Учени възстановиха образа на най-древния европеец

Холандските специалисти Алфонс и Едри Кенис успяха да възстановят лицето на намерения преди 20 години в Алпите човек, когото нарекоха Еци, живял през каменната ера.

Учени възстановиха образа на най-древния европеец

Мумията на Еци се смята за най-старата в Европа. Древният европеец е починал на около 45 години, бил е висок между 160-165 см, тежал е около 50 килограма. Според учените Еци е бил или жрец, или магьосник, тъй като до него бил открит и амулет. Също така по тялото на мумията има около 50 татуировки като точки, линии и кръстове. Учените внимателно проучили дрехите, обувките и оръжието на жителя на енеолита, но досега не бяха успели да възстановят лицето му.


 

Холандските учени са използвали метода на краниометрията /възстановяване по черепа/, като са използвали триизмерни инфрачервени и томографски снимки на главата на мумията. В резултат пред изследователите се появил възрастен човек с хлътнали очи и изпъкнали скули. Долната част на лицето е с неподдържана брада, а очите му са кафяви, а не сини, както се предполагаше преди. Полученият „портрет" ще бъде показан от 1 март до 15 януари 2012 година на изложбата на Южнотиролския археологически музей в Болцано, Италия.