МОСАД ни помага за бежанците; Окупацията на университета спира частично

Преглед на печата: Над 1 милион пенсионери вземат 50 лева добавка

МОСАД ни помага за бежанците; Окупацията на университета спира частично

Стандарт

МОСАД ни помага за бежанците

Израелската разузнавателна агенция МОСАД ще ни помага за бежанците. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в предаването "Всяка неделя" по Нова тв. Вицепремиерът беше на едноседмична визита в Израел преди дни. Той потвърди още, че близкоизточната страна може да ни помага като цяло за бежанската вълна у нас, защото имат опит в тази насока. Йовчев обясни, че се надява прогнозите за 200 000 имигранти у нас да не се окажат верни. "В момента има над 10 000 нелегални чужденци. Част от тях - над 1000, не са търсили никога убежище и би трябвало да бъдат изведени от страната. Има около 8000, които са заявили, че търсят закрила. Около 3000 от тях няма да я получат, защото нямат основание да я искат", обясни още ситуацията у нас вицепремиерът.

24 Часа

Окупацията на университета спира частично, остава само в 272 зала

Окупацията на Софийския университет пада частично и "ранобудните" студенти канят колегите си да се върнат отново на лекции в Ректората.
Това съобщи Йордан Цалов пред bTV. "Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции", обясни Цалов. По думите му, окупацията ще остане само в основната аудитория - зала 272, а в останалата част на основната университетска сграда ще се възобновят учебните занятия.
Решението е взето след продължително обсъждане през целия ден в неделя. "В крайна сметка надделя мнението, че ние защитаваме ценности и не можем повече да възпрепятстваме колегите си да ходят на лекции", обясни Цалов.

Труд

Сидеров иска МВР, за да сложи ред

Гледам държавно отговорно, този парламент няма по-добра алтернатива. Това заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров пред Нова тв.
„Ако има вариант всички националисти да вземем властта, ще съборим парламента. А сега защо? Сега аз посочвам на парламента грешките. Нашата роля като коректив е важна. Ако ни няма, ще разбъркат нещата и ще се стараят да ни отстранят", заяви Сидеров.
По думите му младежите, които са скачали по полицаите по протестите, са получавали по 1000 лева.

Дума

Над 1 млн. пенсионери вземат 50 лв. добавка

Вече е факт постановлението на Министерския съвет, с което близо половината пенсионери ще получат коледни добавки. Те ще бъдат раздадени на възрастните с пенсия до 251 лв. Толкова е и линията на бедност. Над 1 млн. възрастни ще получат добавки по 50 лв. с декемврийските пенсии.
Общата сума, необходима за добавките, е около 53 милиона лева, които ще бъдат отделени от държавния бюджет, допълни министърът.
За пръв път от 4 години насам пенсионерите получават коледни добавки. От 2005 до 2008 г. сумата на коледните добавки нарастваше прогресивно, като през последната година възрастните получиха по 150 лв. За Коледа на 2009 г. добавки по 25 лв. имаше само за възрастните с пенсия до 200 лв.
Коледните добавки не се отразяват върху правото на хората на достъп до енергийни помощи.

Новинар

Епископите Игнатий и Борис ще се борят за мястото на митрополит Кирил

Проватски епископ Игнатий и Агатоникийският епископ Борис са двамата кандидати, между които ще се избере наследника на варненския митрополит Кирил.
Двамата били избрани още на първото гласуване. Според устава на Светия синод, във вота участваха 30 епархииски избиратели. За поста на дядо Кирил след неговата кончина се състезаваха 13 души. Накрая останали имената само на Игнатий и Борис. След избирането им бе направен протокол, който е подписан от всички кандидати и във вторник заедно с бюлетините ще бъде представен пред Светия синод.