Светът на Дора Габе и Йордан Йовков в творчеството на художниците

От днес, 18 ноември, до 30 декември в зали № 1 и 5 на Художествена галерия – Добрич е подредена изложба по повод 125 години от рождението на Дора Габе и 133 години от рождението на Йордан Йовков.

Светът на Дора Габе и Йордан Йовков в творчеството на художниците

В изложбата с творби от фонда на галерията са събрани в живописни платна и графични листи портрети на Йордан Йовков и Дора Габе, и герои от Йовковия литературен свят. Неизменно присъства и добруджанската равнина, която е вдъхновител на творците.

В залата са внушителните платна на Георги Трифонов „Йовкова Добруджа” и "Антология" І, ІІ и ІІІ, населени с персонажи от произведенията на писателя, „Гергана” от Мари – Терез Господинова, „В памет на Й. Йовков” от Елена Ботева. Включени са творбите на добричките художници Никола Г. Даскалов – „Присъствие”, "Песен за Добруджа" и на Филип Филипов - „Мелницата в село Мусубей”.

В графиката интерес представляват илюстрациите по произведения на Йовков: „Серафим” и „Грешница” от Атанас Василев – рисунки с туш и акварел, големият цикъл гравюри на дърво от Зафир Йончев  по „Старопланински легенди” – „На Агликина поляна”, Юнашки глави”, „Женда”, „Индже”, „През чумавото”; офортите на Иван Бочев, графиките по Йовков, изпълнени в „суха игла” от Петър Чуклев, както и рисунките с туш „По жицата” на Симеон Венов и по „Другоселец” на Дечко Тодоров.                   

В портретната галерия се открояват живописните портрети на Й.Йовков от Иван Д. Христов, Генчо Денчев, Милка Пейкова и графичният портрет  от Михаил Петков. За разлика от класическия подход при портрета, „В очакване” на Андрей Даниел ни потапя в атмосферата на Йовковия кабинет в един по-необичаен ракурс към писателя. В различна стилистика са портретите на Дора Габе в платната на Пеню Вълчанов и Мария Столарова.

Експозицията се допълва от „Пейзаж” на Светлин Русев и „Добруджанска земя” от Найден Петков – и двата пейзажа са в тъмно-кафява гама, наситени и мощни.

Тръгвайки от сърцевината на художествената словесност на Дора Габе и Йордан Йовков, художниците, представени в тази изложба чрез живопис и графика ни потапят в богатия духовен свят на певците на Добруджа.