Брюксел: Поне 400 евро заплата; Холандци искат ограничения за българи; Първа люспа за ЧРД на ГЕРБ

Румъния слага ръка върху българска светиня; Близо 40% от 15-годишните ученици у нас са неграмотни; Печатна грешка затвори за българи пазара на труда в Германия

Брюксел: Поне 400 евро заплата; Холандци искат ограничения за българи; Първа люспа за ЧРД на ГЕРБ

24 часа



Парите за земеделие с 2,5 млрд. повече, стават 15 млрд. лв.

Общо 15 млрд. лв. ще получат българските фермери от 2014 до 2020 г. Това обяви земеделският министър Димитър Греков на дискусионен форум "Справедливото разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България", организиран от в. "Български фермер". В него участваха и вицепремиерът Зинаида Златанова, шефове от фонд "Земеделие" и министерството на земеделието, агробизнесмени.

24 часа

Холандци искат ограничения за българи

Холандската социалистическа партия призова министъра на труда Лодевейк Ашер да предприеме едностранни мерки и да удължи изискването за трудови визи за българи и румънци от януари 2014 г., когато трябва да отпаднат и последните ограничения.

Труд

Печатна грешка затвори за българи пазара на труда в Германия

Печатна грешка на сайта на Националната служба по заетостта в Германия "отложи" с 6 месеца отварянето на трудовия пазар на федералната република за българи и румънци, установи "Труд".

В брошура за наемането на чужденци в Германия, публикувана в интернет страницата на ведомството, е записано, че ограниченията падат от 1 юни 2014 г., а не от 1 януари 2014 г., както е записано в Договора за присъединяване на България към ЕС, алармира читателят ни Илгин Рушудов.

Труд

150 млн. лева от ВЕИ пълнят дупки в енергетиката

Новата такса за производството на ток от фотоволтаични и вятърни централи в размер на 20% от приходите им ще отиде за попълване на дупките в енергетиката, причинени от свалянето на цената на тока през лятото на тази година.

Това стана ясно вчера при гласуването на второ четене на държавния бюджет за 2014 г. На извънредно заседание депутатите от бюджетната комисия снощи одобриха очакваните 150 млн. лв. приходи от таксата да се изразходват "за инвестиции и програми в областта на енергетиката" като част от резервния фонд в бюджета.

Стандарт

Първа люспа за ЧРД на ГЕРБ

ГЕРБ получи горчив "подарък" за седмия си рожден ден. Търновският депутат Георги Марков изненадващо подаде заявление за напускане на парламентарната група на бившите управляващи. БСП, ДПС и "Атака" посрещнаха с аплодисменти новината, съобщена в пленарната зала от председателя на НС Михаил Миков. Така ГЕРБ остава с 96 избраници.

Вече имаме 121 депутати и не зависим от "Атака", радваха се в кулоарите социалисти. Депесарите дори вдигнали наздравици за цепването на ГЕРБ на почерпката за рождения ден на техен колега, разказаха присъствали пред "Стандарт". Самият Марков отрече, че ще гласува с властта. "Ако някой се е надявал аз да бъда този един глас, който ще помогне на управляващата коалиция, не съм", каза той.

Стандарт

Брюксел: Поне 400 евро заплата

Всеки гражданин на Евросъюза да взима поне 400 евро на месец. Това предложение ще бъде обсъдено от новия Европарламент, който ще избираме през май догодина. Идеята да се въведе социален минимум е на Европейския икономически и социален съвет, съобщи в София неговият шеф Анри Малос. "На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки", обясни Малос. Ако човек не може да постигне с доходи от труд този минимум, държавата ще доплаща разликата. Малос бе изумен как българите преживяват с минимална заплата от 155 евро. "Подобно решение трябва да е съобразено с реалностите в отделните държави, но не е лошо да си поставяме високи цели", коментира социалният министър Хасан Адемов.

Монитор

Румъния слага ръка върху българска светиня

Община Букурещ иска да закупи Солаковия хан, където са живели и работили Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев, след като България през 2012 година изпусна златния шанс да притежава историческото място в румънската столица.

