Преасфалтират 11 километра междуселски пътища в тервелско

На Никулден кметът на Тервел ще подпише двадесет и първия пореден договор за одобрен проект на общината финансиран с европейски средства

Преасфалтират 11 километра междуселски пътища в тервелско

Инвестицията е на стойност 4 845 766,41 лв. без ДДС и ще бъде финансирана по Програма за развитие на селските райони. Проектът бе внесен за оценка на девети септември тази година и включва следните дейности: Рехабилитация на четири участъка от общинската пътна мрежа, в т.ч. пътя  от разклона на с. Божан до входа на с. Поп Груево, пътя от края на с. Нова Камена до разклона за селата Кладенци, Градница и Главанци, участъка  Полк. Савово – Бонево и този от края на с. Полк. Савово до разклона на пътя за Нова Камена през Войниково. Общата дължина на пътните участъци, които ще бъдат обновени е 10,6 км. Освен пътна инфраструктура проектът засяга и рехабилитация на главния водопроводен клон на с. Безмер с обща дължина 1,69 км.



Проектът е подготвен от служители на общината. За изготвянето му не са ползвани консултантски услуги. По този начин бюджетът на проекта ще бъде ползван само за строителни работи, строителен надзор и присъщи за строителството начинания. Обичайна практика на Община Тервел е да развива капацитета на администрацията си чрез създаване и управление на проекти за благоустрояване и да наема консултанти само за специфични дейности, ориентирани към технологични процеси. Такива специфични дейности към момента са част от делата  по проектите ориентирани към опазване на околната среда – воден цикъл на Тервел, претоварна станция, пункт за управление на животински отпадъци.

Досега одобрените двадесет проекта с европейско финансиране се разпределят по програми по следния начин – девет по Програма за развитие на селските райони, три по Оперативна програма „Регионално развитие”, два по ОП „Околна среда”, пет по ОП „Развитие на човешките ресурси” и един по ОП „Трансгранично сътрудничество България - Румъния”. Последните няколко проекта още не са приключени.

Проблемите, които Общината е разрешила с тези проекти варират в най-широк диапазон – от трикратна доставка на нови носии за децата от ДФТА „Калинка Вълчева” и кукли - петрушки за куклен театър на децата от начален етап на обучение, до изграждане на водопреносна мрежа, нови сгради, спортни и детски площадки, и основни ремонти на съществуващи пътища, улици, детски градини, читалища и водопроводи.

В процес на оценка са три други общински проекта  по ПРСР, като за тях се очаква одобрение  до месец. Подготвят се за кандидатстване до края на годината още два нови проекта  – отново по Програма за развитие на селските райони. В случай на успех, общият брой общински проекти за плановия период, който продължи шест вместо седем години ( 2008-2013), ще бъде 26.