Все повече българи смятат, че „мекането" е правилно; Финансова полиция спира коли на пътя от догодина

Настаняват бръмбарите в театър на пъпа на София; Возят закуски в мръсни багажници; Фирма мами с евтина почивка

Все повече българи смятат, че „мекането" е правилно; Финансова полиция спира коли на пътя от догодина

24 часа



Настаняват бръмбарите в театър на пъпа на София

В етажите над Малък градски театър "Зад канала" и сгради на гърба на театралния салон ще е централата на новата Държавна агенция "Технически операции".

Имотът с площ над 3 дка и четири сгради с общо над 2 хил. кв. м застроена площ е прехвърлен миналата седмица от МВР на агенцията за подслушване с необявено решение на правителството, научи в. "24 часа".

24 часа

Финансова полиция спира коли на пътя от догодина

Финансова полиция ще спира транспортни средства на специални контролни пунктове от 1 януари 2014 г. По този начин ще се следи движението на стоки с висок фискален риск - цигари, алкохол, зърно, горива, метали и др.

Днес депутатите приеха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат още органът по приходите, който ще извършва фискален контрол, да проверява документите и да прави оглед на превозваната стока. Шофьорът ще трябва да представя документ за самоличиност. Ще декларира данни за стоката, изпращача и получателя, датата и мястото за доставяне и очаквания час за пристигане, ако липсват тези данни.

Труд

Проучване: Все повече българи смятат, че „мекането" е правилно

Смекчаването на съгласните пред буквите „е" и „и" е най-разпространената правоговорна грешка, която българите допускат. Това заяви доц. Красимира Алексова, автор на изследване на езиковите нагласи, цитирана от „Дарик".

Според Красимира Алексова повече от половината българи, участвали в проучването, смятат, че „мекането" в българския език е правилно. По думите й все повече млади хора смятат жаргонното говорене в ежедневната си реч за правилно.

По думите й друга разпространена грешка е разменянето в разговорната реч на буквите „я" и „е". „Второто отклонение, което изследваме, е така нареченото „екане" - там, където трябва да се появи „я", се появява „е". Например - „бЕл", „голЕм", „хлЕб", „бЕхме", „вървЕхме", „живЕхме".

Труд

Фирма мами с евтина почивка

Семейство от София стана жертва на агенция "Холидей Маркетинг София", която предлага почивки на остров Тенерифе на подозрително ниски цени. Зарибяването започва с телефонна анкета. Седмица по-късно представители на фирмата с управител Марк Хепенстал отново се обаждат, за да им съобщят, че са "късметлии" избрани на случаен принцип. Следва покана за посещение в хотел "Форум", където се провежда търг между няколко семейства, на които с приповдигнат тон рекламират екзотично седемдневно пътуване само срещу 850 лв. за четиричленно семейство.

Стандарт

Във веригите: Повече отстъпки за БГ стоки

Търговските вериги да бъдат по-толерантни към българските производители и да им предлагат еднакви условия с чуждите. Това предвижда подготвеният пакет от антимонополни мерки на БСП и ДПС, научи "Стандарт".

Родните фирми се оплакват, че са изнудвани да правят прекалено големи отстъпки, ако искат стоките им да се продават в хипермаркетите. Това на практика ги оставя почти без печалба.

С промените ще се гарантират еднакви търговски отстъпки за всички доставчици. За целта ще се използва френският модел за защита на конкуренцията. Идеята е големите вериги да се проверяват за монополно положение при продажбата на определени стоки и дали упражняват диктат над производителите.

Стандарт

Возят закуски в мръсни багажници

Закуска, чийто срок на годност е изтекъл преди година, беше предложена на ученици в столично училище в началото на месеца. За щастие децата се оказали достатъчно наблюдателни, за да забележат, че кифлите са престарели. Така инцидентът не доведе до проблеми със здравето им. Но показва проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание - че има нарушения при доставката на храни, които съвсем незабелязано може да навредят на здравето ни. Закуски и хляб се превозват в мръсни багажници на леки коли или направо на задната седалка на автомобилите, алармират производители. Това е абсолютно недопустимо за потребителите, освен това е нелоялна конкуренция за изрядните фирми, коментира шефът на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.