Софийската стокова борса. Ситуацията е характерна за февруари, когато по традиция зърнените храни поевтиняват, съобщава в.Монитор.

По думите на Васил Симов, изпълнителен директор на ССБ нов скок може да има през април или май. Тогава ще бъде ясна прогнозата за новата реколта. Засега няма индикации цената на хляба да падне под достигнатите вече нива. По принцип слабото потребителско търсене държи сравнително ниска цената на хляба у нас, категорични са от ССБ.

 

Според Световния съвет по зърно през тази година реколтата ще бъде 654,4 млн. тона, което е по-малко от 2010 г., когато в хамбарите по света бяха прибрани 682,6 млн. тона, съобщи Антонина Белопитова, директор на дирекция в Софийската стокова борса. Междувременно стана ясно, че се отменят митата за внос на фуражна пшеница и ечемик в Европейския съюз. Отпадат също така таксите за импорт на зърнени продукти и храни в Русия, което ще доведе до внос на 2 млн. тона зърнени продукти в страната, смятат експерти.

 

Само за година пшеницата е поскъпнала със 70 на сто в САЩ, а в рамките на европейската общност увеличението е било със 111 на сто. В нашата страна увеличението е с 87%. Отмяната на търговете за внос на пшеница в страните от Близкия изток и в Северна Африка заради събитията в региона от началото на годината също оказа влияние върху спада на цените поради намалялото търсене. Между 32 и 35 на сто от хлебната пшеница отива за потребление в тези държави.

 

В същото време царевицата е единствената култура, чиято цена расте постоянно. Тя е пряко свързана с цената на петрола коментираха експертите. Причина за това е все по-масовото й влагане в производството на биогорива. Заедно с поскъпването на нефта се очаква да се повишат цените и на маслодайната рапица. През последните години се увеличават засетите площи с това растение и у нас, само през миналата есен то е заело 1,87 млн. дка.