Добрич отбелязва рождението на Йовков с множество прояви

В навечерието на 133-та годишнина от рождението на Йордан Йовков обществеността на Добрич ще стане свидетел на редица културни събития, организирани от Община град Добрич, Художествена галерия – Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, Сдружение на писателите – Добрич, Театрално-продуцентски център „Йордан Йовков“ – Добрич, Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ – Добрич, Общински младежки център – Добрич.

Добрич отбелязва рождението на Йовков с множество прояви

От вчера в залите на Художествена галерия гражданите на Добрич могат да видят изложбата "Светът на Дора Габе и Йордан Йовков в творчеството на художниците".



На 20 ноември в Дом-паметник „Йордан Йовков“ врати отваря обновената експозиция „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература“.

В залите на Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.“ и Общински младежки център ще бъдат представени витрини с библиотечни документи и изложба-рисунки на Детската школа по изобразително изкуство при Общински младежки център с ръководител Олга Иванова.    

По повод Йовковите празници гости на града ще бъдат проф. дфн Светлозар Игов и проф. д-р Антония Велкова-Гайдарджиева. Те ще вземат участие в  Диалози: Иво Андрич – исторически песимизъм и трансцедентални блянове, които ще се състоят на 21 ноември от 17.00 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“.     На 22 ноември от 17.00 ч. отново в Дом-паметник "Йордан Йовков" ще бъдат представени двете книги на Рада Въртунинска "Звукови вибрации в имената на Йовковите герои" и "Влияния и подобия в творчеството на Йордан Йовков и Н. В. Гогол". Книгите ще представят д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Драгомил Георгиев – член Сдружение на писателите – Добрич, литературен критик, преподавател.   

Всички културни прояви са отворени за желаещите да ги посетят.    

Посланията на организаторите са отправени преди всичко към младите хора: четете Йовков! Защото Йовковата красота е умиротворяваща сила, способна да  помири човека със себе си и със света – нещо, което в съвременния свят е така нужно! Той ще ви зареди не само с романтиката на едно отминало време, но и ще ви покаже пътя за години напред, което го прави актуален и днес!