Прокуратурата проверява Борисов и Орешарски, нарастват съмненията, че дядо Кирил е бил убит...

Сигналите срещу политици от висшия ешелон са сред водещите теми на петъчните вестници. Отварянето на европейския трудов пазар за българи - също.

Прокуратурата проверява Борисов и Орешарски, нарастват съмненията, че дядо Кирил е бил убит...

„Прокуратурата проверява два сигнала срещу премиери - бившия Бойко Борисов и настоящия Пламен Орешарски. Това съобщи вчера главният обвинител Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.
"Има подаден сигнал до прокуратурата срещу Бойко Борисов и Цветелина Бориславова за финансови и данъчни престъпления", каза Цацаров. Той бе внесен от лидера на "България без цензура" Николай Бареков  по повод придобиването на СИБанк от Бориславова. Според сигнала Борисов, назначен за главен секретар на МВР на 1 септември 2001 г., е спомогнал 2 месеца по-късно Бориславова да поеме контрола върху банката с избора  за шеф на надзорния съвет.
Част от проверката е възложена на ДАНС, а другата - на НАП, съобщи Цацаров.
"По този сигнал се процедира както при всеки друг", допълни Цацаров.
В интервю за "Всяка неделя" Бориславова отрече Борисов да има нещо общо с придобиването на СИБанк. Тя показа и документи как е придобивала проценти от банката в периода 2001 - 2007 г. "Всичко това са мои лични доходи, не на Бойко Борисов", заяви тя.
ДАНС проверява и сигнала срещу Пламен Орешарски по повод изявлението му, че правителството ще уволнява държавни служители, които участват в антиправителствени протести. Той бе внесен от пловдивския правозащитник Михаил Екимджиев..." - в. „24 часа".



„Орешарски се проверява заради изказването му отпреди две седмици, че кабинетът се стреми да се освобождава от държавни служители, които участват в антиправителствените протести. Тогава премиерът заяви, че са известни няколко случая на чиновници, участвали в протестите, а освен това добави, че има "други, за които има оперативни данни". "Стремим се да се освободим от такива хора", бяха точните му думи. Заради това изказване от Асоциация за европейска интеграция и права на човека сезираха Цацаров с аргумента, че има достатъчно данни за образуване на разследване за поне две престъпления. Според правозащитниците Орешарски е нарушил закона, като със заплаха е попречил на граждани да осъществят своите конституционни политически права. Обвинител №1 препрати сигнала на градската прокуратура, а тя го е прехвърлила към ДАНС.
Сигналът, по който е започнала проверката срещу Борисов, пък е подаден от бившия журналист и кандидат за политик Николай Бареков. Той е за придобиването на СИБанк от приятелката на Борисов Цветелина Бориславова. Според сигнала тя е избрана начело на надзорния съвет на финансовата институция веднага след назначаването на Борисов за главен секретар на МВР през 2001 г. В сигнала на Бареков се твърди, че Борисов е спомогнал за издигането на Бориславова..." - в. „Сега".

„Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, ръководена от лидера на "Атака" Волен Сидеров, ще разглежда втори сигнал срещу президента Росен Плевнелиев. Днес председателят на политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев обяви, че като министри на регионалното развитие в кабинета "Борисов" първо Плевнелиев, а след това и Лиляна Павлова не се съобразили с решение на Върховния касационен съд и не спрели плащания към чуждестранни компании, но ощетили българска фирма с 1.5 млн. лв.  
Първият сигнал срещу президента в комисията "Сидеров" беше внесен анонимно преди три месеца, но по думите на лидера на "Атака" разглеждането му се бави заради липса на реакция от финансовото министерство. Преди две седмици пък бившият телевизионен водещ Николай Бареков внесе сигнал срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 
Пред журналисти в парламента днес Емил Георгиев обяви, че вече е уведомил главния прокурор, а смята да сезира и Европейската служба за борба с измамите (OLAF). И заяви, че Плевнелиев показал и като министър, и като президент, че има не държавническо, а корпоративно поведение, затова все някой трябвало да поиска импийчмънт. Волен Сидеров пък изрази готовност да потърси подкрепа от всички парламентарни групи за отстраняването на президента, ако има "достатъчно данни и основания".
Според сигнала, внесен от Георгиев, през 2006 г. в мандата на тройната коалиция консорциум "Хайткамп Маас" от турска и немска фирма привлича българския подизпълнител "Строителна компания Загора" ЕАД за строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица - Лот 1 в Стара Загора и Лот 2 в  Димитровград по програма ИСПА.
Българската фирма построила станциите, но получава парите от консорциума със закъснение, а в един момент плащанията спират. След поредица от дела от 2009 г. до 2011 г. Министерството на околната среда и водите е задължено от Върховния касационен съд да запорира всички плащания от държавата към консорциума, но Плевнелиев, тогава министър в кабинета на ГЕРБ, не се съобразил. След като е избран за президент през 2011 г., следващият министър Лиляна Павлова също не спряла плащанията към консорциума, който пък междувременно натрупал задължения към българската фирма за 1.5 млн. лв. Лиляна Павлова определи сигнала като "по-скоро политическа атака" срещу президента и срещу нея..." - в. „Дневник".

