Обраха касата на склад за лекарства; Охраната на протестите в София излезе около 2 млн. лв.

Teach & Drink в Алма матер; Обучението за бакалавър с година по-малко; Духовниците във Варна искат спешна свещеническа конференция

Обраха касата на склад за лекарства; Охраната на протестите в София излезе около 2 млн. лв.

Обир.



„Стандарт":

Обраха касата на склад за лекарства

Неизвестни бандити с автомати ошушкаха парите от склад на фармацевтичната компания "Либра". Нападението е станало около 17,30 ч вчера. "Още не е ясно за колко пари става дума. Със сигурност не са крали лекарства", заявиха от СДВР. Вероятно обаче става дума за стотици хиляди лева. Въоръжените мъже, най-вероятно трима, са нахлули и накарали търговците да извадят целия дневен оборот. След това се измъкнали с черен джип, най-вероятно БМВ Х5. Районът около Околовръстното и Симеоновско шосе, където се намира складът, бе веднага отцепен от полиция, които издирват джипа. "Либра" купи сградата от "Унисем" и построи склада си преди година, като напусна имота си в Студентски град, който пък се превърна в концертна зала. Модерният логистичен център зарежда с лекарства аптеки в цяла България.


Протести.

„Сега":

Охраната на протестите в София излезе около 2 млн. лв.

Докато има "вандалстващи хора" около парламента, засилената охрана ще продължи. "Едва ли може да вменим вина на МВР. Не МВР създава тази обстановка около парламента, която да изисква засилена охрана", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.
Извънредните разходи, които направи МВР по охраната на протестите в столицата, до момента са 1.85 млн. лв., съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол вчера. Сумата е изразходвана за периода 14 юни - 27 ноември. За това време в столицата са били командировани 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е в размер на 234 882 лв. Към тази цифра се добавят и извънредните разходи за столичните полицаи, които възлизат общо на 1.6 млн. лв. В тази сума, освен добавките за извънреден труд, са включени и средствата за горива, светлоотразителни жилетки, скоби и др., обясни Йовчев. Министърът уточни, че допълнително положеният труд на служителите от столичната полиция за юни, юли и август вече е изплатен.

Скандал.

„Труд":

Teach & Drink в Алма матер

Наказание чака професорите Костадин Рабаджиев и Драгомир Драганов заради пиянския им среднощен запой в Софийския университет. Изпълнението им бе разпространено в клип от "Ранобудните студенти" до медиите и предизвика скандал. Той е заснет на 27 ноември.
"Още не сме решили какво ще бъде - забележка, предупреждение за уволнение или дисциплинарно уволнение. Но няма да им се размине", обяви прекият им началник проф. Пламен Митов, декан на Историческия факултет.

Проект.

„24 Часа":

Държавата подкрепя изграждането на хипермаркет за български стоки

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) застава зад идеята на сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и средния бизнес" за изграждането на хипермаркет, в който да бъдат предлагани стоки на български производители.
Това съобщи министър Драгомир Стойнев днес по време на подписване на споразумие със сдружението.
„За нас това е важно, това не противоречи на европейската практика, а българските производители трябва да бъдат подкрепени", подчерта Стойнев.


Обучение.

„Монитор":

Обучението за бакалавър с година по-малко

Студентите да взимат бакалавърска степен след 3-годишно обучение, вместо сегашните 4 години следване. Това предложиха младежи по време на обсъждането на Стратегията за висше образование. Студенти от колежите настоявали диплома да се получава след 3-годишно обучение. Колегите им от Великотърновския университет обаче защитили сегашния модел. „Европейската тенденция е да скъсяваме бакалавърското образование и да увеличаваме магистърското", обясни министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Работна група ще обмисли дали предложението за намаляване на бакалавърското обучение ще бъде прието. Ако това се случи, диплома за бакалавър ще се получава след 3 г., а за магистър след 2 г. следване.


Църква.

„Дума":

Духовниците във Варна искат спешна свещеническа конференция

Спешна свещеническа конференция поискаха представители на храмовете във Варна. В писмо до Светия синод и патриарх Неофит, разпространено вчера, те се мотивират, че такава среща е необходима, за да се преодолее разединението на свещенството и вярващите.
Според духовниците от морската столица един общ събор ще гарантира, че изборите на 15 декември за Варненски и Великопреславски митрополит няма да предизвикат ново по-дълбоко разделение и протести. Скандалите около църквата във Варна започнаха след смъртта на митрополит Кирил, който през лятото беше намерен удавен.