3 март в Добрич

По случай националния празник 3 март Община град Добрич призовава всички граждани: Да поставим пред домовете си българския трибагреник, на който е написан свещения завет на нашата история, за да пребъде българският народ обединен и единен!

3 март в Добрич

Добрич ще отбележи 133 години от освобождението на страната с общоградско поклонение и тържествен ритуал за издигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич. От 09.00 до 14.00 часа във Военното гробище – музей и в музея в Градски парк „Свети Георги” са организирани Дни на отворените врати.


 

Света панихида в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде отслужена от 10.00 часа в Храм “Свети Георги”. През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Ф. М. Достоевски, Добротица, Хайдут Пею Буюклията, Генерал лейтенант Цимерман и на Алеята на опълченците във Военното гробище.

 

Общоградското поклонение и церемонията по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич ще започне от 11.00 часа на паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини. Официален гост на поклонението да бъде консулът на Руската Федерация във Варна Галина Петровская. С военни почести от представителната част на Варненския гарнизон ще бъдат поднесени венци на паметника на Хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини. Областният управител на Добрич Желязко Желязков ще произнесе тържествено слово.

 

В 12.00 часа пред Дом – паметника „Йордан Йовков” добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа”. Празничните прояви ще приключат с изпълнения на Духовия оркестър на площад „Свобода”.