 

Разкритията около смъртта на варненския митрополит Кирил също са сред най-отразяваните  теми на всекидневниците.

„Дни преди смъртта си митрополит Кирил се е канел да сезира прокуратурата за финансови злоупотреби в катедралата във Варна. Това разкри пред БНТ една от най-приближените до митрополита. Двамата се запознават през 1983 година и поддържат приятелските си отношения до смъртта му.
Винаги, когато посещавал София, митрополитът нощувал в дома на семейството на Борислава Борисова. Почти всеки ден се чуват или си разменят съобщения. Тя е категорична, че митрополит Кирил е убит.
Борисова разказва, че с митрополит Кирил се познават от 30 години. Постоянно се чували по телефона и си разменяли съобщения.
В мобилния й телефон е записано светското му име - Богомил. Все още пази много от съобщенията, които й е изпратил. Твърди, че в последните месеци от живота си, той бил притеснен и неспокоен. Споделял й, че се чувства заплашен и че има много врагове. Последната им среща е на 12 юни.
"Искат да ме отстранят, искат да ме махнат, искат да ме унищожат. Попитах кой - нямаше отговор", написал митрополитът на дамата.
За последно се чули в неделя преди смъртта му. Бил притеснен и огорчен..." - в. „Труд".

„Пловдивският митрополит Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу събрата му Галактион Старозагорски. Информацията бе изнесена от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Днес на заседанието на синода Гавриил Ловчански потвърдил, че и до него е стигала информация за опит да бъде отровен Галактион. Ето и текста на писмото на дядо Николай, което вчера е било внесено от архимандрит Арсений в Съдебната палата:
"Уважаеми господин Главен прокурор,
Днес, 28.11.2013 г. в много средства за масова информация (напр. в печатните издания „Преса", стр. 1; „Труд", стр. 4; „Стандарт", стр. 7, както и в редица електронни медии) беше изнесена информация за престъпление - извършване на покушение върху живота на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион...
На основание на чл. 208, т. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс това е законен повод за започване на разследване. В качеството ми на митрополит на Българската Православна Църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени...
В качеството ми и на гражданин Ви изпращам настоящия сигнал на основание чл. 204, ал. 1 от НПК, тъй като съм обществено задължен да информирам органите на реда, когато узная, че се извършва престъпление от общ характер..."  - в. „Стандарт".

Проблемите около бежанците и нелегалните имигранти също са сред темите на вестниците.

„Следващите няколко седмици предстои да се случат някои неща, които ще позволят да се каже, че сме овладели кризата и сме ограничили рисковете за националната сигурност. 
Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред репортери край гранична пирамида 246 до с. Голям Дервент. Той обаче не поясни за какви точно неща става дума. 
Йовчев отиде на турската граница заедно с военния министър Ангел Найденов и началника на отбраната ген. Симеон Симеонов да инспектират на място възстановяването на 74 км фронтални и 33 км рокадни пътища. Те бяха необходими за по-ефикасно патрулиране на граничните полицаи в районите, където откъм Турция преминават най-много нелегални имигранти. 
Работата бе успешно завършена днес от 60-членен армейски инженерен екип, въоръжен с 35 тежки специализирани машини.
До 1 март трябва да е готово 33-километровото телено заграждение по турската граница, което също ще бъде издигнато от военни инженери, съобщи министър Найденов.
По данни на МВР от началото на годината досега са задържани 11 155 нелегални имигранти, като 6417 от тях са сирийци..." - в. „24 часа".

