Игнатий или Борис заемат престола на Кирил

Провадският епископ Игнатий и Агатоникийският епископ Борис са двамата кандидати, между които ще се избере новият Варненски и Великопреславски митрополит. Те бяха избрани в епархията измежду 13 кандидатури на епископи за стола на удавилия се Кирил.

Игнатий или Борис заемат престола на Кирил

Варненският митрополит ще се казва или Игнатий, или Борис. Това са двамата епископи, които бяха избрани на тайно гласуване сред 13 претенденти за престола на дядо Кирил, който се удави в морето през лятото.

В избора на двамата кандидати за владика участваха 30 епархийски избиратели - по 6 души от 5-те духовни околии. Кандидатите бяха 13 на брой, на които Светия синод е възложил надежда, че могат да управляват епархията.

От 13-те кандидатури се гласува за две имена. След избора им бе направен протокол, който е подписан от всички кандидати и във вторник заедно с бюлетините ще бъде представен пред Светия синод.

Доростолският митрополит Амвросий обясни, че трябва да се изчакат три дни за евентуални възражения по избора на двамата кандидати, като възраженията могат да бъдат направени единствено от епархийските избиратели. В случай, че няма възражения и документите са редовни, другата неделя - 24-и ноември, Синодът ще избере един от двамата за Варненски митрополит.

Единият от претендентите за поста е игуменът на Бачковския манастир. Агатоникийският епископ Борис, е роден в Русе през 1953 г. Завършва семинарията в Черепиш и Духовната академия, където негов курсов ръководител е архимандрит Неофит - днешният Български патриарх. От 1983 г. до 1989 г. е преподавател в семинарията в София, а след това е подстриган за монах от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Провадският епископ Игнатий е роден през 1972 г. Той е викарий на Сливенския митрополит. През 2004 година става настоятел на Българското църковно подворие в Москва. На 6 април 2008 е ръкоположен за епископ с титлата Провадски, в катедрален храм „Св. Димитър", град Сливен. Привърженик на идеята за преминаване към Юлиянския календар и да празнуване на Коледа по стар стил - на 7 януари. Неговият брат-близнак - поп Тодор Карагьозов, беше участник в едно от изданията на "Биг Брадър". Самият Игнатий стана известен с интерювто си пред руска медия, в което изказа мнение, че руският президент Владимир Путин трябва да стане цар.