Общината в Букурещ е заявила намерение пред един от собствениците на хана - Кристиан Букур Солаколу, да купи имота на „Каля Мошилор" 134-134А в Сектор 2 на румънската столица, научи „Монитор". Общината е решила да се възползва от правото си на първи купувач на архитектурния паметник след заседание на комисия, провело се на 18 октомври т.г. С разпореждане на кмета на Сектор 2 на Букурещ Некулай Онцану предстои съставяне на преговорна комисия за опазване на историческите паметници в Румъния.

Сега

Близо 40% от 15-годишните ученици у нас са неграмотни

39.4% от 15-годишните ученици в България са неграмотни и имат само елементарни четивни умения. 43.8% са под критичните нива по математика, а в областта на природните науки делът на учениците със слаби постижения е 36.9%. С тези резултати деветокласниците у нас са на последно място в ЕС по математика и четене, а по природни науки могат да се "похвалят" с предпоследното място.

Трагичното състояние на българското образование бе потвърдено вчера от най-новото международно изследване на грамотността PISA 2012, което се счита за едно от най-представителните и авторитетни в света. Тазгодишното издание е с акцент върху уменията по математика на 15-годишните. И в трите области на оценяване - математика, четене и природни науки, средните резултати на българчетата се подобряват, но въпреки това значително изостават от развитите държави, подчертава изследването. Вчера резултатите за България бяха коментирани от просветните ни експерти като повод за "умерен оптимизъм". Положителното развитие обаче е твърде незначително, за да позволява подобни коментари, и най-вероятно се дължи на по-доброто познаване на формата на тестовете, а в някои области дори е в рамките на статистическата грешка.

Дума

Учениците ни последни по знания в Европа

Българските деветокласници на възраст 15-16 г. заемат твърдо последното място в ЕС по ниво на образованието си в областта на математиката и четенето, а в природните науки след нас е само Румъния. Огромен процент българчета - 39,4, са на практика неграмотни. В областта на математиката напълно закъсали са 43,8% (при средно 23% в света); в четенето с разбиране неграмотността се шири сред 40,4% от тях; а в природните науки - сред 36,9%. Това показва PISA'2012 - поредното международно оценяване на резултатите след последния клас на задължителното образование в 65 държави в цял свят. Оценяването се прави на всеки три години от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Резултатите бяха обявени вчера в МОН. Оценяването по математика, четене и природни науки става по скала от 500 точки, разпределени на 6 нива, като попадналите под второ ниво са на практика напълно неграмотни. Има известен ръст спрямо 2009 г. в получените от българчетата точки и в трите области, но с 439 точки по математика при средно 494 те се нареждат на 47-о място. България е сред водещите страни по зависимост на образованието от социалния статус на родителите, т.е. по неефективна образователна система.

Капитал дейли

Парите по "Околна среда": пълна проверка или процент за загубване

Стотици проекти и хиляди обществени поръчки по програма "Околна среда" трябва да бъдат проверени наново или програмата да загуби процент от финансирането си. Това става ясно от писмото на Европейската комисия, което е изпратено в края на миналата седмица до София, за да обясни прекъснатите плащания по програмата. "Капитал" се запозна със съдържанието на писмото чрез източници от комисията.

Според него европейските одитори, които са били в страната през септември и октомври, са проверили наново четири проекта по програмата и са установили съществени дефекти в поръчките на проверените общини. Установените проблеми са:

- Недостатъчни финансови корекции (санкции) заради установено смесване на критерии.

- Недостатъчно дълги уведомителни срокове за подаване на оферти (според директивата на ЕК сроковете са 52 дни).

- Дискриминация на база членство в Българската търговско-промишлена палата (не е била дадена възможност за кандидатстване на фирми, членуващи в подобни организации в чужбина).

- Неравнопоставено третиране на кандидатите (в един ревизиран случай е имало кандидат, който е трябвало да отпадне, ако са били приложени правилата за останалите).