„Има много места, в които се приютяват бежанци и които не отговарят на изискванията за хотели или хостел и ще бъдат затворени. Това обяви в сутрешния блок на БНР Красимир Димитров, директор на дирекция "Обществен ред, отбранително-мобилизационна подготовка и защита при бедствия" в Столичната община. Коментарът му е по повод пожара в сряда в хостел, където са били настанени около 200 афганистанци.
Има много места, подобни на сградата до Женския пазар, която се запали - занемарени от собствениците сгради, в които нелегалните имигранти живеят. Те са абсолютно незаконни, неспазващи нито едно от изискванията за хостели или хотели. В една стая за двама души пребивават 20-30 души, разказа Димитров.
"Нямат документация, лиценз, осигуровки, нямат персонал и охрана. Издадени са им предупредителни протоколи, имат 3-дневен срок, в който да предоставят необходимите документи. Аз мисля, че те няма да могат да ги предоставят и тези хостели ще бъдат затворени", обяви той...
По информация на СДВР става дума за около 60 такива сгради..." - „Дневник".

„Сирийци, получили закрила у нас, стават трафиканти и превеждат свои сънародници през границата срещу заплащане, е констатирало МВР. "Зачестяват случаите, при които лица, получили хуманитарен статут в България, извършват дейност като водачи на групи незаконни имигранти срещу заплащане", пише във всекидневния му бюлетин. Не се посочва какво е заплащането, нито колко такива случаи са регистрирани.
Друга констатация на МВР гласи, че от сряда сутринта до вчера сутринта на границата ни с Турция не е задържан нито един чужденец. 43-ма души са били спрени от граничарите и доброволно се върнали на турска територия..." - в. „Сега".

„Бежанец опита да се самоубие, но служители на агенцията за бежанците предотвратили фаталния край. Инцидентът станал в сряда привечер в един от лагерите за временно настаняване на бегълци в столицата. .
В последните няколко седмици полицаите са установили няколко случая, в които бежанци, получили хуманитарен статут, са извършвали дейност като водачи на групи незаконни имигранти срещу заплащане. Освен това униформените са спипали сириец със статут на временно пребиваващ у нас, за когото имало данни, че е участвал в бойните действия в Сирия на страната на опозицията, се е опитвал да набира доброволци за участие в сирийския конфликт.
Проверка по центровете за бежанци у нас е установила, че шестима в базата в Любимец имат краста, един страда от личностно разстройство, двама бегълци в столицата са с хепатит С, а четирима имат епилепсия..." - в. „Стандарт".

Отварянето на европейския трудов пазар за българи, както и вероятността от ограничения във Великобритания също намират място на страниците на всекидневниците.

„Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода разпространи становище, в което критикува "безразсъдното безумие" в дебата за свободното движение в Европейския съюз. 
От 1 януари догодина отпадат и последните ограничения за свободното движение на гражданите от държавите, които се присъединиха към ЕС през 2007 г. (България и Румъния - бел. ред.), отбелязва той. Свобода допълва, че в някои държави от общността се е разгорял дебат за вътрешната миграция в ЕС, който често съдържа популистки нападки срещу тази група мигранти.  
Истинският проблем, който трябва да решим, са социалният дъмпинг и експлоатацията, коментира Свобода...
Вместо да се отдаваме на безразсъдно безумие и популистки спорове, пораждащи страх от собствените ни граждани, би трябвало да гледаме напред и да подобрим условията за вътрешните мигранти в ЕС, заявява Свобода...
По неговите думи е твърде странно, че държавите, които се оплакват от вътрешната миграция, препятстват процеса за подобряването на директивата...
По-рано Германия и Франция се присъединиха към британския премиер Дейвид Камерън, който вчера обяви плановете си за нови ограничения на социалните помощи за мигранти от ЕС.
Намеренията на Камерън срещнаха критиките на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор, според когото "едностранната реторика", която Камерън си позволява за имигрантите, е безполезна.
Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пък напомни, че свободното движение в ЕС е основен стълб на единния пазар, подкрепен с подпис от Великобритания..." - в. „Дневник".

„България определи като „дискриминационни" мерките за втвърдяване на правилата за отпускане на социални помощи преди отварянето на британския пазар на труда за българи и румънци и призова правителството в Лондон да не ги прилага.
"Надявам се, че обявените от Дейвид Камерън мерки няма да бъдат приложени веднага. Първо трябва да видим последиците от отварянето на британския пазар на труда от 1 януари 2014 г. Ако всички тези страхове не се потвърдят, както очакваме, мерките ще станат ненужни", заяви външният министър Кристиан Вигенин пред журналисти в София.
Вчера британският премиер обяви промени в правилата, предвиждащи новопристигналите имигранти да не могат да претендират за помощи при безработица в първите три месеца от пребиваването си. Той заяви, че планира също да ограничи на шест месеца изплащането на тези помощи, ако имигрантите не могат да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа..." - в. „Труд".